Ανάλυση

Ο Τσίπρας υπερασπίζεται τη... Μέρκελ από το ΔΝΤ!

Δημοσίευση: 10 Απρ 2016 8:31

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Ομολογούμε ότι αυτό δεν το περιμέναμε! Να δούμε δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός σε αντιγερμανική πολιτική πλατφόρμα, να υπερασπίζεται την... καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εναντίον του ΔΝΤ, δηλαδή των Αμερικανών, οι οποίοι βοήθησαν όσο μπορούσαν την εκλογή Τσίπρα!

"Με την απειλή μιας νέας χρεοκοπίας ως τον Ιούνιο, ο πολύς κ. Τόμσεν ήθελε να επιβάλει τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ για την Ελλάδα όχι μόνο στην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ακόμη και στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ", δήλωσε επισήμως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά από σύσκεψη για το θέμα που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κατέληξε στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα: "Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται απόλυτη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, βάζοντας τη λέξη "ευρωπαϊκούς" θεσμούς για να συγκαλύψει την ευθεία αντιπαράθεση με τον έναν από τους τρεις θεσμούς, το ΔΝΤ.

"Δεν είναι δυνατόν να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχτούν την αποτυχία τους", συνέχισε με ιδιαίτερη επιμονή ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι φανερό, ότι ήθελε να παράσχει διαβεβαιώσεις προς την καγκελαρία του Βερολίνου ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να αξιοποιήσει ή έστω να προσπαθήσει να αξιοποιήσει προς όφελος της Ελλάδας τη θέση του ΔΝΤ για "κούρεμα" του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η θέση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, του Δανού Πολ Τόμσεν "δεν λέει απλώς ότι πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους", ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, "αλλά ότι πρέπει να γίνει με αντάλλαγμα μια γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις...". Και συνέχισε: "Τι ακριβώς θέλουν (σ.σ. αυτοί του ΔΝΤ); Να προχωρήσουμε στην άποψη που λέει κούρεμα του χρέους με κάθε κόστος;".

Εδώ ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει συνειδητά ψέματα. Αυτό που λέει το ΔΝΤ είναι πως χωρίς κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους τα μέτρα πρέπει να είναι σκληρότερα από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί επειδή εδράζονται στον ανέφικτο στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, που είναι απολύτως αδύνατον να επιτευχθεί. Αντιθέτως, αν γίνει γενναίο κούρεμα του χρέους, τα μέτρα σαφώς και μπορούν να είναι πιο ήπια.

ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το ΔΝΤ δεν είναι φυσικά κανένας φιλεργατικός οργανισμός. Το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ του "κουρέματος" του χρέους της Ελλάδας, δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα μας. Ως όργανο της αμερικανικής πολιτικής, το ΔΝΤ υπηρετεί τον στόχο των ΗΠΑ που συνίσταται αφενός να βάλει τη Γερμανία να "πληρώσει" δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό δημόσιο χρέος, αφού δεν θα εισπράξει λεφτά που έχει ήδη δώσει ως δάνεια, και αφετέρου να δημιουργήσει ένα αρνητικό προηγούμενο εξαιρετικά βλαπτικό για τα γερμανικά συμφέροντα, αναφορικά με το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη της Ε.Ε. και κυρίως της Ευρωζώνης.

Αυτά επιδιώκουν οι Αμερικανοί, στη σφοδρή αντιπαράθεσή τους με τη Γερμανία, καθώς πλέον έχουν αντιληφθεί ότι μέσω του ευρώ στην Ευρώπη γίνεται ό,τι θέλει η γερμανική κυβέρνηση. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι Αμερικανοί θέλουν το ΔΝΤ να απαιτεί "κούρεμα" του ελληνικού δημόσιου χρέους. Δεν είναι φυσικά ότι ξαφνικά αγάπησαν την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Το ΔΝΤ μπλοφάρει και στην περίπτωση της Ελλάδας και οποιαδήποτε άλλη ανάλογη περίπτωση παρουσιαστεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, παρά τα όσα έλεγε ο Πολ Τόμσεν.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΒΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η Ε.Ε.

Οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Γουίκιλικς (WikiLeaks) για το περιεχόμενο μιας τηλεδιάσκεψης εσωτερικού χαρακτήρα του ΔΝΤ μεταξύ του επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, του Δανού Πολ Τόμσεν, και της υπεύθυνης της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, της Ρουμάνας Ντέλια Βελκουλέσκου, είναι αποκαλυπτικές των πραγματικών διαθέσεων του ΔΝΤ απέναντι στη χώρα μας.

"Βασικά, αυτό που λέμε εμείς είναι", δηλώνει ο Τόμσεν κάποια στιγμή: "Κοιτάξτε, εσείς κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζετε ένα ζήτημα, πρέπει να σκεφθείτε γύρω από το τι κοστίζει περισσότερο: Να συνεχίσετε χωρίς το ΔΝΤ, με την ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας να λέει ''Το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα;'' ή να διαλέξετε την ανακούφιση χρέους που εμείς νομίζουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσετε στο πρόγραμμα; Σωστά; Αυτό είναι πραγματικά το θέμα", υπογράμμισε ο Τόμσεν.

Ο Δανός επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη συνεχίζει ακάθεκτος:

"Στο παρελθόν, υπήρξε μόνο μία φορά, όταν η απόφαση ελήφθη (σ.σ. από τους Έλληνες) και αυτό ήταν όταν επρόκειτο στα σοβαρά να ξεμείνουν από λεφτά και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό είναι που πρόκειται να συμβεί πάλι. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα συρθεί μέχρι τον Ιούλιο. Είναι καθαρό ότι οι Ευρωπαίοι, δεν πρόκειται να διεξαγάγουν συζητήσεις για έναν μήνα πριν από τα Brexits (σ.σ. δηλαδή το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου με ερώτημα αν η Βρετανία θα παραμείνει ή θα φύγει από την Ε.Ε.) και τα υπόλοιπα. Κάποια στιγμή θα θελήσουν να κάνουν κάποιο διάλειμμα και κατόπιν θέλουν να ξαναρχίσουν μετά το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα".

"ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗ"

Κατά τη συζήτηση Τόμσεν - Βελκουλέσκου, η Ρουμάνα "καρφώνει" την κυβέρνηση Τσίπρα ότι έχει ήδη προβεί σε υποχωρήσεις, τις οποίες πάντως το ΔΝΤ βρίσκει ανεπαρκείς. Αποκαλύπτει συγκεκριμένα η Ντέλια Βελκουλέσκου:

"Αυτό που όμως είναι ενδιαφέρον, είναι ότι υποχώρησαν πραγματικά. Έδωσαν λίγα πράγματα τόσο στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος όσο και στα δύο θέματα των επικουρικών συντάξεων και της πίστωσης φόρων. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγα".

Η Βελκουλέσκου συνεχίζει την παράθεση των απόψεών της:

"Νομίζω πραγματικά ότι είναι δυνατόν γι' αυτούς (σ.σ. την κυβέρνηση Τσίπρα) από πολιτική σκοπιά να υποχωρήσουν και στα δύο αυτά θέματα. Δεν έχουν όμως κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν θέλει να συμβιβαστεί, επομένως αυτό είναι το πρόβλημα".

Η Βελκουλέσκου προχωράει στη συνέχεια σε μια αυτοκριτική της τακτικής του ΔΝΤ, η οποία όμως επί της ουσίας συνιστά έμμεση κριτική στον Τόμσεν:

"Κατά κάποιον τρόπο, πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με λανθασμένη στρατηγική. Διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν μια ελάχιστη, μια μίνιμουμ θέση και δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα και η Κομισιόν αρχίζει απλώς από αυτό το σημείο να επιθυμεί να πάει πολύ μακρύτερα. Έτσι, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και κατόπιν να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Θέσαμε στους Έλληνες το ελάχιστον που επιθυμούσαμε να θεωρήσουμε και τώρα οι Έλληνες λένε "Δεν διαπραγματευόμαστε, λοιπόν"!

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΤ' ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ

Τι θα γίνει, επομένως; Ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ; Ο Τόμσεν διευκρινίζει, αν και δεν δείχνει καθόλου αισιόδοξος για τις προοπτικές αυτής της διαπραγμάτευσης.

"Αυτή η συζήτηση για τα μέτρα και η συζήτηση για το χρέος μπορούν να συνεχίζονται για πάντα, μέχρι κάποιο σοβαρό γεγονός, μέχρι να φτάσουμε στην πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρις ότου οι ηγέτες αποφασίσουν ότι χρειαζόμαστε να έρθουμε σε μια συμφωνία. Δεν υπάρχει όμως τίποτα σε αυτή τη διαδικασία που κατά κάποιον άλλο τρόπο να αναγκάζει σε συμβιβασμό. Μπορεί να συνεχίζεται για πάντα", υπογραμμίζει ο Πολ Τόμσεν.

Με άλλα λόγια, ομολογεί ότι μόνον αν οι ηγέτες, οι πολιτικοί αρχηγοί κατ' ουσίαν του ΔΝΤ, μπορούν, όταν θελήσουν και αποφασίσουν, να υποχρεώσουν σε συμβιβασμό. Διαφορετικά, ο τρόπος που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπει τον περαιτέρω εκβιασμό των Ελλήνων, παρόλο που η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει τάσεις υποχώρησης.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΡΚΕΛ - ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Υπό το βάρος της κοινοποίησης των αποκαλύψεων του ιστότοπου Wikileaks, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε την Τρίτη στο Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματική στην τοποθέτησή της: "Το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα", δήλωσε χωρίς περιστροφές στις δηλώσεις που έκανε.

"Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μια πραγματικά καλή συζήτηση με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε", τόνισε χαρακτηριστικά, συμφωνώντας έτσι με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, μιλώντας και παίρνοντας πρώτη τον λόγο:

"Θέλουμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο (σ.σ. ελληνικό) πρόγραμμα. Εξάλλου, εμπλέκεται και στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να εξελιχθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις αυτές. Αυτό απαιτεί τη συνδρομή και των τριών θεσμών ή πιο σωστά των τεσσάρων θεσμών", υπογράμμισε η Μέρκελ.

"ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ"

Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν σαφέστατη και σε ένα άλλο θέμα. Δεν συνιστά "γερμανική απαίτηση" η απαγόρευση "κουρέματος" του ελληνικού δημόσιου χρέους, ισχυρίστηκε, αλλά "κατά τη δική μας ανάγνωση απλώς δεν επιτρέπεται νομικά το "κούρεμα" εντός της Ευρωζώνης".

Μετά την ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση, η Άνγκελα Μέρκελ συνέχισε: "Τώρα θα πρέπει καταρχήν να επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα που συμφωνήσαμε πέρυσι και να ζητήσουμε να υλοποιηθεί πλήρως. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα ότι είναι διατεθειμένη να το κάνει και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνουν τώρα οι συζητήσεις και να υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έναν συνετό δρόμο, αλλά δυστυχώς δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της διαδρομής", τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση η Γερμανίδα καγκελάριος.

Δεν ξέρουμε, μετά από όσα δηλώθηκαν στο Βερολίνο, αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βάζει ουσιαστικά το θέμα του "κουρέματος" του ελληνικού δημόσιου χρέους ή αν θα το βάζει απλώς τυπικά, χωρίς ούτε η Ε.Ε. αλλά ούτε και το ΔΝΤ να του δίνουν πλέον οποιαδήποτε σημασία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass