Πολλοί Ελληνες απεχθάνονται πλέον την Ε.Ε.

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2015 8:38

 

* Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Ελπίζουμε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να πείθεται για τα θέματα που έθιγε το κύριο άρθρο της εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος, η "Αυγή", την Πέμπτη, όταν έγραφε:

"Φάνηκε ότι οι θέσεις των δανειστών είναι ιδεολογικοποιημένες και όχι "τεχνοκρατικά" δημοσιονομικές. Πιέζουν, σε ξεδιάντροπη συνεργασία με τους ντόπιους συνεργάτες τους, για την ανατροπή των φιλολαϊκών πτυχών της ελληνικής πρότασης. Θέλουν να επιτύχουν δύο πράγματα: Και να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να εγκαταστήσουν δική τους (βλέπε σχετική πρόταση Σαμαρά για κυβέρνηση με πρωθυπουργό όχι τον ίδιο ούτε τον Τσίπρα, αλλά ένα τρίτο πρόσωπο τύπου Παπαδήμου) και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ελληνικής διαπλοκής που τους εγγυάται ότι θα συνεχίσουν με "μπίζνες οφ γιούζουαλ". Τα θέλουν και τα δύο διότι γνωρίζουν ότι ακόμη και συμφωνία στα μέτρα τους να επιτύγχαναν, χρειάζεται και η κυβέρνηση προθύμων για να την εφαρμόσει κατά πώς θέλουν".

Η "Αυγή" έχει απόλυτο δίκαιο. Στόχος των Γερμανών και των υπόλοιπων δανειστών δεν είναι απλά και μόνο να καθυποτάξουν την Ελλάδα, επιβάλλοντας τους όρους τους. Επιδιώκουν ταυτόχρονα, να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αφού όμως προηγουμένως τον εξευτελίσουν και τον διασύρουν. Θέλουν να τον ανατρέψουν αφού προηγουμένως τον έχουν γελοιοποιήσει, όχι ηρωοποιώντας τον!

Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μετατρέψουν τον Τσίπρα σε "Ευρωπαίο Αλιέντε" του "αδύναμου Δαβίδ της Ελλάδας ο οποίος εξοντώθηκε από τον κολοσσιαίο Γολιάθ της Γερμανίας.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΕΡΑΤΩΔΕΙΣ ΟΡΟΥΣ

Υπάρχει ένα θεμελιώδες ερώτημα: Καλά, η τρόικα των δανειστών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) την Τετάρτη έλεγε ότι η "βελτιωμένη" κατά τα γούστα τους πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι "καλή βάση" για συζήτηση. Γιατί την Πέμπτη όλοι αυτοί οι "θεσμοί" άλλαξαν γνώμη και πρόβαλαν τρελές απαιτήσεις και εντελώς απαράδεκτους όρους;

Δεν άλλαξαν γνώμη, είναι η απάντηση. Βλέποντας όμως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υποχωρεί πανικόβλητη στις απαιτήσεις τους, όπως κάθε διαπραγματευτής της προκοπής αύξησαν τις απαιτήσεις τους για να αποσπάσουν όσο περισσότερα μπορούν από τον αντίπαλο. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος της φαινομενικής αλλαγής στάσης τους.

Υπάρχει όμως και δεύτερος πολιτικός στόχος - η ανατροπή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αφού όμως πρώτα γελοιοποιηθεί ο πρωθυπουργός. Στην καταρράκωση του πολιτικού κύρους του και της αξιοπρέπειάς του, λοιπόν, αποσκοπούν αυτές οι παράλογες στην κοινωνική αντιδραστικότητά τους απαιτήσεις των Γερμανών. Βεβαίως και εξευτελίζεται ο πρωθυπουργός, αν αποδεχθεί τους ταπεινωτικούς όρους των Γερμανών - πόσο μάλλον που εντελώς άλλα πράγματα είχε διακηρύξει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, ο 86χρονος σοσιαλδημοκράτης Γερμανός φιλόσοφος Γίργκεν Χάμπερμας δημοσίευσε στη φιλικά προσκείμενη προς τους σοσιαλδημοκράτες ημερήσια εφημερίδα του Μονάχου "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ" ένα βαρυσήμαντο άρθρο αναφερόμενο στην Ελλάδα, το οποίο μεταφράστηκε και σε άλλες γλώσσες.

"Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα εκφράζει την επιλογή ενός έθνους, του οποίου ευρεία πλειοψηφία τίθεται σε αμυντική θέση απέναντι στην κοινωνική δυστυχία τόσο ταπεινωτική όσο και καταθλιπτική που προκλήθηκε από μια πολιτική λιτότητας, η οποία επιβλήθηκε στη χώρα από το εξωτερικό" γράφει ο Χάμπερμας αρχίζοντας το άρθρο του και συνεχίζει:

"Η ψήφος αυτή καθαυτή δεν επιτρέπει καμιά στρεψοδικία. Ο πληθυσμός απορρίπτει τη συνέχιση μιας πολιτικής, την αποτυχία της οποίας έχει κτηνωδώς υποστεί πάνω του. Ισχυρή από αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προκαλέσει μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη".

Αυτή η πολιτική της λιτότητας, επιμένει ο Χάμπερμας "είχε βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα, όπου κατέληξε σε προφανή αποτυχία... Οι Ελληνες ζητούν να επιτραπεί στην οικονομία τους και σε έναν πληθυσμό που έχουν εκμεταλλευθεί οι διεφθαρμένες ελίτ να κάνουν μια καινούρια αρχή σβήνοντας μέρος του χρέους τους...Αντί γι΄ αυτό, οι δανειστές συνεχίζουν να απαιτούν την αναγνώριση ενός βουνού χρεών, τα οποία η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει".

ΘΕΛΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ, πανηγύριζε την Πέμπτη σε άρθρο της για την Ελλάδα: "Πολύ σύντομα η Ελλάδα δεν θα παίρνει καθόλου χρήματα"!

Η γερμανική εφημερίδα αναλύει ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας δεν θα το λύσει φυσικά το ΔΝΤ, το οποίο "χρωστάει" στην Ελλάδα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από καθυστερούμενες δανειακές δόσεις από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Το ΔΝΤ προτίθεται να απελευθερώσει αυτά τα χρήματα φέτος τον Αύγουστο το νωρίτερο, όπως μας πληροφορεί η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" και άλλωστε τα λεφτά του ΔΝΤ δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν ούτε καν τις ανάγκες των δύο καλοκαιρινών μηνών, Ιουλίου και Αυγούστου, αναφερόμαστε φυσικά στα υπολειπόμενα χρήματα από τα δάνεια του ΔΝΤ, στα περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπροσθέτως η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (σ.σ. ευνοεί το μνημόνιο) σίγουρα είναι οριστικό πως δεν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου. Μια παράταση είναι αναπότρεπτη. Χωρίς αυτήν, θα λείψουν ακόμη και τα ακόμη διαθέσιμα χρήματα".

Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί θα απαιτήσουν παράταση του υφιστάμενου μνημονίου των Σαμαρά - Βενιζέλου προκειμένου να διασφαλίσουν τη χορήγηση στην κυβέρνηση Τσίπρα ενός νέου δανείου. Εννοείται ότι τα λεφτά και του νέου δανείου θα τα παίρνουν οι δανειστές, ενώ το χρέος θα φορτώνεται στον ελληνικό λαό.

Παράλληλα, η ζωή των Ελλήνων όχι απλώς δεν θα βελτιώνεται, αλλά θα χειροτερεύει διαρκώς εξαιτίας των μέτρων που θα συνοδεύουν το δάνειο.

Οι συντάξεις θα υφίσταται συνεχείς, αδιάκοπες μειώσεις. Το ίδιο θα συρρικνώνονται και οι μισθοί, με τον κατώτατο μισθό όχι να αυξάνεται από τα 580 ευρώ μεικτά στα 751 που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να... μειώνεται κι άλλο, πέφτοντας γύρω στα 450 ευρώ μεικτά!

ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Εχουν τρελάνει τον κοσμάκη οι τηλεοράσεις ότι έτσι και την Τρίτη, 30 Ιουνίου, δεν "σκάσει" η κυβέρνηση Τσίπρα στο ΔΝΤ το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ, πάει, χαθήκαμε, την 1η Ιουλίου θα έχει χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Πρόκειται για... μπούρδες που αποσκοπούν απλά και μόνο στο να πανικοβάλουν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον αδαή κοσμάκη ώστε να τρέξει στις τράπεζες και να αποσύρει τις πενταροδεκάρες που έχουν οι περισσότεροι, πιέζοντας έτσι αντικειμενικά την κυβέρνηση να υποχωρήσει στους όρους των Γερμανών.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει αυτό το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου ούτε τα 3,7 δισεκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου ούτε τα 3,2 δισ. ευρώ πάλι στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, η μη πληρωμή αυτών των 8,5 δισεκατομμυρίων μέσα σε ενάμιση μήνα κατά κανένα τρόπο δεν οδηγεί σε χρεοκοπία της Ελλάδας!!!

Δεν το ισχυριζόμαστε εμείς αυτό. Πρώτα πρώτα το έχουν ήδη εκφράσει με ανακοινώσεις τους οι δύο από τους τρεις παγκόσμιας εμβέλειας οίκοι αξιολόγησης, συγκεκριμένα η Στάνταρντ Εντ Πουρς και η Μούντις. Ο πρώτος οίκος προ δεκαημέρου, ο δεύτερος νωρίτερα.

"ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ, ΟΧΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ"

O οίκος Στάνταρντ εν Πουρς ανάφερε συγκεκριμένα: "Εάν χαθεί μια αποπληρωμή ομολόγου προς την ΕΚΤ, αυτό δεν συνιστά αυτόματα χρεοκοπία της Ελλάδας και υποβάθμισή της στην κλίμακα της "επιλεκτικής χρεοκοπίας"... Εξ όσον γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων, τα οποία είχε αποκτήσει το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές".

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι όταν ένα κράτος δεν πληρώσει δανειακές δόσεις σε επίσημους φορείς (όπως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζας, άλλες χώρες κ.λπ.) αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά χρεοκοπία του εν λόγω κράτους.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του ίδιου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, χαρακτήρισε χωρίς περιστροφές "σπέκουλα" τις φήμες ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αν δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου το 1,6 δισεκατομμύριο στο ΔΝΤ.

... Το ΔΝΤ μιλά για ληξιπρόθεσμες καθυστερήσεις και όχι για χρεοκοπία" υπογράμμισε ο Τζέρι Ράις. Αδειασε έτσι την επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μια εβδομάδα νωρίτερα είχε δηλώσει, εκβιάζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι αν δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου το ΔΝΤ, τότε αυτό "θα είναι χρεοκοπία, θα είναι ληξιπρόθεσμη οφειλή την 1η Ιουλίου"!

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Πάρα πολλοί Ελληνες, έχουν σιχαθεί το ευρώ, τώρα που διαπίστωσαν πώς συμπεριφέρονται οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές προς τους Ελληνες, τώρα που πέσαμε στην ανάγκη τους. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, τα αισθήματα απέχθειας πολλών Ελλήνων προς την Ε.Ε. κυριολεκτικά φουντώνουν .

Όχι μόνον η Ευρωζώνη και το ευρώ, αλλά και η ίδια η Ε.Ε. απαξιώνονται πολιτικά στα μάτια των Ελλήνων. Τα αισθήματα αντιπάθειας και έχθρας δεν θα σβήσουν καθόλου εύκολα, ακόμα και αν βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας μας με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κάποτε στο μέλλον.

Η ιδέα του ενιαίου νομίσματος έχει ήδη χάσει τη γενιά που ανδρώθηκε μέσα στο ενιαίο νόμισμα. Αν ολοκληρωθεί αυτή η απώλεια, η επιβίωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα γίνει άκρως αμφίβολη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass