ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Φύλακες της ελληνικής γλώσσας

* Στόχος τους η διατήρηση και η διδασκαλία της ενάντια στους σολοικισμούς

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2016 3:33

 

Της Λένας Κισσάβου

Οι σημερινοί Έλληνες γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα; Γνωρίζουν τα πέντε εκατομμύρια λέξεις της, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, που την κατατάσσει στην πιο πλούσια γλώσσα στον κόσμο; Η απάντηση βέβαια είναι ήδη γνωστή, πόσο άλλωστε όταν στην εποχή μας διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο χρησιμοποιούμε ελάχιστες από αυτόν τον πλούτο των λέξεων, αλλά την αλλοιώνουμε.

Αναμφισβήτητο παράδειγμα η γλώσσα «γκρίκλις» (greeklish), η ελληνική γλώσσα γραμμένη με αγγλικό αλφάβητο, η οποία βέβαια δεν έχει ορθογραφία και χρησιμοποιείται καθημερινά στην ηλεκτρονική επικοινωνία των νέων.

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα των αντιφάσεων, όπου μια πανάρχαια, σημαντικής αξίας πλούσια γλώσσα (με συνεχή ζώσα παρουσία από τον ίδιο λαό, στον ίδιο χώρο, εδώ και 4.000 έτη) αλλοιώνεται με ξένα γλωσσικά στοιχεία, κάποιοι Λαρισαίοι αποφάσισαν να αντισταθούν οργανωμένα, δημιουργώντας έναν πυρήνα ανθρώπων, για να τη διαφυλάξουν και να τη διατηρήσουν αναλλοίωτη, διδάσκοντας το πρότυπό της.

Έτσι αποτέλεσμα των προβληματισμών τους και αυτής τους της επιθυμίας, ήταν η δημιουργία της «Ελληνικής Γλωσσικής Εταιρείας» Λάρισας.

Είναι ένα επιστημονικό σωματείο, που σταθερά και αθόρυβα, επιτελεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε, ελπίζοντας ότι με το έργο του βάζει έστω ένα μικρό λιθαράκι στη διάσωσή της. Πώς; Μέσα από εκδηλώσεις και μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, τα οποία περιλαμβάνουν: αρχαία ελληνική γλώσσα, νέα ελληνική γλώσσα, ορθογραφία, καλλιγραφία, ελληνική αρχαιογνωσία (τέχνη, μυθολογία, δημόσιος και ιδιωτικός βίος…), ποίηση κ.ά.

Αναλυτικότερα, οι σκοποί της δράσης τους, που παρουσιάζουν

και το καταστατικό τους, είναι μεταξύ άλλων: «-Η παρουσίαση εντός και εκτός της Ελλάδας του μεγαλείου όλης της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας από της εμφανίσεώς της μέχρι σήμερα.

-Η μελέτη της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και της γλωσσικής παράδοσης.

-Η επιστημονική προάσπιση της ελληνική γλώσσας από τις διάφορες βίαιες, αυθαίρετες και φθοροποιούς, επεμβάσεις σε γραπτό και προφορικό λόγο.

-Η αντίδραση διά παντός νομίμου μέσου, κατά των βαρβαρισμών, των σολοικισμών και της χρήσης ξένων γλωσσικών στοιχείων.

-Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας όλων των μορφών αυτών κατά τη διαχρονική τους πορεία, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.

-Η παροχή βοήθειας σε Ελληνες και ξένους για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

- Η διοργάνωση συνεδρίων γλωσσικής μορφής.

-Βράβευση έργων για την ελληνική γλώσσα κ.α.».

Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας αποτελείται από τους

Ευάγγελο Καραμανές, πρόεδρο, Αλέξ. Τρελλόπουλο Α΄ αντιπρόεδρο, Μαρία Παπαλιάγκα Β΄ αντιπρόεδρο, Αθαν. Καρατόλια γενικό γραμματέα, Μαρία Αράπκουλε ειδική γραμματέα, Νικ. Γκιρμπάτση ταμία, και Χριστίνα Γιώτσα κοσμήτωρ.

Ελεγκτική επιτροπή είναι οι κ. Ηλ. Βενιζέλος, Σίμος Μωράρος και Ηλ. Κατσάνος.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ:

-«Η ελληνική γλώσσα με τη μαθηματική δομή της, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια», (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)

-«Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική» (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass