ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μάθημα Ιστορίας μέσα σε ένα Μουσείο

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2016 1:51

 

Μια άλλη διάσταση, στη προσφορά που μπορεί να έχει ένα Μουσείο στην παιδεία του τόπου, παρουσιάστηκε χθες, σε ειδικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Αφορούσε στον τρόπο βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας σε μαθητές, μέσα σε ένα μουσειακό χώρο και μεθόδους προσέγγισής τους.

«Δάσκαλοι» των εκπαιδευτικών, ήταν η δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος και διευθύντρια του «Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης» και ο δημοσιογράφος –συγγραφέας κ. Κώστας Στοφόρος συνεργάτης του Μουσείου, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Μουσείο.

Θεωρώντας ως ιδιαιτέρως σημαντική τη γνώση της τοπικής ιστορίας και με βάση την εμπειρία των σχετικών προγραμμάτων του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, παρουσιάστηκε αναλυτικά, μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται η Ιστορία, με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού περιπάτου και του παραμυθιού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί με επιτυχία σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Μαθητές από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο αλλά και φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα, όπου διαπιστώθηκε η λειτουργικότητά τους.

Όπως δήλωσαν οι διοργανωτές τους: «Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, διαπιστώθηκε ότι αποκτώντας μια βιωματική σχέση με την ιστορία της πόλης, αντιμετώπισαν μετά από αυτό, το μάθημα της ιστορίας με πιο θετικό τρόπο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ερεθίσματα που δόθηκαν ώθησαν σε περαιτέρω έρευνα και εμπλούτισαν το σχολικό πρόγραμμα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο, από τους αρχαιολόγους κ. Σταρούλα Σδρόλια, κ. Γιώργο Τουφεξή , Στέλλα Κατακούτα και Α. Τσιάκα.

Το σεμινάριο οργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας (δια των υπευθυνων σχολικών συμβούλων) τους σχολικούς συμβούλους Δημοτικής Εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής Π.Ε. Λάρισας, τους σχολικούς συμβούλους Δ.Ε. Λάρισας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται σε ένα διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην οδό Τριπόδων 23, στην Πλάκα στην Αθήνα.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.

Στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων.

Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν συλλογές αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κ.λπ.). Οι Συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται καθημερινά με αγορές και δωρεές ιδιωτών και σχολείων.

Μέρος του υλικού εκτίθεται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ενώ τμήμα των Συλλογών εκτίθεται σε περιοδικές εκθέσεις τόσο εντός του Μουσείου όσο και σε Εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass