ΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Όλα έτοιμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

* Νουθεσίες πολιτικών για σχολείο φορέα αρχών και αξιών * Ελ. Αναστασοπούλου: «Με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας αποκτά νόημα η έννοια της εκπαίδευσης…» * Κ. Αγοραστός: «Η κοινωνία του αύριο είναι η κοινωνία της γνώσης» * Απ. Καλογιάννης: «Προχωρήστε με αρχές και αξίες» * Ι. Καψάλης: «Επιδιώκουμε αποτελεσματική και ποιοτική εκπαίδευση» * Σ. Βούλγαρης: «Ξεκινήσαμε με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα…»

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2017 22:21

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία χθες σηματοδότησε την έναρξη του εκπαιδευτικού έργου στη νέα γενιά, μέσα σε ένα νέο περιβάλλον μεταρρυθμίσεων. Οι πύλες τους άνοιξαν με τους καθιερωμένους αγιασμούς και όλα ήταν έτοιμα να δεχθούν τον μαθητικό πληθυσμό, που από την πρώτη κιόλας μέρα πήρε στα χέρια του τα σχολικά βιβλία.

Αυτό που χαρακτήρισε την έναρξή τους και ειπώθηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους τοπικών αρχών, κατά τη διάρκεια των τελετών αγιασμών στα σχολεία της Λάρισας και γενικότερα του νομού, ήταν η κοινή πεποίθηση όλων: «το σχολείο να θωρακίσει τους μαθητές με αρχές και αξίες».

«Στους καιρούς της κρίσης και της απογοήτευσης, της μιζέριας και του ατομισμού, ας θωρακίσουμε το σχολείο με στέρεες γνώσεις, με αξίες και πεποιθήσεις που προετοιμάζουν ένα άλλο μέλλον στους μαθητές μας…» παρότρυνε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ενώ αντίστοιχα και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης συμβούλεψε τους μαθητές: «Προχωρήστε με αρχές και αξίες…». Στο ίδιο ύφος και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ι. Καψάλης ανέφερε: «Οι μαθητές να επενδύσουν στη γνώση και να τη μετουσιώσουν σε θεμελιακές αξίες, στάσεις και δεξιότητες απαραίτητες για το κοινωνικό γίγνεσθαι».

Όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα πληρότητας εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης δήλωσε στην «Ε»: «Ξεκινήσαμε με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα… Κάποιες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με αναπληρωτές». Μάλιστα ανέφερε πως τα περισσότερα κενά είναι «αναμενόμενα» κάθε χρόνο από εκπαιδευτικούς που ανακαλούν αποσπάσεις τους, από άδειες εκπαιδευτικών λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας κ.α., ενώ άλλα προκύπτουν από αύξηση του μαθητικού δυναμικού με νέες εγγραφές μαθητών της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αυξάνουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό δυναμικό.

Χθες, σε αγιασμούς σχολείων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, απευθύνοντας χαιρετισμούς και μηνύματα για τη νέα σχολική αρχή. Αναλυτικότερα:

ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στους αγιασμούς του Δημοτικού Σχολείου Ροδιάς και του Γυμνασίου και Λυκείου Γιάννουλης παρέστη η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό της παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς «Να θωρακίσουμε τα σχολεία με αρχές και αξίες».

Συγκεκριμένα σε μήνυμά της αναφέρει: «Η ημέρα έναρξης του σχολείου σηματοδοτεί τη μετατροπή του χώρου από σύνολο γεωμετρικών διαστάσεων σε πεδίο συμβάντων και δραστηριοτήτων. Το κτίριο γίνεται ανθρώπινος χάρτης πάνω στον οποίο χαρτογραφούνται οι ανάγκες όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Γίνεται οργανισμός και πάλλεται από το άγχος του μαθητή και της μαθήτριας της πρώτης τάξης, την ελπίδα του τελειόφοιτου, τη χαρά της συνάντησης, τη λύπη του αποχαιρετισμού, την αγωνία του δασκάλου, την προσδοκία του γονιού. Οργανισμός, γεμάτος ζωή.

Γίνεται κοινότητα της οποίας τα μέλη, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπική κοινωνία νοιάζονται και στηρίζουν το ένα το άλλο.

Νοιάζονται και θέλουν να έχουν ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή, επιθυμούν να ταυτιστούν και να αποκτήσουν την αίσθηση του «ανήκειν» στην ομάδα.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας υπηρετείται στην πράξη η δημοκρατία, προάγεται ο πολιτισμός και δημιουργούνται συνθήκες διαμόρφωσης ενεργών, δημιουργικών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Αποκτά νόημα η έννοια της εκπαίδευσης και το σχολείο γίνεται και είναι ο τόπος της εκπλήρωσης των συλλογικών στόχων.

Το ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς δημιουργεί την ελπίδα στα μέλη της σχολικής κοινότητας ότι το σχολείο θα γίνει ο χώρος μάθησης και κατάκτησης των στόχων. Η βάση για την πραγματοποίησή τους είναι η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατάθεση κοινών στόχων και μοίρασμα ευθυνών, σύνθεση των αντιθέσεων, των εμπειριών και των διαφορετικών αντιλήψεων και προσδοκιών.

Το σχολείο βέβαια, δεν είναι ανεξάρτητο από την υπόλοιπη κοινωνία και συνήθως αντανακλά τις ευρύτερες συνθήκες. Ωστόσο, στους καιρούς της κρίσης και της απογοήτευσης, της μιζέριας και του ατομισμού, ας θωρακίσουμε το σχολείο με στέρεες γνώσεις, με αξίες και πεποιθήσεις που προετοιμάζουν ένα άλλο μέλλον στους μαθητές μας.

 Ας δημιουργήσουμε έναν άλλο τόπο, μια ετεροτοπία ελπίδας και οράματος, αλληλεγγύης και σεβασμού, συνύπαρξης και συνεργασίας, ασφάλειας και αγάπης, εκτίμησης και αυτοπραγμάτωσης. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στο μέλλον τους. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά».

Ι. ΚΑΨΑΛΗΣ

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ιωάννης Καψάλης παρευρέθηκε χθες στον αγιασμό του Γυμνασίου

Τσαριτσάνης. Ιδιαίτερα συγκινημένος καθότι, όπως ανέφερε και στο λόγο του, όχι μόνο γιατί βρέθηκε σ’ ένα ιστορικό κτίριο, αλλά και γιατί εκεί ως μαθητής πέρασε τα περισσότερα σχολικά του χρόνια, ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, δημιουργική και γόνιμη σχολική χρονιά.

 «Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε καθημερινά όλοι να αντεπεξέλθουμε ελπίζω ότι με αισιοδοξία και συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης όλοι οι εκπαιδευτικοί να σταθούν αρωγοί και καθοδηγητές στους μαθητές και να συντελέσουν αποτελεσματικά στην ομαλή μετάβαση και στη δημιουργία ευκαιριών μέσα από τις αλλαγές που συντελούνται στην εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στον παιδαγωγικό τους ρόλο» τόνισε ο κ. Καψάλης και απευθυνόμενος στους μαθητές συμπλήρωσε: «Οι μαθητές μας, εύχομαι με συνέπεια, υπομονή και προσπάθεια, να αναδείξουν τις ικανότητές τους, να επενδύσουν στη γνώση και να τη μετουσιώσουν σε θεμελιακές αξίες, στάσεις και δεξιότητες απαραίτητες για το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στην απαίτηση όλων για μία αποτελεσματική και ποιοτική εκπαίδευση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Διεύθυνσης, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι στόχοι και οι επιδιώξεις όλων να επιτευχθούν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σε δήλωσή του για τη νέα σχολική χρονιά, ο βουλευτής κ. Νίκος Παπαδόπουλος, υποστήριξε: «Σιωπηλά αλλά με συστηματική και εξαντλητική δουλειά του Υπουργείου Παιδείας, ανοίγουν και φέτος τα σχολεία στην ώρα τους με όλα τα βιβλία, όλους τους δασκάλους και καθηγητές στη θέση τους και με περισσότερους από 7.500 διευθυντές τοποθετημένους στα σχολεία τους από την 1η Αυγούστου οι οποίοι αναλαμβάνουν τα νέα τους καθήκοντα μετά από αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες. Σε καμία σχεδόν χώρα το αυτονόητο άνοιγμα των σχολείων στην ώρα τους δεν θα ήταν αντικείμενο σχολιασμού. Σε εμάς, όμως, αυτό που έγινε δυνατό πέρσι για πρώτη φορά και επαναλαμβάνεται και φέτος είναι άξιο σχολιασμού για δύο λόγους: ο πρώτος είναι πως η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι με αυστηρό προγραμματισμό είναι δυνατόν να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα παρά τις δυσκολίες και σε σύγκρουση με διαπλοκές που τόσο μας βαρύνουν ως χώρα.

Αρνούμενοι να εξυπηρετήσουμε μικροσυμφέροντα, προγραμματίζοντας εγκαίρως όλες τις περίπλοκες υπηρεσιακές μεταβολές που έγιναν για πρώτη φορά τόσο νωρίς, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κονδύλια για τις προσλήψεις των 20.000 αναπληρωτών, και έχοντας κατανείμει τα σχεδόν 25.000.000 βιβλία σε όλα τα σχολεία, καταφέρνουμε και φέτος να λειτουργήσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα. Προφανώς και θα υπάρξουν προβλήματα, όμως, πολύ λιγότερα από πέρσι και τέτοια που δεν θα επηρεάσουν στο ελάχιστο τη λειτουργία των σχολείων και ασφαλώς άμεσα θα επιλυθούν.

Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος λόγος που δικαιολογεί τον σχολιασμό αυτού που είναι αυτονόητο σε άλλες χώρες: πρέπει ως κοινωνία να αναρωτηθούμε γιατί επί τόσα πολλά χρόνια και με τόσους περισσότερους υλικούς πόρους, δεν ήταν δυνατόν να αρχίσουν τα σχολεία να λειτουργούν από την πρώτη μέρα.

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους εύχομαι στους μαθητές, φοιτητές, γονείς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό καλή σχολική χρονιά, υγεία και μια δημιουργική και εποικοδομητική χρονιά».

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στους αγιασμούς του 1ου Γυμνασίου Λάρισας και του Γυμνασίου- Λυκείου Φαλάνης παρευρέθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, απευθύνοντας χαιρετισμούς, ευχόμενος καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα απευθυνόμενος προς τους μαθητές ανάφερε μεταξύ άλλων: «Η κοινωνία του αύριο είναι η κοινωνία της γνώσης. Αρπάξτε την ευκαιρία να κατακτήσετε τη γνώση, για να έχετε καλύτερη ζωή στο μέλλον.

Εμείς, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, αγωνιζόμαστε για τη μάθηση και τη γνώση, προσπαθώντας συνεχώς να αναβαθμίσουμε την παιδεία, με τη δημιουργία νέων σχολείων, με την προσθήκη νέων αιθουσών σε σχολικά συγκροτήματα, με νέα γυμναστήρια που θα ενισχύσουν την αθλητική παιδεία στα σχολεία μας και με την ενίσχυση ειδικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού νέας τεχνολογίας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ψηφιακού σχολείου».

Και για του λόγου το αληθές, τα τελευταία έξι χρόνια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υλοποιήσει 112 έργα, σχολικών υποδομών και προμηθειών εξοπλισμού σε σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού 159 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος σε δήλωσή του, ο κ. Αγοραστός για την ελληνική παιδεία (βάσει των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) τόνισε: «όχι πειραματισμούς με την παιδεία γιατί είναι το μέλλον μας».

ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Στις τελετές αγιασμού του 6ου Γυμνασίου και του 6ου Λυκείου Λάρισας παρέστη χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Αρχικά ο κ. Καλογιάννης, παρέστη στον αγιασμό του 6ου Λυκείου, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Απ. Σουρλαντζή, όπου σε χαιρετισμό του και απευθυνόμενος στους μαθητές του Λυκείου, αφού επισήμανε ότι «η μελέτη και το διάβασμα θα τους οδηγήσει με αυξημένες πιθανότητες σε ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης», τόνισε ότι «εξίσου κρίσιμη για την πορεία τους στη ζωή θα είναι η διαμόρφωση σταθερών αρχών και αξιών, που θα τους εξελίξουν σε συνειδητοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης του καθενός». Ακολούθως οι κ. Καλογιάννης και Σουρλαντζής, παρέστησαν στον αγιασμό του 6ου Γυμνασίου.

ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Σε αγιασμούς σχολείων της Λάρισας (Μουσικό Σχολείο, 15ο, 43ο 37ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Λάρισας), παρευρέθηκε χθες η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου, όπου σε χαιρετισμό της, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι στα παιδιά μας καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο. Στο σχολείο προσφέρεται η γνώση, καλλιεργείται παράλληλα το ήθος και τίθενται οι βάσεις των αρχών και των αξιών που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ολοκληρωμένο πολίτη. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς σε αυτή τη σημαντική και δύσκολη αποστολή τους. Οφείλουμε να στηρίξουμε την Παιδεία, γιατί έτσι στηρίζουμε το αύριο της χώρας μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς που κρατάνε το δημόσιο σχολείο όρθιο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και να εκφράσω τις ευχές μου για καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά. Στους γονείς να ευχηθώ καλή δύναμη, καθώς ξέρουμε όλοι μας ότι καταβάλλετε πολύ μεγάλη προσπάθεια». Η κ. Καραλαριώτου συνοδευόταν από τους δημοτικούς συμβούλους κ. Δημ. Γεωργάκη, Αντ. Πράπα και Βασ. Παπαδημητρίου.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μήνυμά του για τη νέα σχολική χρονιά και ο αντιπεριφερειάχρης Π.Ε. Λάρισας, κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, απευθυνόμενος στους μαθητές αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει γεμάτη ελπίδες όπως πάντα, που όμως παλεύουν να διασχίσουν την ομίχλη της εποχής μας και να ανοίξουν δρόμο προς κάποιο μακρινό, όπως φαντάζει, ξέφωτο. Αυτές τις ελπίδες κρατάς κι εσύ μέσα στα χέρια σου, μαζί με τη φωτιά της νιότης σου και τη δύναμη για να πορευθείς…».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass