ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ζωή, ελπίδες και χαμόγελα

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2017 22:32

«Ήμουν σαν ένα μικρό καταστολισμένο σφαγάρι κι ένιωθα μέσα μου περφάνια και φόβο. Μα το χέρι μου ήταν σφηνωμένο βαθιά μέσα στη φούχτα του πατέρα μου κι αντρειευόμουν.

Μπήκαμε σ΄ ένα παλιό χτίρι, με μια φαρδιά αυλή κι ένα κατασκονισμένο πλατάνι στη μέση. Κοντοστάθηκα, δείλιασα. Το χέρι μου άρχισε να τρέμει μέσα στη μεγάλη ζεστή φούχτα. Ο πατέρας μου έσκυψε, άγγιξε τα μαλλιά μου, με χάιδεψε. Τινάχτηκα. Ποτέ δεν θυμόμουν να μ΄ έχει χαϊδέψει. Σήκωσα τα μάτια και τον κοίταξα τρομαγμένος. Είδε πως τρόμαξα, τράβηξε πίσω το χέρι του. Εδώ θα μάθεις γράμματα, είπε, να γίνεις άνθρωπος! Κάμε το σταυρό σου…». Έτσι περιέγραψε την πρώτη του μέρα στο σχολείο, πριν χρόνια, ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ζωντάνεψαν ξανά τα προαύλια των σχολικών μονάδων και πρεμιέρα χθες για την καινούργια εκπαιδευτική χρονιά και για τις σχολικές μονάδες (Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, Ειδικό Γυμνάσιο, Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης) της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής, ένα «πρώτο κουδούνι» με συγκρατημένη αισιοδοξία, με χαμόγελα και με προσδοκίες, παρά τη διάχυτη και πολυεπίπεδη κρίση που έχει απλωθεί παντού (…και στον χώρο της εκπαίδευσης).

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ξεχνούν για τους επόμενους μήνες τις ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης και μπαίνουν σε ρυθμούς διαφορετικούς με εντατική δουλειά. Τα προαύλια των σχολικών μονάδων της επαρχίας Ελασσόνας γέμισαν από εκατοντάδες παιδικές φωνούλες, αστεϊσμούς, χαμόγελα, με «φόντο» τις ευχές για το καλό της νέας χρονιάς. Ειδικά χθες, όπως γίνεται κάθε χρόνο στους Αγιασμούς, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στα «πρωτάκια» στα θρανία, στις «φατσούλες» που κοίταζαν με έκδηλη ανησυχία και απορία για το νέο που συναντούν στη ζωή τους, που… «δάκρυζαν» για το νέο που συναντούν μπροστά τους, στις «καρδούλες» που, αν μη τι άλλο, θα χτυπούσαν δυνατά για την πρώτη φορά στο σχολείο, αλλά και γονείς που αγωνιούσαν για το πώς θα προσαρμοστεί το παιδί τους στο άγνωστό τους σχολικό περιβάλλον, σε έναν «ξένο» για αυτά χώρο.

Άλλωστε, όπως έχει αποτυπωθεί, τα «πρωτάκια» βιώνουν αυτές τις μέρες μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και χρειάζονται τη βοήθεια γονιών και εκπαιδευτικών για να βρουν τη σειρά και τον ρυθμό τους.

Τους Αγιασμούς της Ελασσόνας έκανε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι αρχιμανδρίτες και οι ιερείς των ενοριών.

Ανάμεσα στα άλλα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς «καλοφωτισμένη και δημιουργική χρονιά με πρόοδο και στόχο την επιτυχία», ενώ ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου ευχήθηκε καλό κουράγιο και δύναμη και επιτυχία των στόχων τους σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μιλώντας για ανοιχτή συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.

«Περίσσεψαν» οι ευχές για υγεία, δύναμη, πρόοδο, προκοπή αλλά και για την απρόσκοπτη συνεργασία όλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της νέας δύσκολης εκπαιδευτικής χρονιάς.

Μετά το καθιερωμένο τελετουργικό, οι μαθητές έτρεξαν με χαρά στις τάξεις τους για να γνωρίσουν από κοντά τους εκπαιδευτικούς τους, για την παραλαβή βιβλίων και για τις πρώτες χαλαρές ώρες της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρόντες στους Αγιασμούς ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Δήμου Ελασσόνας(Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), δημοτικοί σύμβουλοι, σχολικοί σύμβουλοι.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1