ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Καταγράφονται σχολεία χωρίς ράμπες για ΑμεΑ

* Διευθυντές σχολείων κλήθηκαν να προτείνουν το είδος των ραμπών που πρέπει να κατασκευαστούν

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 22:50

Να ληφθεί μέριμνα ώστε να κατασκευαστούν ράμπες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλα τα σχολεία, ορίζει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και ήδη δρομολογείται η καταγραφή των σχολικών μονάδων που δεν έχουν υποδομές πρόσβασης για ΑμεΑ.

Αν και εν έτει 2017 δεν θα έπρεπε να υπάρχει σχολείο χωρίς ράμπες για την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα, παρ’ όλα αυτά αισίως το Υπουργείο Παιδείας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα και κίνησε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την κατασκευή τους, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιος θα αναλάβει το έργο και τη χρηματοδότησή του.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο δίνει κατευθύνσεις προς όλους τους διευθυντές σχολείων για την καταγραφή όσων κτιρίων δεν έχουν ράμπες στους χώρους τους, αλλά δεν αναφέρει ποιος θα τις κατασκευάσει.

Απ’ την άλλη, διευθυντές σχολείων αντιμετώπισαν με έκπληξη την εγκύκλιο του υπουργείου και τη σχετική ανακοίνωσή του, καθώς διαπίστωσαν ότι ζητά από αυτούς «να προσδιορίσουν το είδος της ράμπας», δηλαδή να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία για το πώς πρέπει να κατασκευαστεί, πού πρέπει να τοποθετηθεί και τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει! Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για να καταθέσουν τέτοια πρόταση, ενώ απορούν γιατί δεν το αναλαμβάνουν οι δήμοι.

Βέβαια η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, ανήκει μεν στους δήμους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Λαρισαίων δεν γνωρίζει αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά ούτε έχει ειδοποιηθεί για το αν θα αναλάβει ένα τέτοιο έργο.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (στις 30 Νοεμβρίου) έχει ως εξής: «Ράμπες πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Καλούνται οι Διευθυντές/ντριες και Προϊστάμενοι/ες όλων των δημόσιων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας όπως συμπληρώσουν αν η σχολική μονάδα όπου υπηρετούν

διαθέτει ράμπα πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σε περίπτωση μη ύπαρξης ράμπας, οι Διευθυντές/ντριες και οι Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρακαλούνται όπως προσδιορίσουν το είδος ράμπας που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην οικεία σχολική τους μονάδα, καθώς και τον βαθμό δυσκολίας τοποθέτησής της.

Καταληκτική ημερομηνία για τη συμπλήρωση των ανωτέρω στοιχείων και την αποστολή τους στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ορίζεται η 8η Δεκεμβρίου 2017».

Επίσης σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει: «Ένα πρόβλημα δεκαετιών πρόκειται να αντιμετωπίσει η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την τοποθέτηση ράμπας σε όλες τις σχολικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), προκειμένου τα σχολεία της χώρας να είναι προσβάσιμα στα άτομα με κινητικά προβλήματα».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass