ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ «ΠΑΓΩΣΕ» ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ «ΑΓΟΝΗ»

«Θρίλερ» με τις τοποθετήσεις διευθυντών

* Μετέωρη η απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης μέχρι την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2017 22:21

Σε «θρίλερ» με απρόβλεπτες διαστάσεις εξελίσσεται η υπόθεση με τις τοποθετήσεις έξι διευθυντών σε σχολεία της Λάρισας, μετά τη χθεσινή δικαστική παρέμβαση. Το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, με χθεσινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης απόφασης της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένης Αναστασοπούλου, με αποτέλεσμα οι έξι προσφεύγοντες διευθυντές γυμνασίων και λυκείων του νομού να παραμένουν στις θέσεις τους έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου.

Η δικαστική εξέλιξη είχε αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονη ουσιαστικά η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, όπου αναμενόταν να ορισθούν νέοι διευθυντές στη θέση των έξι, η θητεία των οποίων ανακλήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου με απόφαση της κ. Αναστασοπούλου μετά τις καταγγελίες για «εκπρόθεσμη εκ μέρους τους οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής τους δήλωσης προτίμησης σχολικών μονάδων».

Η απόφαση Αναστασοπούλου, μετά μάλιστα την αναπομπή της υπόθεσης στο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ, θα προκαλούσε «καραμπόλα» στις τοποθετήσεις νέων διευθυντών ειδικά για τα σχολεία της Λάρισας αλλά μετά τη δικαστική παρέμβαση, η υπόθεση θα διαιωνίζεται για μήνες.

Είναι η πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, μεσούσης της σχολικής χρονιάς και μήνες μετά τις τοποθετήσεις διευθυντών το περασμένο καλοκαίρι, που ανακαλούνται τοποθετήσεις διευθυντών με το ΠΥΣΔΕ να καλείται να προχωρήσει στην επιλογή νέων.

ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ

Η ανάδειξη της υπόθεσης και οι δημόσιες τοποθετήσεις, με ανακοινώσεις των «Παρεμβάσεων», αιρετών και μελών του ΠΥΣΔΕ, κατέληξε στην απόφαση της κ. Αναστασοπούλου η οποία ανακάλεσε την απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου «για λόγους νομιμότητας και συγκεκριμένα για λόγους παράβασης της εξωτερικής νομιμότητας, η οποία συνίσταται στην εκπρόθεσμη εκ μέρους τους οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής τους δήλωσης προτίμησης σχολικών μονάδων και Ε.Κ.».

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε δημόσια αντιπαράθεση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξ. Χαρακόπουλου (σ.σ. έθεσε ζήτημα διαβλητότητας σε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου) με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Ιωάν. Καψάλη αλλά και στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Αναστασοπούλου με την πρόσφατη απόφασή της ζήτησε να ανακληθούν οι τοποθετήσεις των εξής διευθυντών: Λεωνίδα Τέλιου (διευθυντή στο 8ο Γυμνάσιο Λάρισας), Θεόδωρου Παππά (διευθυντή στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας), Ελένης Διβάνη (διευθύντρια στο 12ο Γυμνάσιο Λάρισας), Χρήστου Ντελή (διευθυντή στο Γυμνάσιο & Λ.Τ. Αρμενίου), Αντωνίου Πατσίδη (διευθυντή στο Γυμνάσιο Γόννων) και Ιωάννη Παπατόλια (διευθυντή στο Λύκειο Φαλάνης).

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Αναστασοπούλου ανέπεμψε την υπόθεση στο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ Λάρισας ζητώντας να «επαναλάβει την από 27-7-2017 πρότασή του περί τοποθέτησης διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. του νομού Λάρισας, μη συμπεριλαμβάνοντας στη νέα πρότασή του τα ονόματα των εν λόγω εκπρόθεσμων εκπαιδευτικών».

Οι θιγόμενοι διευθυντές παρέμειναν «στον κυρωμένο τελικό ενιαίο αξιολογικό πίνακα υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων της ΔΔΕ Λάρισας» αλλά στις θέσεις τους θα έπρεπε να τοποθετηθούν άλλοι και ειδικά για τα σχολεία της Λάρισας, αναμενόταν «καραμπόλα».

 «ΑΓΟΝΗ»

Χθες λοιπόν κλήθηκε να συνεδριάσει το ΠΥΣΔΕ Λάρισας για να εξετάσει τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση της κ. Αναστασοπούλου αλλά η συνεδρίαση κηρύχθηκε «άγονη» επί της ουσίας, καθώς προηγήθηκε η δικαστική απόφαση η οποία υιοθετήθηκε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Οι έξι θιγόμενοι διευθυντές, προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση Αναστασοπούλου. Τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, εμπρόθεσμα και όχι εκπρόθεσμα υπέβαλαν τις αιτήσεις και πως «παρέμειναν» στο ηλεκτρονικό σύστημα καθώς δεν είχαν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, πρόβλημα που ομολογείται και από άλλους υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο το ΠΥΣΔΕ Λάρισας ομόφωνα έκανε αποδεκτές και άλλες αιτήσεις υποψηφίων διευθυντών που καθώς δεν λάμβαναν αριθμό πρωτοκόλλου από το ηλεκτρονικό σύστημα, κατέθεσαν εγγράφως αλλά εκπρόθεσμα τις αιτήσεις.

Οι θιγόμενοι, περιγράφοντας τη δυσλειτουργία του συστήματος, τονίζουν ότι οι τοποθετήσεις τους «έγιναν απολύτως νόμιμα» και ότι δεν έπρεπε να ανακληθεί η απόφαση, χωρίς μάλιστα να κληθούν οι ίδιοι να εκθέσουν τις απόψεις τους. Ουσιαστικά ωστόσο, όπως σημειώνεται και στην προσφυγή τους, οι έξι διευθυντές αισθάνθηκαν θιγμένοι καθώς είδαν τα ονόματά τους να συμπεριλαμβάνονται σε αποφάσεις και δημοσιεύματα και πως κατέλαβαν τις θέσεις με διαδικασίες «μη νόμιμες».

ΕΦΕΤΕΙΟ

Έτσι προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να διαταχθεί η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης Αναστασοπούλου.

 Χθες λοιπόν, στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, σημειώνεται πως «Αναστέλλουμε προσωρινώς, σύμφωνα με τα άρθρα 52 παρ.5 του Π.Δ. 18/1989 και 4 του Ν.702/1977, όπως ισχύουν, την εκτέλεση της με αρ. πρ. 14466/15-12-2017 απόφασης της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με θέμα «Μερική Ανάκληση Τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας», με την οποία ανακαλούνται οι τοποθετήσεις των αιτούντων σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων, οι οποίες είχαν γίνει με την αρ. πρ. 8143/28-7-2017 απόφαση του ιδίου οργάνου και κάθε άλλης συναφούς προγενέστερης ή μεταγενέστερης πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης, μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση επί της παρούσης αίτησης αναστολής».

ΩΣ ΕΧΕΙ

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, οι έξι θιγόμενοι διευθυντές παραμένουν στις θέσεις τους έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση. Νομικοί, σημείωναν χθες στην «Ε» την εκτίμησή τους ότι, οι 6 διευθυντές αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους μετά τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass