Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ξ. ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η έδρα της Γεωπονικής βασική διεκδίκηση της Λάρισας

*Στην Αθήνα ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης την επόμενη εβδομάδα για συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας *Ο Δήμος δηλώνει αλληλέγγυος με το ΤΕΙ/Θ *Τι προτάσσουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

Δημοσίευση: 04 Απρ 2018 21:00

Στον «χορό» των διεκδικήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μπαίνει πλέον δυναμικά και ο Δήμος Λαρισαίων.

Αυτό κατέστη σαφές στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε εκτάκτως το θέμα της προτεινόμενης συγχώνευσης. Με αφορμή βεβαίως και των τελευταίων εξελίξεων, από τις οποίες φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτει πλήρως το σχέδιο-πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεν λαμβάνει υπόψη βασικά αιτήματα-προτάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Πρόθεση είναι να υπάρξει ειδική συνεδρίαση αποκλειστικά για αυτό το ζήτημα (πριν την έκδοση του πορίσματος), ενώ όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου η μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, αφορά στην πόλη και την ανάπτυξή της και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να τοποθετηθεί. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος έχει κανονίσει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, για το θέμα. Ο δήμαρχος στη δευτερολογία του σημείωσε ότι οι τοπικισμοί είναι άγονοι και δεν δίνουν καμία διέξοδο.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Ξενοφών Σπηλιώτης, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για όλες τις κινήσεις-συναντήσεις που έχουν γίνει για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, από τον Οκτώβριο του 2017, παρουσιάζοντας επιγραμματικά την πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τις βασικές διαφωνίες με το σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη εν αναμονή του πορίσματος της 30ής Απριλίου.

Ο κ. Σπηλιώτης παρουσίασε στην ουσία το σχέδιο-πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας ξεκαθαρίζοντας ότι το ΤΕΙ κινείται στη λογική του Υπουργείου Παιδείας που είναι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ της χώρας μέσω των συνενώσεων, όμως υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

Όπως επεσήμανε αρχικά, το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαφωνεί κάθετα να συνενωθούν τα δύο Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Θεσσαλίας) με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, διότι δημιουργεί πρακτικά προβλήματα, όπως το ότι Σχολές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας επειδή βρίσκονται σε διαφορετικό γεωγραφικό διαμέρισμα θα προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στη χρηματοδότηση και υπάρχουν επικαλύψεις γνωστικών αντικειμένων μεταξύ των δύο ΤΕΙ. «Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη συγχώνευση και να αναζητήσει αλλού την τύχη του», είπε ο κ. Σπηλιώτης.

Ακόμη ο κ. Σπηλιώτης πρόσθεσε ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας αποδέχτηκε τον απαράβατο όρο που έθετε στο Σχέδιό του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι για να προχωρήσει η συγχώνευση το Π.Θ. δεν θα άλλαζε τίποτα στις δομές του, και γι΄ αυτό τον λόγο το ΤΕΙ Θεσσαλίας μπήκε στη λογική συμμαζέματος, συγκροτώντας επιτροπές συζήτησης ώστε να καταλήξει σε μια πρόταση του ιδρύματος, αλλά παρ' όλα αυτά ορισμένες βασικές του προτάσεις δεν φαίνεται να υιοθετούνται.

Ο πρύτανης παρουσιάζοντας επιγραμματικά τις προτάσεις αυτές του Τεχνολογικού Ιδρύματος, τόνισε ότι βασικές επιδιώξεις είναι η μεταφορά της έδρας της Σχολής Γεωπονίας στη Λάρισα, καθώς «η Λάρισα αποτελεί σύμβολο και παραδοσιακό κέντρο της αγροτικής παραγωγής της χώρας και έχει καθιερωθεί τοπολογικά στην κοινή συνείδηση ως η έδρα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και σύγχρονων αγροτικών εφαρμογών. Επιπλέον, το ΤΕΙ/Θ από την ίδρυσή του έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή του στα επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, οι δε υποδομές της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που λειτουργούν στη Λάρισα (Αγρόκτημα, Θερμοκήπια, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή) είναι προστιθέμενη αξία για το νέο Π.Θ.».

«Εμείς αξιοποιούμε στο έπακρο τα 1.500 στρέμματα γης. Πρόσφατα καλλιεργήσαμε μέχρι και κλωστική κάνναβη. Το όλο εγχείρημα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις της Λάρισας. Προστιθέμενη αξία για το νέο Πανεπιστήμιο θα είναι και η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου-ινστιτούτου για τη γεωπονία. Στη Λάρισα υπάρχει καλή μαγιά», πρόσθεσε ο κ. Σπηλιώτης.

Ακόμη ο πρύτανης, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες διαφοροποιήσεις με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπως η δημιουργία Οικονομικής Σχολής στη Λάρισα (το Π.Θ. προσθέτει ένα ακόμη τμήμα) αλλά δεν αποδέχεται την ένταξη σ΄αυτή τμήματος Τουριστικών Σπουδών. Για τη Σχολή Επιστημών Υγείας το Π.Θ. θέλει τη Νοσηλευτική αλλά όχι των Ιατρικών Εργαστηρίων.

Για τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών διαπιστώνεται ότι υπάρχει πλήρης αλληλεπικάλυψη και κάποιες δομές θα πρέπει να καταργηθούν. «Από αυτά τα τμήματα κάναμε ανακατανομή και προτείναμε δύο νέα τμήματα, Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Ενεργειακών Τεχνολογιών. Το Π.Θ. δεν το υποστηρίζει και θέλει να ιδρύσουμε μια Σχολή Τεχνολογίας χωρίς μηχανικούς».

Ο πρύτανης ολοκλήρωσε αναφέροντας ότι η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας βρίσκεται εν αναμονή του πορίσματος της 30ής Απριλίου και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν διορθώσεις στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

-Ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Σούλτης σημείωσε ότι η Λάρισα θα πρέπει να ξεσηκωθεί με μπροστάρη τον Δήμο. Χαρακτηριστικά είπε: «Οι μισοί από τους εργάτες Καθαριότητας που προσλήφθηκαν είναι με πτυχία Πανεπιστημίου. Στην Ελλάδα καταστρέφουμε την Τεχνολογική Εκπαίδευση. Στο τέλος θα έχουμε το μεγάλο και το μικρό Πολυτεχνείο. Είναι λάθος να γίνει αυτό. Η Λάρισα πρέπει να ξεσηκωθεί με τον Δήμο να μπει μπροστά. Αλλιώς το χάσαμε το παιχνίδι. Θα χάσουμε όχι μόνο τη Γεωπονία αλλά ολόκληρο το ΤΕΙ. Πρέπει να σώσουμε αυτό που δικαιούται η Λάρισα».

-Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νταής υπογράμμισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία Κέντρου Αγροδιατροφής στη Λάρισα. «Η Λάρισα έχει μεγάλη ιστορία. Το 1910 η Γεωργική Σχολή της ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας. Το Π.Θ. θα έπρεπε να είναι μεγαλόψυχο».

-Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου τόνισε ότι δεν πρόκειται ούτε για συγχώνευση ούτε για συνένωση αλλά για απορρόφηση. «Η περίπτωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το ΤΕΙ Ιωαννίνων, μιλάμε για δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα με κοινά γνωστικά αντικείμενα. Εγώ βλέπω απορρόφηση και κατάργηση. Θεωρώ ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα μπορούσε να συνεχίσει μόνο του και γιατί όχι να αναβαθμιστεί σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Η τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι απαραίτητη. Αν πάμε στη λογική της συγχώνευσης θα πρέπει να γίνει επί ίσοις όροις. Η μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής είναι απολύτως λογική. Πρέπει άμεσα να γίνει ειδική συνεδρίαση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

-Ο επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα πόλη του αύριο» κ. Κωνσταντίνος Τζανακούλης θύμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την περίπτωση όπου η πόλη σύσσωμη διεκδικούσε την έδρα της Γεωπονίας -το 1986- και τόνισε: «Τώρα είναι η ευκαιρία μας. Μας το χρωστάνε. Αυτή που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν είναι Γεωπονία. Πρέπει να αγωνιστούμε όχι για να μαλλιοτραβηχτούμε με τον Βόλο, αλλά γιατί δεν γίνεται ο πρύτανης του Π.Θ. κ. Πετράκος να παίζει όλο το παιχνίδι».

-Η κ. Μαίρη Καμηλαράκη της παράταξης Νασιώκα ανέφερε: «Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν πρέπει να τη χάσουμε. Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την έδρα της Γεωπονικής Σχολής. Να διεκδικήσουμε συνένωση και όχι απορρόφηση».

-Ο κ. Πέτρος Κρίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε: «Οι ανάγκες των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών δεν φαίνονται πουθενά στα πέρα δώθε των διοικήσεων. Στόχος δεν είναι η αναβάθμιση αλλά η μείωση του κόστους βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στους θεσμούς. Ζητάμε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν».

-Ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ξηρομερίτης συνεχάρη το ΤΕΙ Θεσσαλίας για την ολοκληρωμένη και συγκροτημένη παρέμβασή του και ζήτησε το βάρος να πέσει στη δημιουργία του Κέντρου Αγροδιατροφής στη Λάρισα.

Τοποθετήσεις και παρεμβάσεις έκαναν ο καθηγητής-μέλος της επιτροπής συνένωσης κ. Μπάτης, ο αντιπρύτανης κ. Στ. Ζαούτσος και οι καθηγητές Αλέξανδρος Παπαχατζής, Ηλίας Σαντουρίδης και Θεμιστοκλής Λαζαρίδης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass