ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΞΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι μεν και οι δε…

Δημοσίευση: 04 Απρ 2018 21:10

Το θέμα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι ένα ζήτημα που «καίει» την πόλη. Ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και οι βουλευτές του νομού Λάρισας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Παρότι οι διαδικασίες είναι ακόμη ανοιχτές και εν αναμονή του πορίσματος της 30ής Απριλίου, η «Ε» επικοινώνησε με τους βουλευτές του νομού και ζήτησε την άποψή τους για τα τεκταινόμενα.

Εξάλλου, σύντομα η «μπάλα θα πάει στο δικό τους γήπεδο», αφού η κοινωνία της Λάρισας αλλά και οι αρχές της πόλης περιμένουν από τους εκπροσώπους τους στη Βουλή να στηρίξουν το όραμά τους για ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης.

Πάντως από τις τοποθετήσεις τους εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αφού οι μεν κυβερνητικοί μιλούν για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και ανάπτυξη μέσω της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αδικίες, μικροκομματικές σκοπιμότητες, ψηφοθηρίες και διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους.

Έτσι:

-Βασ. Κόκκαλης: Να ενθαρρύνουμε τις συγκλίσεις

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην «Ε», σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχει αναλάβει όλες εκείνες τις θεσμικές πρωτοβουλίες με στόχο να εξαλειφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος, να ανατραπεί το εκπαιδευτικό μοντέλο που ήταν βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στον τοπικισμό και τον μικροκομματισμό και να παρθούν αποφάσεις που θα θέσουν τα θεμέλια για μία σύγχρονη και ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

Παράλληλα προσθέτει: «Οφείλουμε σ' αυτό τον διάλογο που έχει ανοίξει μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, να ενθαρρύνουμε τις συγκλίσεις μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να διασφαλίσουμε την κατά το δυνατό ομαλότερη μετάβαση στο νέο μοντέλο. Πρέπει όμως να γίνει σαφές σε όλους, πως το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, θα έχει ως προϋποθέσεις την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βεβαίως τον εκσυγχρονισμό τους και την εναρμόνισή τους με το διεθνές εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Σε καμία περίπτωση, δεν θα δεχθούμε ως κριτήριο επιλογής τη διατήρηση προσωπικών οφιτσίων, μικροπολιτικών ή τοπικιστικών συμφερόντων. Η Λάρισα διατηρεί μία σπουδαία παράδοση στην ανώτατη εκπαίδευση με σημαντικές υποδομές και αξιολογότατες σχολές σε ΤΕΙ και ΑΕΙ και πρέπει την επόμενη ημέρα αυτής της μεταρρύθμισης να ενδυναμώσει τον πρωταγωνιστικό της αυτό ρόλο».

- Ν. Παπαδόπουλος: «Τώρα αρχίζει ο διάλογος…»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρει: «Τίποτα δεν έχει αποφασισθεί ακόμη. Ξεκινάει ένας διάλογος εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της ανωτάτης παιδείας και είναι κάτι που χρειάζεται. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ακούγονται πολλά που δεν έχουν καμία βάση και καμία σχέση με αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Ο κόσμος, οι φοιτητές, το προσωπικό καλό θα είναι να μην πιστεύουν τα παπαγαλάκια της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο σκέψεις και κουβέντες υπάρχουν. Θα γίνει ένας δημοκρατικός διάλογος με στόχο την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

- Άννα Βαγενά: «Περιμένω το πόρισμα»

Η κυβερνητική βουλευτής Άννα Βαγενά δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του παρόντος στο θέμα, σημειώνοντας «Δεν θέλω να μιλήσω αβασάνιστα για κάτι που είναι σε εξέλιξη ακόμη. Σίγουρα αν γίνει όπως στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής θα είναι καλό να αναβαθμιστεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Θα περιμένω όμως τα τελικά σχέδια και τις συναντήσεις με τους πρυτάνεις των ιδρυμάτων για να μιλήσω».

- Χρήστος Κέλλας: «Το σχέδιο Γαβρόγλου δεν θα περάσει»

Ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με τη συγχώνευση των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Μέχρι πρότινος, όλες οι αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας θα μπορούσαν, στην καλύτερη περίπτωση, να χαρακτηριστούν ως “πειραματισμοί”, που εκπορεύονται από μια ιδεοληπτική στάση και αντίληψη για την Εκπαίδευση. Το σχέδιο, όμως, της συνένωσης των          Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας αποδομεί το εγχείρημα εν τη γενέσει του και φανερώνει τον βαθμό επικινδυνότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς ακυρώνει όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα το ΤΕΙ Θεσσαλίας, με την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής έρευνας αλλά και τη σημαντική απορροφητικότητα των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας.

Συγχρόνως, αγνοείται επιδεικτικά η οικονομική και πληθυσμιακή βάση της Λάρισας και, κυρίως, οι παραγωγικές μας δυνάμεις αλλά και υποδομές, αποστερώντας από τον τόπο μας την ύπαρξη Τμήματος Γεωπονίας. Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει άμεσα να παρέμβει, ώστε να διορθωθούν οι ανισότητες και οι αδικίες. Στόχος πρέπει να είναι ένα δίκαιο και ολοκληρωμένο σχέδιο συνένωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – όπως έχει αναπτυχθεί στην πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας – που να ανταποκρίνεται με ρεαλισμό στις παραγωγικές και οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειάς μας συνολικά καθώς και στα ειδικότερα γεωγραφικά και συγκοινωνιακά δεδομένα και στη διασύνδεση των ακαδημαϊκών κλάδων και πεδίων με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Ως αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος της ΝΔ είμαι θετικός στην ανάληψη κάθε σχετικής πρωτοβουλίας. Δεν θα δεχτούμε την κατάργηση και διάλυση όσων έχει πετύχει το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Δεν ζητούμε εύνοια. Ζητούμε ρεαλισμό και δικαιοσύνη. Το σχέδιο του κ. Γαβρόγλου δεν πρόκειται να περάσει».

- Γ. Λαμπρούλης: «Στρατηγική που έχει προαποφασιστεί χρόνια πριν»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κάνει λόγο για μια στρατηγική που έχει προαποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει αποτυπωθεί στη συνθήκη της Μπολόνια χρόνια πριν, με βασικό στόχο την υποβάθμιση των σπουδών. «Οι συγχωνεύσεις είναι απλώς ένα κομμάτι των αναρδιαρθώσεων που στόχο έχουν την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη λειτουργίας των πανεπιστημίων και τη σύνδεσή τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα» λέει χαρακτηριστικά.

-Κ. Μπαργιώτας: «Η κυβέρνηση ψαρεύει ψήφους»

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ κ. Κώστας Μπαργιώτας μιλά για αποδόμηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με ψηφοθηρικούς στόχους, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι υπόθεση εθνική. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη των Πανεπιστημίων, η οργάνωση των υποδομών της, το περιεχόμενο των σπουδών και ο αριθμός των εισακτέων, δεν μπορεί παρά να προγραμματίζονται με γνώμονα τις εθνικές ανάγκες στην παραγωγή, την παιδεία και την υγεία και όχι προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τοπικισμούς, συντεχνιακές επιδιώξεις, μικροκομματικές σκοπιμότητες και ψηφοθηρίες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αφού ολοκλήρωσε την αποδόμηση του νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος και είχε ψηφιστεί με ευρεία διακομματική συναίνεση, αποφάσισε ξαφνικά να αποδομήσει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Κεντρικής Ελλάδας, ξεκινώντας αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ουσιαστική προεργασία μια συζήτηση για την εκ βάθρων αναδιοργάνωσή τους, έτσι χαλαρά, χωρίς πρόγραμμα, μελέτες, χρονοδιάγραμμα ή κοστολόγηση. Ο στόχος είναι προφανής: Η κυβέρνηση ψαρεύει ψήφους. Ελάχιστα από όσα επαγγέλλεται είναι ρεαλιστικά και πραγματοποιήσιμα. Ακόμα λιγότερα μοιάζουν λογικά και επιβεβλημένα. Σχεδόν τίποτα δεν έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις – οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν και επενδύσεις – αλλά ούτε υπάρχουν και οι απαραίτητες συναινέσεις μεταξύ τόσο των ιδρυμάτων όσο και των τοπικών κοινωνιών. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Περισσότερα προβλήματα, αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμοί και λιγότερη ουσία.

Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν από τα θεμέλια, όχι από τις ταμπέλες. Το θεμέλιο σε όλο τον κόσμο είναι το περιεχόμενο σπουδών, η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η ουσιαστική ερευνητική παραγωγή. Αυτό κτίζει το κύρος ενός πανεπιστημίου. Για ακόμη μια φορά, δυστυχώς, δεν γίνεται καμία απολύτως συζήτηση για την ουσία.

- Γ. Κατσιαντώνης: «Είναι προφανές ότι δεν έγινε επί ίσοις όροις διάλογος»

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να τεθούν στόχοι και «κόκκινες γραμμές» και υπογραμμίζει «Οι μέχρι σήμερα διαδικασίες της Επιτροπής διερεύνησης συνεργειών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, επιχειρούν να προσδώσουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν χαρακτήρα καθαρά ακαδημαϊκών κριτηρίων. Όμως, ταυτόχρονα, η Επιτροπή «χρησιμοποιεί» ως επωδό την απόφαση του ΕΚΠΑ για συνέργειες με το σημερινό ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Εύβοια και Βοιωτία. Αυτά δεν μπορούν να συνδυαστούν, γιατί οι συνέργειες που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία, ουσιαστικά έρχονται σε αντίφαση με τα «καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια» που από την άλλη πρεσβεύει. Είναι προφανές ότι δεν έγινε επί ίσοις όροις διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να δουν πώς θα δημιουργηθεί ένα πραγματικά μεγάλο, ενιαίο Πανεπιστήμιο, που δεν θα εξυπηρετεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των πόλεων, αλλά που οι ίδιες οι πόλεις θα εισφέρουν στο Πανεπιστήμιο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν, ώστε να στηρίζεται σε ενιαίο εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύστημα, που θα προσδώσει ό,τι πολύτιμο έχει στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις κοινωνίες που φιλοξενούν τις δομές του. Ιδίως για τις κοινωνίες, και δη τις πόλεις, όπως π.χ. η πόλη της Λάρισας, αλήθεια, τι θετικό θα προκύψει από τη συγχώνευση τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, αναλογιζόμενοι ταυτόχρονα το πιθανό πρόβλημα που θα προκύψει στην πορεία στο θέμα της χρηματοδότησης από πλευράς πόρων περιφερειών; Από την άλλη, μέτρησαν τις προφανώς αρνητικές συνέπειες από τη σχεδιαζόμενη λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στον Βόλο, αντί στη Λάρισα; Θεωρώ ότι επιβάλλεται να ξεκινήσει από νέα βάση η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, στην οποία θα παρίσταται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Νομού Λάρισας, ώστε, μαζί με τα Πρυτανεία και την Περιφέρεια, να τεθούν στόχοι και «κόκκινες γραμμές» σε σχέση με θέματα που επ’ ουδενί δεν θα θιχτούν».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass