ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

«Πονοκέφαλος» οι υποδομές για τις εγγραφές νηπίων

* «Μεταβατικό στάδιο» ζητά ο Δήμος Λαρισαίων – Aμεση εφαρμογή ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Δημοσίευση: 13 Απρ 2018 21:02

Χωρίς ομόφωνη απόφαση κατέληξε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Διερεύνησης Υποδοχής Προνηπίων στα νηπιαγωγεία της Λάρισας, καθώς τα προβλήματα υποδομών της δημόσιας εκπαίδευσης και δη οι ελλείψεις σε αίθουσες, προκαλούν «πονοκέφαλο» στην εφαρμογή της απόφασης Γαβρόγλου.

Η συνάντηση που διεξήχθη αργά χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Λάρισας κατέληξε στην ανάγκη «εξεύρεσης λύσης έτσι ώστε κανένα προνήπιο να μην μείνει εκτός δημοσίων δομών», ωστόσο υπήρξε απόκλιση θέσεων αφού ο Δήμος Λαρισαίων ζητά την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου ενώ ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιμένει στην άμεση εφαρμογή της απόφασης Γαβρόγλου, από το νέο σχολικό έτος.

Η τριμελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτ. Βούλγαρης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Δημ. Παπαποστόλου συνεδρίασε χθες για δεύτερη φορά προκειμένου να καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης Γαβρόγλου.

Η οποία, όπως είναι γνωστό, προβλέπει ότι τα παιδιά ηλικίας 4 ετών (γεννήθηκαν το 2014) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, όταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς φοιτούσαν σε Παιδικούς Σταθμούς (δημοτικούς και ιδιωτικούς).

Έτσι με βάση τα πρώτα στοιχεία, περί τα 400 νήπια που μέχρι χθες ήταν ενταγμένα στο δυναμικό των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων και χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός των νηπίων στους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, θα πρέπει να εγγραφούν πλέον στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Ο Δήμος Λαρισαίων προκειμένου να μην υποβαθμισθούν οι υποδομές του, από το νέο μέτρο και να μην δημιουργηθούν προβλήματα «κάλυψης των αναγκών συμπολιτών» όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, θα «αναπροσαρμόσει» την πολιτική του διευρύνοντας τις εγγραφές βρεφών.

Ερωτηματικό αποτελεί η δυνατότητα δημοσίων νηπιαγωγείων να απορροφήσουν το σύνολο των παιδιών με δεδομένο ότι ορισμένα από τα 58 νηπιαγωγεία της Λάρισας αντιμετωπίζουν προβλήματα υποδομών (μισθωμένα κτίρια κλπ). Έτσι εκτιμάται ότι κεντρικά κυρίως νηπιαγωγεία της Λάρισας δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το σύνολο των νηπίων σε αντίθεση με περιφερειακά νηπιαγωγεία ή άλλους δήμους.

Είναι χαρακτηριστικά πως με εξαίρεση τον Δήμο Τυρνάβου όπου ακόμη δεν συνεδρίασε η Επιτροπή και τον Δήμο Λάρισας που ζητά μεταβατικό στάδιο, στους υπόλοιπους δήμους του νομού η εισήγηση της τριμελούς επιτροπής προς το Υπουργείο Παιδείας, για την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου από φέτος, είναι ομόφωνη.

Από την πλευρά ωστόσο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, στη χθεσινή σύσκεψη τονίσθηκε η ανάγκη της άμεσης εφαρμογής και στη Λάρισα, της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και τυχόν προβλήματα στις υποδομές, να αντιμετωπισθούν συναινετικά.

Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος σημειώνει ως θετική εξέλιξη την απόφαση Γαβρόγλου για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, με δεδομένο ότι η διόγκωση του δημογραφικού σήμανε τη μείωση του μαθητικού δυναμικού και την κίνδυνο απώλειας οργανικών θέσεων, μέσω συγχωνεύσεων (και) νηπιαγωγείων.

Η ανάγκη εξεύρεσης κοινής λύσης επισημάνθηκε και από τον Δήμο Λαρισαίων που χωρίς να διαφωνεί με τη δίχρονη εκπαίδευση, παρεμβαίνει προκειμένου να διασφαλίσει τις Δομές του έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών, ζητώντας την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου (σ.σ. μη υποχρεωτική εφαρμογή φέτος) επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο από τις ελλείψεις υποδομών.

Να σημειωθεί ότι την εισήγηση θα συντάξει τις επόμενες ώρες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Σωτ. Βούλγαρης, στη λογική της συνέργειας «εκπαιδευτικής κοινότητας και δήμων» όπως ζητά και το Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε το μέτρο να εφαρμοσθεί από τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί πως το ακριβές μέγεθος των νηπίων που θα εγγραφούν στα νηπιαγωγεία της Λάρισας θα καταγραφεί με την ολοκλήρωση των εγγραφών στις 20 Μαΐου ενώ την ίδιο περίοδο, επίσης μέσω εγγραφών, θα γνωρίζει τις ανάγκες του και ο Δήμος Λαρισαίων. Να σημειωθεί πως οι εγγραφές θα αποδείξουν επίσης και τη «χωροταξική προέλευση» των νηπίων.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης και η διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Σταυρούλα Μπαξεβάνου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass