ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΥΡΙΕΥΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ…

"Ζόρι" οι πανελλαδικές για παιδιά και γονείς

Δημοσίευση: 22 Απρ 2018 22:30
Στα θρανία μπορεί να κάθονται οι μαθητές, όμως «εξετάσεις» αυτήν την περίοδο δίνουν και οι γονείς Στα θρανία μπορεί να κάθονται οι μαθητές, όμως «εξετάσεις» αυτήν την περίοδο δίνουν και οι γονείς

Ατελείωτο διάβασμα, καφέδες και ξενύχτια πάνω από τα βιβλία και άγχος, πολύ άγχος. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις που πλησιάζουν -ένας μήνας και κάτι έμεινε- είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται τα παιδιά ολοκληρώνοντας τη μαθητική τους ζωή.

Όνειρα για σπουδές μπερδεύονται μαζί με ατελείωτες ώρες αγωνίας, λύπης, άγχους. Δεν είναι όμως μόνο οι μαθητές που βιώνουν όλα αυτά τα συναισθήματα, αλλά και οι οικογένειές τους καθώς οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι «κολλητικό μικρόβιο» για όλη την οικογένεια.

Οι γονείς «περπατούν» μαζί με τα παιδιά τους τον μαραθώνιο προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των νέων. Η «Ε» μίλησε με νέα παιδιά της Λάρισας και τους γονείς τους, για όλο αυτό που βιώνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Η νεαρή Λαρισαία Χρύσα Παρτάλα, φέτος δεν δίνει εξετάσεις αφού είναι πρωτοετής φοιτήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών Λάρισας. Όμως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ακόμη νωπές στη μνήμη της. Η ίδια θυμάται τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος και φροντιστηρίων και παραδέχεται ότι τα παιδιά που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, ουσιαστικά για τρία χρόνια ξεχνούν τι θα πει ζωή. «Από την Α’ Λυκείου μπαίνεις στο τρυπάκι της προετοιμασίας. Διάβασμα ατελείωτο για να μην έχεις κενά και φροντιστήρια. Πέρυσι ήταν η δυσκολότερη χρονιά της ζωής μου. Σχολείο το πρωί και φροντιστήρια από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Και μετά πάλι διάβασμα. Άγχος και πίεση αφόρητη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για το τι ήταν εκείνο που της κόστισε περισσότερο στη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας «Ο ελεύθερος χρόνος με τους φίλους μου. Να θες να πας μια βόλτα και να μην μπορείς, να μην προλαβαίνεις».

Η οικογένεια της Χρύσας, δίπλα της σε κάθε βήμα και αυτό η ίδια το ένιωθε και έκανε ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη της να θέλει να περάσει «Έχουν κάνει τόσες θυσίες και έξοδα για μένα, δεν ήθελα να τους στενοχωρήσω. Ήθελα απλώς να περάσω γιατί ήξερα ότι θα τους έκανα και εκείνους χαρούμενους, καθώς παρότι προσπαθούσαν να το κρύψουν η αγωνία τους ήταν φανερή».

Η μαμά της Χρύσας, η Βούλα, παραδέχεται ότι η περίοδος της προετοιμασίας για τις εξετάσεις ήταν δύσκολη για όλη την οικογένεια. «Πανελλαδικές δεν έδωσε μόνο η Χρύσα, αλλά και εμείς μαζί της. Ό,τι ζούσε εκείνη, το νιώθαμε και εμείς. Άγχος, στενοχώρια αν δεν πήγαινε καλά στα τεστ, χαρά όταν τα κατάφερνε. Μέσα σε όλα αυτά και τα έξοδα. Δύσβαχτο για την οικογένειά μας, όμως έπρεπε να βοηθήσουμε το παιδί μας. «Τα όργανα» άρχισαν στην Α’ Λυκείου και την τελευταία χρονιά το κόστος των φροντιστηρίων είχε φτάσει τα 3.000 ευρώ. Υπέρογκο ποσό για μας» λέει η μαμά Βούλα.

Όσο για την εισαγωγή της Χρύσας στη σχολή της Λάρισας, δεν ήταν η πρώτη της επιλογή, όμως φοιτώντας στη σχολή που πέρασε άλλαξε γνώμη. «Σίγουρα θέλαμε να περάσει η Χρύσα σε μια σχολή κοντά μας, ώστε να μπορεί να μένει εδώ στο σπίτι της. Βέβαια, εννοείται ότι όπου και να περνούσε θα τη στηρίζαμε, αλλά θα χρειαζόμασταν οικονομική βοήθεια από τους παππούδες. Όχι όμως μια σχολή μόνο για να κάνει φοιτητική ζωή, δεν υπήρχαν αυτά τα περιθώρια» προσθέτει η κυρία Βούλα και στο σημείο αυτό συμπληρώνει η Χρύσα ότι φοιτητική ζωή δεν σημαίνει απαραίτητα και μακριά από το σπίτι σου. Κλείνοντας, μαμά και κόρη ευχήθηκαν Καλή Επιτυχία στα παιδιά που δίνουν φέτος και συνέστησαν ψυχραιμία.

«ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Η Σταυρούλα Π. αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές. Είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας. Η αδερφή της σπουδάζει εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα και ο μεγαλύτερος αδερφός της ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε κολλέγιο του εξωτερικού. «Τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειάς μου ήταν διαφορετικά όταν ο αδερφός μου έφυγε για σπουδές στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε εκεί γιατί βρήκε δουλειά. Η αδερφή μου σπουδάζει Ψυχολογία και εγώ θέλω Δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Βάζω τα δυνατά μου για να περάσω Αθήνα και να μείνω μαζί με την αδερφή μου. Είναι δύσκολο οι γονείς μου να σπουδάσουν δύο παιδιά ταυτόχρονα σε άλλη πόλη. Αν και ποτέ δεν το λένε ότι έχουμε πρόβλημα, το βλέπω ότι έχουν περιορίσει τα πάντα για μας. Δεν βγαίνουν πια βόλτες όπως παλιά, δεν κάνουν εκδρομές. Εκείνοι λένε ότι θέλουν να είναι δίπλα μου, να με φροντίζουν όμως ξέρω καλά ότι στερούνται για μας. Το να περάσω εκεί είναι το όνειρο μου, αλλά ξέρω ότι ταυτόχρονα θα τους ανακουφίσω» λέει η Σταυρούλα.

Όσο για το πόσες ώρες διαβάζει, θα πει «Καλύτερα ρωτήστε με πόσες ώρες δεν διαβάζω. Το Πάσχα έκανα διάλειμμα από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, απλά λόγω της ημέρας. Έχω κόψει μέχρι και το γυμναστήριο για να μην μου τρώει χρόνο. Ο χρόνος που βρίσκομαι με τις φίλες μου είναι τα λεπτά που βρίσκομαι μέσα στο αστικό λεωφορείο και τα διαλείμματα στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Μέχρι πριν τα Χριστούγεννα έβγαινα κάθε δεύτερο Σαββατόβραδο, τώρα κομμένο και αυτό πρέπει να φορτσάρω. Εξάλλου, αν τα καταφέρω έχω σκοπό να ξεδώσω το καλοκαίρι».

Η Σταυρούλα, δεν νιώθει ιδιαίτερο άγχος για τις εξετάσεις «Περισσότερη πίεση νιώθω παρά άγχος. Πάντοτε ήμουν μια πολύ καλή μαθήτρια και είχα σύστημα και οργάνωση στη μελέτη μου, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλώ πολλές ώρες. Θεωρώ ότι αν αγχωθώ, θα μπλοκάρω. Πιστεύω στον εαυτό μου και αγωνίζομαι για το όνειρό μου, αν και πολλοί μου λένε ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή η δημοσιογραφία. Εγώ διαφωνώ».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass