Παιδιά με αναπηρίες αποκτούν το σχολείο τους

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑμεΑ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2018 22:10
Το πρώην γυμνάσιο στους Αγίους Αναργύρους, όπου σήμερα φιλοξενούνται τα ΕΕΕΕΚ, είναι ακατάλληλο για παιδιά με αναπηρίες Το πρώην γυμνάσιο στους Αγίους Αναργύρους, όπου σήμερα φιλοξενούνται τα ΕΕΕΕΚ, είναι ακατάλληλο για παιδιά με αναπηρίες

Στην έγκριση της συμβασιοποίησης του έργου ανέγερσης σχολικού κτιρίου στη Λάρισα που θα στεγάσει τα εργαστήρια ειδικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) παιδιών με αναπηρίες ενέκρινε προχθές η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνοντας ένα πολύτιμο βήμα ώστε να γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών τόσο γα την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για τις οικογένειες αυτών των παιδιών.

Πρόκειται για το πρώτο σχολικό συγκρότημα στη Θεσσαλία που θα κατασκευασθεί -στη συνοικία της Νεάπολης- εξ αρχής για τη στέγαση μαθητών με αναπηρίες προκειμένου να στεγάσει παιδιά που σήμερα φοιτούν στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ατόμων με Αναπηρίες, στο πρώην γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων Κιλελέρ, σε ένα σχολείο ακατάλληλο για ΑμεΑ, 16 χλμ από τη Λάρισα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ακριβώς επειδή αφορά σε παιδιά με αναπηρίες που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα όταν καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολικά συγκροτήματα, που δεν διαθέτουν υποδομές και συνεπώς δεν μπορούν να υλοποιήσουν τον ρόλο τους που αφορά σε παιδιά με αναπηρίες.

«Είναι ένα έργο ουσίας, ένα έργο ανθρώπινο» τονίζει στην Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός μετά την προχθεσινή εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση του εργολάβου έως το τέλος του μηνός, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των οικογενειών των παιδιών.  

Να διευκρινισθεί πως στα ΕΕΕΕΚ εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, έως και το 16ο έτος της ηλικίας τους (μετά από εισήγηση των ΚΕΔΔΥ) οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου και παρουσιάζουν αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

ΕΓΚΡΙΣΗ

Προχθές εγκρίθηκε η συμβασιοποίηση του έργου (αρχικού προϋπολογισμού 4,29 εκατ. ευρώ) που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας. Χορηγήθηκε δηλαδή η σύμφωνη γνώμη για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του αναδόχου που σημαίνει ότι, στο τέλος της άλλης εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο να εγκαθίσταται έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

ΤΕΧΝΙΚΑ

Το έργο αφορά στην ανέγερση των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) ατόμων με αναπηρίες. Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην τεχνική περιγραφή «το κτίριο εκπαίδευσης είναι δυναμικότητας 50 μαθητών και περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας. Πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 3.916,26 m2, ιδιοκτησίας του Δήμου Λαρισαίων, στη Νεάπολη Λάρισας.

Ειδικότερα στη μελέτη περιλαμβάνονται χώροι όπως, το ισόγειο, που περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ιατρείου/αναρρωτηρίου, αίθουσα φαγητού, χώρο παρασκευής τυποποιημένων προϊόντων, γραφείο φύλακα, εργαστήριο ανθοκομίας με αποθήκη και αποδυτήρια, 2 εργαστήρια αυτόνομης διαβίωσης, τουαλέτες μαθητών - ΑμεΑ - καθηγητών, γραφείο φυσιοθεραπευτή, χώρο υδροθεραπείας, θερμοκήπιο, γυμναστήριο με αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και γραφείο γυμναστή.

Ο 1ος όροφος περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα βιβλιοθήκης, εργαστήριο μουσικοκινητικής εκπαίδευσης με αποθήκη οργάνων, εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο χειροτεχνίας, γραφείο ψυχολόγου, γραφείο κοινωνικής λειτουργού, γραφείο εργοθεραπευτή, γραφείο λογοθεραπευτή, αίθουσα συλλόγου γονέων/μικροομάδων, αίθουσα ηρεμίας, αίθουσα εκτόνωσης, γραφείο βοηθητικού προσωπικού, γραφείο γραμματείας με χώρο αναμονής, αίθουσα γραφείων δασκάλων, γραφείο διευθυντή, γραφείο υποδιευθυντή, κ.α. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στην περιγραφή σημειώνεται επίσης ότι «το έργο αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 50 μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι μαθητές σήμερα φιλοξενούνται σε ένα παλαιό κτίριο Γυμνασίου, που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους (του Δήμου Κιλελέρ) σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τη Λάρισα.

Το κτίριο αυτό δεν είναι κατάλληλο διότι δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη στέγαση και φοίτηση των μαθητών. Με το προτεινόμενο έργο πέραν της καθαρά στεγαστικής κάλυψης των προαναφερθέντων αναγκών, επιλύονται θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα, αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της πρόωρης εγκατάλειψης της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δημιουργούνται ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης και δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν τα άτομα αυτά».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass