«Ναι στη συγχώνευση, όχι στην απορρόφηση»

«ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΦ, ΤΗΣ ΣΔΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΥΠ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2018 22:30

«Η Λάρισα διαθέτει ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που δεν μπορεί να χάσει αν δεν το αντικαταστήσει με ισότιμους όρους», τόνισε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Λάρισας με τη συμμετοχή φορέων του Νομού, στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο κ. Καλογιάννης ζήτησε τη «σύνθεση απόψεων χωρίς τοπικισμούς και κομματικές εμπλοκές για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος» υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «η Λάρισα να μη χάσει την ευκαιρία και να καταθέσει πρόταση στην ακαδημαϊκή κοινότητα στο πλαίσιο της διαβούλευσης».

Προηγήθηκε μια πολύωρη συζήτηση, όπου εκπρόσωποι δεκάδων φορέων, πολιτικοί, αιρετοί, αλλά και εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου Γαβρόγλου σημειώνοντας την ανάγκη της «ισόρροπης και ισότιμης συγχώνευσης», «υπό προϋποθέσεις» και με ακαδημαϊκά κριτήρια «χωρίς να απορροφηθεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας».

Ασκώντας παράλληλα κριτική στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που «προέκυψε από μνημονιακές επιταγές» και όχι από κάποιο σχεδιασμό «προς όφελος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ενώ αμφισβητήθηκε το όλο εγχείρημα καθώς δεν στηρίζεται από «μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας».

Στη σύσκεψη, που ήταν ενταγμένη στην πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων να διαμορφωθεί «πρόταση της πόλης», τέθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» στο διεκδικητικό πλαίσιο της Λάρισας που μεταξύ άλλων αφορούν στο «λουκέτο» που βάζει το σχέδιο Γαβρόγλου σε Τμήματα της ΣΤΕΦ, της ΣΔΟ, αλλά και στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η χθεσινή σύσκεψη δεν θα κατέληγε σε απόφαση, αλλά σε μία «διαμόρφωση» θέσεων που θα τεθούν υπόψη της ακαδημαϊκής κοινότητας στο πλαίσιο πάντα της διαβούλευσης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημ. Τάχο να εξηγεί τον σκοπό της πρωτοβουλίας, ενώ ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης σημείωσε πως «η τελική πρόταση θα πρέπει να συνταχθεί με βάση επιστημονικά και όχι τοπικιστικά χαρακτηριστικά» προσθέτοντας ότι «χαρακτηρισμοί γειτόνων είναι εκτός τόπου και χρόνου και συμβάλλουν στην αναβίωση τοπικισμών που στο παρελθόν τορπίλισαν καταστάσεις».

Για να προσθέσει πως στη διεκδίκηση της πόλης περιλαμβάνεται η συνέχιση της λειτουργίας Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας που με βάση το σχέδιο Γαβρόγλου κλείνουν και ειδικότερα το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά και Τμήματα της ΣΤΕΦ.

«Το σχέδιο Γαβρόγλου αποτελεί βάση συζήτησης, αλλά θέλει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις. Είναι ένα σχέδιο που διαθέτει και σοβαρά στοιχεία», τόνισε ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στην αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, στο Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Ογκολογικό Κέντρο.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Στεφανίδης σημείωσε την ανάγκη εξαντλητικού διαλόγου μετά των εμπλεκομένων φορέων, ενώ παρατήρησε πως από το σχέδιο απουσιάζει η πρόταση για μετατροπή του Ιατρικού Τμήματος σε μονοτμηματική Σχολή.

«Στη διαπραγμάτευση υπήρχε κρυφή ατζέντα» τόνισε ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξεν. Σπηλιώτης τονίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη του «ακόμη και κοινά στοιχεία της εισήγησης, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας». Αποσαφηνίζοντας ότι το ΤΕΙ είναι υπέρ της συγχώνευσης ο κ. Σπηλιώτης αμφέβαλε «για τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του σχεδίου Γαβρόγλου» προσθέτοντας ότι το Ογκολογικό Κέντρο είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας και δεν αφορά στη συγχώνευση. Για να σημειώσει τέλος ότι «είναι εξευτελιστικά τα όσα προβλέπονται για το προσωπικό» και ζήτησε «να τηρηθεί η νομιμότητα».

«Η συγχώνευση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που θα πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του 2018», τόνισε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ., Κων. Μπαργιώτας, ο οποίος εστίασε στις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος λέγοντας ότι «η ουσία αφορά στα προγράμματα σπουδών και όχι στις ταμπέλες και στις έδρες».

Σημειώνοντας, επίσης, τα θέματα διοίκησης του νέου φορέα τόνισε πως «το υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό δεν θα έχει κανέναν λόγο. Αυτό λέγεται απορρόφηση και γίνεται με όρους προβληματικούς. Η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει με ισότιμους όρους», πρόσθεσε ο κ. Μπραγιώτας σημειώνοντας ακόμη «το Ογκολογικό αφορά στο Πανεπιστήμιο και όταν βρεθούν τα χρήματα για να ιδρυθεί, τότε θα γίνει συζήτηση για το πώς θα ιδρυθεί και με βάση ποιο πλαίσιο θα λειτουργήσει».

Ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπέμπης μετέφερε την πρωτοβουλία Αγοραστού για σύγκληση πανθεσσαλικής σύσκεψης παρουσία του κ. Γαβρόγλου, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλος δήλωσε την αντίθεσή του στο σχέδιο του Υπουργείου λέγοντας πως «δεν πρέπει να ξεπουληθεί η ιστορία του ΤΕΙ Θεσσαλίας» σημειώνοντας επίσης τα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Την έλλειψη ενημέρωσης για το σχέδιο «με αποτέλεσμα τη μη διαμόρφωση πρότασης» σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Χρ. Ισαακίδης, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Ν. Παπαγεωργίου, τόνισε πως το σχέδιο δεν είναι σε σωστή κατεύθυνση» παρουσιάζοντας τα κριτήρια του ΤΕΕ για τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων.

Το σχέδιο του Υπουργείου «δεν στηρίζεται σε καμία μελέτη» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης προσθέτοντας ότι «διεξάγεται ένα ακόμη επεισόδιο μικροπολιτικής διαχείρισης που εξυπηρετεί μνημονιακές καταστάσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα». «Η Λάρισα βάλλεται βάναυσα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ σημειώνοντας «την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή».

«Αυτή η συγχώνευση δημιουργεί κενά» τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού ΓΕΩΤΕΕ, Δημ. Ντογκούλης σημειώνοντας τη σύμφωνη γνώμη στην ίδρυση γεωτεχνικών τμημάτων. «Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική συγχώνευσης των πανεπιστημίων» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντ. Γιαννακόπουλος παρατηρώντας τη «μη αυτονόμηση της Ιατρικής Λάρισας», αλλά και την ανάγκη διατήρησης τεχνολογικών ιδρυμάτων.

«Η πρόταση αυξάνει με όχι ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια τα πανεπιστημιακά Τμήματα που εδρεύουν στον Βόλο μειώνοντας αντίστοιχα τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας» τόνισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νικολέτα Μπασδέκη.

Την ανησυχία του «για το ενδεχόμενο μεταβίβασης στο Υπερταμείο της περιουσίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας που απαξιώνεται» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Νίκ. Γκανάκης. «Οι συγχωνεύσεις γίνονται με πελατειακά και οικονομικά κριτήρια και όχι με ακαδημαϊκά» τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών, Δημ. Παπαποστόλου. Για «δήθεν αναβάθμιση που γίνεται με προχειρότητα» ζητώντας τη «διασφάλιση με επαγγελματικά δικαιώματα» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ, Π. Αποστόλου.

Την ανάγκη «μετατροπής της Λάρισας σε κοιτίδα αγροτικής εκπαίδευσης» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Χρ. Παναγούλης. «Προσχηματικό» χαρακτήρισε τον διάλογο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου λέγοντας ότι «αυτό το σχέδιο θα είναι η «ταφόπλακα» του ΤΕΙ Θεσσαλίας» καλώντας την κυβέρνηση «να το αποσύρει» αντιπροτείνοντας εναλλακτικά «αυτόνομη πανεπιστημιακή πορεία του ΤΕΙ».

«Η πόλη θα υποστεί ζημιές εκατ. ευρώ από την απώλεια φοιτητών», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Τερζούδης μεταφέροντας την αντίθεση του πρώην δημάρχου Κων. Τζανακούλη στο σχέδιο του Υπουργείου.

Την επιφύλαξη ότι «μπορεί να μιλάμε προ τετελεσμένων» σημείωσε ο επικεφαλής παράταξης Εκτ. Νασιώκας προτείνοντας τη «σύμπραξη Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας από την οποία εν καιρώ θα προκύψουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων». Ευρεία σύσκεψη σε πανθεσσαλικό επίπεδο πρότεινε ο επικεφαλής παράταξης Ντ. Διαμάντος υπογραμμίζοντας ότι «η Λάρισα δεν μπορεί να απεμπολίσει το ΤΕΙ και την ιστορία του», ενώ τα «ταξικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Γ. Παζιάνας, προσθέτοντας ότι από το κυβερνητικό σχέδιο «δεν αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ».

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

«Ο υπουργός Παιδείας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλία» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκ. Παπαδόπουλος ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο «αποτελεί βάση συζήτησης». Για να τονίσει πως σε σύσκεψη βουλευτών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Γαβρόγλου διευκρινίσθηκε πως η συζήτηση «θα συνεχισθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο», ενώ θα ακολουθήσει «τρίτη φάση του διαλόγου με τους φορείς, όταν το σχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «κανένα Τμήμα δεν πάει πουθενά» και πως «τα περισσότερα Τμήματα θα είναι στη Λάρισα» για να προκαλέσει αντιδράσεις καθηγητών του ΤΕΙ, όπως αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωσή του πως «δηλώνονται 18.000 σπουδαστές στο ΤΕΙ, αλλά δεν ξεπερνάνε τους 8.000 με 9.000» λέγοντας ότι διαθέτει λανθασμένα στοιχεία.

Ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης τόνισε πως είναι ψευδές ότι αυξάνονται τα Τμήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας για να τονίσει πως «είναι έγκλημα να καταργηθούν τα ΤΕΙ». Προσθέτοντας ότι «καμία μελέτη δεν απέδειξε ότι πρέπει να κλείσουν τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας» ζήτησε διαβεβαιώσεις για εγγραφή εισακτέων στο νέο μηχανογραφικό, ενώ απηύθυνε έκκληση «στην εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ να εκδώσουν κοινή απόφαση».

Ο πρώην πρόεδρος της Κτηνιατρικής Καρδίτσας Αλ. Γκόβαρης σημείωσε την ανάγκη «να μην εξαφανισθεί το ΤΕΙ», ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, Αλέξ. Παπαχατζής σημείωσε την ανάγκη «το ΤΕΙ να παραμείνει ως τεχνολογικό πανεπιστήμιο».

Ο εκπαιδευτικός του ΤΕΙ Βασ. Βλάχος τόνισε πως «η Λάρισα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μετάσχει στο τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας ή αν θέλει διατηρήσει ένα από τα τελευταία ΤΕΙ της χώρας». «Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε λάθος από την αρχή» παρατήρησε ο εκπαιδευτικός Γιαν. Παπαδημόπουλος, ενώ ο κοσμήτορας της ΣΤΕΦ, Σπ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι «η Σχολή χάνεται από τον χάρτη». Την ανάγκη «ουσιαστικής συζήτησης» επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής, Θεμ. Λαζαρίδης, ενώ ο πρόεδρος των Διοικητικών Χρ. Καλφούντζος τόνισε πως «το νομοσχέδιο είναι ένα τεράστιο “θα”».

Να σημειωθεί τέλος ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκαν αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ αναγνώσθηκαν μηνύματα του υφυπουργού Βασ. Κόκκαλη, των βουλευτών Μάξ. Χαρακόπουλου και Χρ. Κέλλα, όπως και ψηφίσματα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass