Για δύο Σαββατοκύριακα «η τσάντα στο σχολείο»

Τα παιδιά χαίρονται, οι γονείς ανησυχούν καθώς βγαίνουν εκτός προγράμματος

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2018 22:30

Για δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα θα μένει η σχολική τσάντα στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία. Η δράση που υλοποιεί από πέρυσι το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά και μάλιστα όπως ανακοινώθηκε χθες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων, η τσάντα των μαθητών/μαθητριών θα παραμένει στο σχολείο από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα κάθε μήνα.

Η δράση-μέτρο εφαρμόστηκε πέρυσι με ποικίλες αντιδράσεις τόσο από το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και από τους γονείς των μαθητών. Για τα παιδιά ούτε συζήτηση, το μέτρο ήταν ό,τι καλύτερο αφού το να μην έχουν διάβασμα το Σαββατοκύριακο μόνο χαρά μπορεί να τους δώσει. Οι γονείς όμως έχουν τις αμφιβολίες τους και η ανακοίνωση ότι θα εφαρμόζεται για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τους προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία.

Η Γιολάντα περιγράφει στην «ΕτΔ» την εμπειρία της από την εφαρμογή του μέτρου. «Τα παιδιά σίγουρα χαίρονται και τους αρέσει. Εγώ δυστυχώς θεωρώ ότι είναι κάτι αρνητικό, γιατί η δουλειά που γίνεται στα δημόσια σχολεία δεν είναι ικανοποιητική ούτως ώστε τα παιδιά να γυρνάνε στο σπίτι διαβασμένα και έτσι να μην υπάρχει πρόβλημα από το ότι δεν έχουν την τσάντα με τα βιβλία στο σπίτι από Παρασκευή έως και Δευτέρα. Τα παιδιά φεύγουν από τη σειρά τους και αποπροσανατολίζονται, εάν αυτό ισχύσει και για δύο Σαββατοκύριακα θα είναι ακόμη χειρότερο γιατί θα χαλαρώσουν περισσότερο. Εξάλλου, θεωρώ ότι με έμμεσο τρόπο αυτό το μέτρο στρέφει τα παιδιά στις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές, αφού τον χειμώνα δεν έχουν και πολλές επιλογές είτε για να βγουν έξω, είτε για να πάνε μια εκδρομή. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να τους αναθέτουν μια εξωσχολική δραστηριότητα. Στο Αρσάκειο που γνωρίζω ότι γίνεται χρόνια, τα παιδιά φεύγουν διαβασμένα και δεν έχουν μελέτη για το σπίτι. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα και αυτή η δράση μόνο εκτός προγράμματος μας βγάζει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλη μια Λαρισαία μαμά η Ανθή. Βέβαια η Ανθή εντοπίζει και θετικά στοιχεία στο να μένει η τσάντα στο σχολείο. «Ο γιος μου το ευχαριστήθηκε πολύ. Στο τέλος της χρονιάς συνειδητοποίησα ότι λειτούργησε ευεργετικά επάνω του, αφού μειώθηκε το άγχος τους. Ποιο παιδί άλλωστε δεν χαίρεται όταν δεν έχει να διαβάσει Σαββατοκύριακο; Πιθανόν ανακούφισε και εργαζόμενους γονείς που έδωσαν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, από ό,τι στη μελέτη. Όμως δεν μπορώ να μη σχολιάσω και το γεγονός ότι το σύστημα αυτό αποπροσανατολίζει τα παιδιά και τα βγάζει εκτός προγράμματος. Θα ήταν προτιμότερο να είχαν λιγότερη ύλη μέσα στην εβδομάδα, παρά να αφήνουν τα βιβλία τους στο σχολείο».

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και παράλληλα διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στη γνωστική αλλά και στη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις ώστε να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με τη μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου. Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass