Για 13 λόγους απορρίπτεται το Σχέδιο Νόμου Γαβρόγλου

* ΜΕ ΙΣΧΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ/Θ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ * ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ… ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Η ΠΟΛΗ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2018 22:00

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορρίπτει το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου που προβλέπει την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας που συνεδρίασε χτες εκτάκτως, αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή. Στην περίπτωση δε που αυτό δεν συμβεί, ζητά από τον υπουργό Παιδείας να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε τον περασμένο Αύγουστο από τη Λάρισα, την έγκριση της αυτόνομης πορείας του ιδρύματος με τους απαραίτητους πόρους (χρηματοδότηση και προσωπικό).

Η απόφαση πάρθηκε με 14 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 1 λευκό.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης πλαισιωμένος από αντιπρυτάνεις του ιδρύματος, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα, τις αποφάσεις της Συγκλήτου και αναφέρθηκε στους 13 λόγους-σημεία του Σχεδίου Νόμου που οδηγούν το ΤΕΙ Θεσσαλίας, στην απόφαση της απόρριψης. Κάνοντας λόγο για ένα προσχηματικό διάλογο που κράτησε 9 μήνες και ένα εκδικητικό Σχέδιο Νόμου, που υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αγνοεί παντελώς τις προτάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο κ. Σπηλιώτης είπε: "Ως εδώ και μη παρέκει. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι το χειρότερο όλων. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ζητάμε από το Υπουργείο να το πάρει πίσω. Εάν δεν το πράξει, ας κάνει αυτό που υποσχέθηκε. Ας ακολουθήσουμε αυτόνομη πορεία. Εμείς μπήκαμε στο διάλογο με βάση τη συνένωση και με προτάσεις που δεν είχαν τοπικιστικές απόψεις. Ας μας πει γιατί δεν έγιναν αποδεκτές".

Ο πρύτανης του ΤΕΙ, κατά την εισήγησή του, χθες στη συνεδρίαση της Συγκλήτου σημείωσε: "Η Σύγκλητος του Ιδρύματός μας καλείται στην κρισιμότερη ίσως στιγμή της πενηντάχρονης πορείας του να αποφασίσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, για την τύχη των σπουδαστών, του εκπαιδευτικού προσωπικού, των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και την τύχη των τοπικών κοινωνιών και πολύ περισσότερο της μεγάλης περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφορικά με την ισόρροπη οικονομική και κοινωνική τους συνεισφορά και ανάπτυξη.

Όλο αυτό το διάστημα των εννέα και πλέον μηνών,από την αρχή της διαβούλευσης, το ΤΕΙ Θεσσαλίας συμμετείχε ενεργά και εποικοδομητικά με μελετημένες προτάσεις στον διάλογο, πιστεύοντας ότι συνεισφέρει καλόπιστα και δημιουργικά στην υπόθεση της οικοδόμησης ενός όντως μεγάλου εγχειρήματος για την Περιφέρεια και τη χώρα. Οι προτάσεις μας έτυχαν της έγκρισης της Συγκλήτου του Ιδρύματος με ομόφωνες αποφάσεις και κατετέθησαν επισήμως στο Υπουργείο, ώστε να διαμορφωθεί μία τελική πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο με όρους ισονομίας, ισοτιμίας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για το Ίδρυμά μας. Απέναντί μας υπήρχε μία πρόταση που συντάχθηκε από το Π.Θ. σε πλήρη διαφοροποίηση με τη δική μας αντίληψη για το εγχείρημα. Το Υπουργείο με πρωτοβουλία του συνέστησε δεκαμελή “επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Π.Θ. και τα ΤΕΙ/Θ και ΤΕΙ/Σ” αποτελούμενη από άτομα της δικής του επιλογής, με σκοπό να συγκεράσει απόψεις, προτάσεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τριών Ιδρυμάτων και να καταλήξει σε πόρισμα, με βάση το οποίο ο υπουργός θα ενεργούσε για την υλοποίηση ή μη του εγχειρήματος της συνένωσης. Η συνέχεια είναι γνωστή με την αδιαλλαξία και την προσβλητική συμπεριφορά του Π.Θ. προς το Ίδρυμά μας και την επί της ουσίας υιοθέτηση αυτών των συμπεριφορών αλλά και των θέσεων του Π.Θ. επί του σχεδίου συνένωσης από το Υπουργείο".

Αναφορικά με τη στάση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σημείωσε: "Μετά την επίσκεψή του στις αρχές Αυγούστου στο Ίδρυμά μας, φάνηκε πλέον ξεκάθαρα πως οι απόψεις-θέσεις του είναι περισσότερο επιδερμικές και πως ουσιαστικά ο ίδιος δεν επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με την αδιάλλακτη στάση και συμπεριφορά, τα πολυποίκιλα συμφέροντα, ακόμα και με τις απαξιωτικές προκλήσεις των Πρυτανικών Αρχών και αρκετών μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση για 9 ημέρες, αποτελεί τη χειρότερη έκδοση των όσων σχεδίων προηγήθηκαν, διότι εκτός της ακαδημαϊκής γεωγραφίας όπου δεν έχει υιοθετηθεί καμία από τις προτάσεις μας, συντηρεί το καθεστώς των γενικών τμημάτων, κατά παρέκκλιση των όσων θεσμοθετήθηκαν σε προηγούμενες συνενώσεις. Επιπλέον στην περίπτωσή μας επινοήθηκε και θέλει να μας επιβληθεί ο “ξαφνικός θάνατος” του Ιδρύματος, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και από το πρώτο άρθρο του σχεδίου “Κατάργηση του ΤΕΙ/Θ και ΤΕΙ/Σ”. Η προηγηθείσα, προσχηματική όπως αποδεικνύεται, συζήτηση κατά το μακρύ διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2017, δεν επέφερε καμία βελτίωση στο σχέδιο συνένωσης, το δε διάστημα μιας εβδομάδας που προτείνεται για τη διαβούλευση, του επί το δυσμενέστερο κατατεθέντος σχεδίου, δεν θα αλλάξει σε τίποτα την ουσία της συνένωσης και της συνέργειας με το Π.Θ. όπως την εννοεί και τη διεκδίκησε το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας".

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (14 μέλη υπέρ, 1 λευκό και 12 μέλη κατά) να ζητηθεί η απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου νόμου και η άμεση απόσυρσή του από το Υπουργείο και η υλοποίηση της εξαγγελίας του υπουργού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, για στήριξη των Ιδρυμάτων που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία. Ακόμη, η Σύγκλητος, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, εξουσιοδότησε τον πρύτανη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση και υλοποίηση των αποφάσεων της Συγκλήτου και την προάσπιση της συνέχισης της ύπαρξης και λειτουργίας του Ιδρύματος.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σπηλιώτης θέλησε να προσθέσει ότι ακόμη και όσοι τάχθηκαν κατά της εισήγησής τους στη συνεδρίαση, έχουν αγωνίες και προβληματισμούς, τονίζοντας: "Δεν μας χωρίζει τίποτα με όσους διαφώνησαν. Έχουμε τις ίδιες αγωνίες".

«ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Η ΠΟΛΗ»

Ερωτηθείς για το αν έχουν σκεφτεί το επόμενο βήμα σε περίπτωση που το Υπουργείο πάρει απόφαση να προχωρήσει με το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου και δεν τους επιτραπεί η αυτόνομη πορεία, σημείωσε ότι εκεί το θέμα ξεφεύγει πολύ και γίνεται πολιτικό. "Θα πρέπει να πάρει θέση η πόλη, οι αρχές και οι φορείς. Ήδη το κάνουν. Η ύπαρξη του ΤΕΙ στην πόλη δεν σημαίνει σουβλάκια και διαμερίσματα. Η Λάρισα αναπνέει από το ΤΕΙ και το ΤΕΙ από τη Λάρισα".

"ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με φορείς και επιμελητήρια, ο κ. Σπηλιώτης, σχολίασε ότι εκείνο που εισέπραξε είναι ότι κυριαρχεί η άποψη το ΤΕΙ να ακολουθήσει τη δική του πορεία, ενώ σε πηγαδάκια ακούστηκε μέχρι και όνομα… "Ιπποκράτειο" Πανεπιστήμιο Λάρισας.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ

"Το Σχέδιο Νόμου που έδωσε σε διαβούλευση ο υπουργός Παιδείας, ρητά και κατηγορηματικά, καταργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας, και αφήνει την πόλη της Λάρισας χωρίς κανένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η κατάργηση μπορεί να έχει συνέπειες και υπονοεί πολλά όπως π.χ. απολύσεις" τόνισε ο κ. Σπηλιώτης . Οι λόγοι που το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορρίπτει το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου συνοψίζονται στα εξής:

* Καταργεί σχεδόν τα μισά από τα προπτυχιακά Τμήματα του ΤΕΙ.

* Καταργεί όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΤΕΙ.

* Στερεί από τη Λάρισα τη Γεωπονική Σχολή, διαλύει τη Σχολή Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ, και αποκλείει κάθε προοπτική ανάπτυξης Πολυτεχνικών Τμημάτων στη Λάρισα. Ουσιαστικά, μετατρέπει το ΤΕΙ Θεσσαλίας στην «τεχνική σχολή» του Πανεπιστημίου του Βόλου.

* Καταργεί κάθε ερευνητική δομή στη Λάρισα και μεταφέρει στον Βόλο το Ερευνητικό Κέντρο του ΤΕΙ.

* Καταργεί όλα τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ.

* Καταργεί όλες τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Τ.Ε.Ι.

* Εισάγει διακρίσεις και ανισότητα σε βάρος όλων των κατηγοριών προσωπικού του ΤΕΙ.

* Δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη διοικητικής μέριμνας και τεχνικής υποστήριξης των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, οι οποίες αναμφίβολα σε μερικούς μήνες θα εγκαταλειφθούν πλήρως.

* Μεταφέρει στον Βόλο όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη, καθώς και την οικονομική διαχείριση των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ.

* Καταργεί τον αυτοτελή προϋπολογισμό του ΤΕΙ, και μεταφέρει στο Βόλο τόσο τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και τις δημόσιες επενδύσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λάρισα.

* Μεταφέρει στον Βόλο τη διοίκηση και οικονομική διαχείριση του προτεινόμενου Αγροδιατροφικού Πάρκου Λάρισας.

* Μεταφέρει στο Βόλο την οικονομική διαχείριση της περιουσίας της πόλης της Λάρισας, όπως η Αβερώφειος Σχολή και το Αβερώφειο Κληροδότημα.

* Προβλέπει τη μεταφορά του Τμήματος Διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, τη στιγμή που το Τμήμα έχει περίπου χίλιους φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν πόλη.

"Το Σχέδιο Νόμου δεν έλαβε διόλου υπόψη του, σε κανένα απολύτως σημείο, τις ομόφωνες προτάσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ, που με τρόπο εποικοδομητικό έκανε λεπτομερείς και τεκμηριωμένες προτάσεις, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που η ίδια η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει. Γι’ αυτό και είναι απορριπτέο αφού αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του ΤΕΙ, όσο και στις ρητές διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι δεν επρόκειτο να κάνει προτάσεις που δεν θα είναι αποδεκτές από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Άλλωστε, και η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι δεν μπορούν να γίνουν μεταβολές στη δομή των ιδρυμάτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου. Η απόρριψη του προταθέντος σχεδίου νόμου από τη Σύγκλητο του ΤΕΙ επαναφέρει τη συζήτηση στο αρχικό ερώτημα που έχει πραγματική αξία: Πώς θα εξασφαλισθεί η αυτοτελής και αυτοδύναμη ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λάρισα. Η Λάρισα είναι η τέταρτη πόλη της Ελλάδας και κινδυνεύει να μείνει χωρίς τριτοβάθμιο ίδρυμα. Εμείς καλούμε όλους τους φορείς και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της πόλης να χαράξουμε μια άλλη προοπτική: Την προοπτική της αυτοτελούς και αυτοδύναμης ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λάρισα" κατέληξε.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass