ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

Εθνοφύλακες: Οι ένοπλοι κάτοικοι των συνόρων!

* Ποιοι θα παρελάσουν φέτος για πρώτη φορά στην Αθήνα

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:54

Του Δημήτρη Βάλλα

Το έμβλημά της, που είναι σε σχήμα θυρεού, αποτελείται από μία ασπίδα κόκκινου χρώματος, που απεικονίζει την αμυντική θωράκιση της χώρας και από ένα στάχυ, το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής υπαίθρου. Τα παραπάνω σύμβολα είναι τοποθετημένα πάνω στο σύμβολο του Έθνους: την Ελληνική Σημαία. Ο συνδυασμός όλων αυτών συμβολίζει τη συμμετοχή στην άμυνα της χώρας σε περίπτωση εχθρικής απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Για την Εθνοφυλακή, στην οποία ανήκει και το σήμα που περιγράψαμε, θα μιλήσουμε συνοπτικά σήμερα, καθώς όσο και εάν εμάς στην ενδοχώρα μάς φαίνεται παράξενο είναι κάτι το συνηθισμένο για τους ανθρώπους των παραμεθόριων περιοχών της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένων και των νησιών.

Σε αυτή συμμετέχουν Ελληνες πολίτες όλων των ηλικιών και αποτελούν τμήμα του Ελληνικού Στρατού που αποτελείται από τον Ενεργό Στρατό, την Εθνοφυλακή, τους Εφέδρους Υψηλής Ετοιμότητας Στρατού (ΕΦΥΕΣ) και την Εφεδρεία…

Οι Εθνοφύλακες λοιπόν ξανάρχονται πάλι στο προσκήνιο και είναι μια ευκαιρία για γνωριμία μαζί τους, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά των στρατιωτικών παρελάσεων στην Αθήνα με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου δύο τάγματα Εθνοφυλάκων από τη Ρόδο και τον Έβρο θα παρελάσουν στην πρωτεύουσα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Εθνοφυλακή έχει τις ρίζες της στην πρώτη διοργάνωση του Στρατού επί Οθωνα και ιδρύθηκε το 1843. Αποτελείτο από εθελοντές-άμισθους οπλοφόρους πολίτες 18-24 ετών με στόχο τη διασφάλιση της τάξεως από τις διάφορες τοπικές αυθαιρεσίες, που φορούσαν ειδική στολή.

Τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ), τα οποία λανθασμένα αναφέρονται πολλές φορές ως Τάγματα Εθνικής Ασφαλείας, ήταν ένα ειδικό παραστρατιωτικό σώμα που συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1948, κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Τα ΤΕΑ είχαν παρουσία σε όλη την ελληνική επικράτεια -εκτός από τα πιο μεγάλα αστικά κέντρα- και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη διαδραμάτισαν ρόλο στις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου εφαρμόζοντας τις πολιτικές του ελληνικού κράτους κατά τα μετεμφυλιακά χρόνια.

Καταργήθηκαν και διαλύθηκαν το 1982 και αντικαταστάθηκαν από την Εθνοφυλακή με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Οι Εθνοφύλακες στα νησιά και στα σύνορα είναι ιδιαίτερα αγαπητοί, καθώς στις μονάδες υπηρετούν οι φίλοι και οι γείτονες και κάθε χρόνο πραγματοποιούν εντυπωσιακές ασκήσεις…

Η Εθνοφυλακή είναι αναπόσπαστο τμήμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι μια οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, η οποία συμβάλλει στην άμυνα της χώρας. Οι Μονάδες της έχουν την ίδια οργάνωση με τις ενεργές Μονάδες και διαθέτουν οπλικά συστήματα ανάλογα με την αποστολή τους.

Το δυναμικό της αποτελείται από έμπειρους άντρες της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας και με τη συμμετοχή τους σε εθνικές ασκήσεις στο διάστημα της εφεδρείας τους και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στο πλαίσιο της αποστολής των Μονάδων τους.

* Για να γίνει κανείς εθνοφύλακας:

α) Βασική προϋπόθεση είναι η αγάπη προς την πατρίδα και η πίστη προς τον θεσμό και τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της Ελλάδας από κάθε ξένο επιβουλέα.

β) Επόμενη προϋπόθεση είναι η κατοχή λευκού απολυτηρίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει περάσει στην εφεδρεία, δηλαδή να μην καλείται από καμία άλλη στρατιωτική μονάδα σε περίπτωση επιστράτευσης. Η ηλικία κατά την οποία συμβαίνει αυτό είναι περίπου στα 35 - 40 ετών.

γ) Τέλος πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής στην οποία εδρεύει η μονάδα Εθνοφυλακής. Οι μονάδες Εθνοφυλακής δραστηριοποιούνται κυρίως στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, όπου είναι και ο χώρος ευθύνης τους.

 Προϋπόθεση για κανονικός εθνοφύλακας είναι η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων. Μπορούν να υπάρξουν όμως και εθελοντές εθνοφύλακες που συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις εκπαιδεύσεις και στις εκδηλώσεις της Εθνοφυλακής. Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ενταχθούν και οι γυναίκες. Άλλωστε οι γυναίκες στο στράτευμα ήδη έχουν ενταχθεί και μάλιστα πολύ δυναμικά.

…Προσοχή λοιπόν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στους… κυρίους με τις… κοιλίτσες, το μούσι και τα ψαρά μαλλιά που θα παρελαύνουν περήφανα. Είναι οι άνθρωποι που πήραν κυριολεκτικά τα όπλα για να υπερασπίσουν πρώτοι τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass