ΕΥΠΣΠΘ ΚΑΤΑ ΕΠΑΥΠΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

«Ολοι οι πυροσβέστες έφεραν πλήρη εξοπλισμό»

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2016 9:50

 

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ) σχετικά με την υγεία των πυροσβεστών στην πυρκαγιά ελαστικών που έλαβε χώρα στις 21/6/2016 στο 8ο χλμ της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΥΠΣΠΘ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:

«Στην ανακοίνωση της νεοσύστατης ΕΠΑΥΠΣ αναφέρονται εγκυκλοπαιδικά και αναλυτικά τα παράγωγα της καύσης ελαστικών και οι συνέπειες αυτών στην υγεία. Γίνεται επίσης νύξη στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου Υγιεινής και Ασφάλειας σε ιδιαίτερες καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Τέλος, γίνεται αναφορά σε πληροφορίες της παραπάνω συνδικαλιστικής κίνησης για ελλιπή χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς στη Λάρισα.

Ως Ε.Υ.Π.Σ.Π. Θεσσαλίας: Όσον αφορά την επιστημονική προσέγγιση των αποτελεσμάτων της καύσης ελαστικών, φυσικά και δεν την αμφισβητούμε, αφού αναλύθηκε πιθανότατα από πτυχιούχο χημικό ή βιολόγο πυροσβέστη και υπάρχει σε πολλές βιβλιογραφίες και επιστημονικά άρθρα.

Όσον αφορά το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο περί Υγιεινής και Ασφάλειας στο Π.Σ, αποτελεί πάγιο αίτημα και διεκδίκηση όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων, μαζί και της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ, εδώ και πολλά χρόνια για τροποποίηση και εκσυγχρονισμό αυτού. Όσον αφορά όμως τις πληροφορίες της ΕΠΑΥΠΣ για πλημμελή χρήση των Μ.Α.Π (ρουχισμός, ατομικές προσωπίδες, φίλτρα, κ.λπ.) επισημαίνουμε τα παρακάτω:

OΛΟΙ οι υπάλληλοι-μέλη της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ που συμμετείχαν στην κατάσβεση ήταν από πριν εφοδιασμένοι με ατομικές προσωπίδες και ανταλλακτικά φίλτρα και έφεραν πλήρη εξοπλισμό καθ’όλη τη διάρκεια του συμβάντος.

Κανένας υπάλληλος δεν διαμαρτυρήθηκε για έλλειψη φίλτρων, αφού στις αποθήκες του 1ου Π.Σ Λάρισας υπάρχει από καιρό μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών φίλτρων. Όλοι οι υπάλληλοι που πλησίασαν πολύ κοντά στο κτίριο του εργοστασίου ανακύκλωσης έφεραν επιπλέον αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού τύπου. Χρησιμοποιήθηκαν τις πρώτες ώρες του συμβάντος 16 συσκευές, σύμφωνα με το τηρούμενο βιβλίο ανανέωσης συσκευών του 1ου Π.Σ Λάρισας.

Ο συντάκτης του δελτίου της ΕΠΑΥΠΣ, εάν έχει παραμείνει ποτέ σε ανάλογο συμβάν 24 και πλέον ώρες, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δουλεύοντας ακατάπαυστα επί 24 ώρες, χωρίς αλλαγή προσωπικού, σε θερμοκρασίες τόσο υψηλές και σε συνάρτηση με τον καύσωνα που επικρατούσε στην πόλη της Λάρισας, κάποια στιγμή της ημέρας θα χρειαζόταν να απομακρυνθεί ο υπάλληλος από το μέτωπο της πυρκαγιάς για κάποια λεπτά της ώρας και να αφαιρέσει το τζάκετ και το χιτώνιο εργασίας για να αλλάξει το μουσκεμένο μπλουζάκι.

Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει πως κάποια στιγμή μέσα στο 24ωρο ο υπάλληλος θα αφαιρέσει την ατομική προσωπίδα για να πιεί νερό, να μιλήσει στον ασύρματο, να δώσει και να πάρει εντολές κατάσβεσης. Η Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ από την πρώτη μέρα του συμβάντος ενημέρωσε με έγγραφό της όλα τα μέλη της για την επικινδυνότητα της καύσης των ελαστικών και τους προέτρεψε να προπλύνουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στις υπηρεσίες τους πριν τα μεταφέρουν στα σπίτια τους.

Ως Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ είμαστε περήφανοι για τον επαγγελματισμό και την εμπειρία των πυροσβεστών του νομού Λάρισας και δεν επιτρέπουμε σε καμία συνδικαλιστική κίνηση να τα αμφισβητεί. Δεν δεχόμαστε για τους συναδέλφους που αποδεικνύουν τον επαγγελματισμό τους σε κάθε συμβάν, μικρό και μεγάλο, κρίσεις και σχόλια που γράφονται 360 χλμ. μακριά από τον τόπο του συμβάντος, πιθανώς από κάποιο γραφείο με κλιματισμό. Αν κάποιοι διάλεξαν αυτό τον τρόπο για να πετύχουν δημοσιότητα και νέα μέλη, άποψή μας είναι ότι, ξεκινάνε με λάθος τρόπο τη νέα συνδικαλιστική τους πορεία.

Τέλος, προτρέπουμε όλους του πυροσβέστες - μέλη της ένωσής μας να συνεχίσουν να δείχνουν τον επαγγελματισμό τους σε κάθε συμβάν, ώστε να μην δώσουν ποτέ σε κανέναν το δικαίωμα στο μέλλον να τους αμφισβητήσει» καταλήγει η Ένωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass