ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Ανοιξε για τα φορτηγά το τελωνείο Προμαχώνα

* Αυγά και γιαούρτια σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2016 1:09

 

 

ΑΘΗΝΑ

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι "υπάρχουν νόμοι και κανόνες, νομίζω ότι η Τροχαία θα λάβει τα μέτρα της".

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου της ΠΟΑΣΥ Στ. Μπαλάσκα, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ΜΑΤ να μην υπακούσουν σε εντολές που θα τους δοθούν, προκειμένου να μπλοκάρουν τους αγρότες.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε: "Το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών. Είναι παιδιά ηλικίας από 19 έως 27 ετών και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες. Είναι πρόβλημα για τους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με λαϊκές μάζες, οι οποίες έχουν δίκιο".

"Είναι άγνωστο αν θα πειθαρχήσουν πολλοί αστυνομικοί στην εντολή της Παρασκευής. Σε παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών, όταν η τότε κυβέρνηση φοβήθηκε πως τα ΜΑΤ θα πετάξουν κάτω τα γκλομπ και τις ασπίδες, αποφασίστηκε να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ", πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

Ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, αναφέρει πως η πρόταση της καθόδου στην Αθήνα μεθαύριο Παρασκευή δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής, με τα επιχειρήματα να ποικίλουν μεταξύ των διαφωνούντων.

Από επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια, προκύπτει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν επιθυμούν κάθοδο στην πρωτεύουσα - αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των εκπροσώπων του κλάδου, στην Αθήνα.

Οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, χαιρετούν την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα, με τον επικεφαλής, Θόδωρο Πανακωνσταντίνου, να υπογραμμίζει την "ανάγκη για ενότητα και μαζική συμμετοχή".

Σημειώνεται πως συμφωνία φαίνεται να υπάρχει στο αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού για να καταρτισθούν από μηδενική βάση με τη δική τους συμμετοχή. Έχουν απορρίψει εξαρχής προσέλευσή τους σε διάλογο μέσω Επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Αποκλείουν το "Μακεδονία"

Σε αποκλεισμό του αεροδρομίου “Μακεδονία” προχώρησαν οι αγρότες χθες , σύμφωνα με τον αγρότη, Δημήτρη Παπαδάκη.

“Θα ανέβουμε πάνω στην αερογέφυρα Θέρμης με τα τρακτέρ και θα την κλείσουμε, ενώ το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια θα φρακάρει τον δρόμο και το μπλόκο στο αεροδρόμιο θα κλείσει τη διασταύρωση στο 'Μακεδονία'. Δεν θα αφήσουμε να περάσει κανείς, παρά μόνον ασθενοφόρα και περιστατικά που χρήζουν ιατρικής κάλυψης. Υπάρχει είσοδος για το αεροδρόμιο από το καζίνο, που βρίσκεται δίπλα. Ζητάμε κατανόηση από τον αστικό πληθυσμό. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και το δικαίωμά μας να μείνουμε στην ελληνική ύπαιθρο”.

*Εξάλλου, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, άνοιξε από αργά προχθες τη νύχτα έως και τις 11 χθες το πρωί, οπότε έκλεισε εκ νέου.

ANΟΙΞΕ Ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ

Αίσιο τέλος είχαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν από νωρίς το μεσημέρι στο τελωνείο του Προμαχώνα. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ οι δρόμοι άνοιξαν και η κυκλοφορία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία διεξάγεται κανονικά.

Οι Έλληνες αγρότες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το τελωνείο μέχρι να αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές.

Στην πλευρά της Ελλάδας η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 13 χλμ, ενώ στη βουλγάρικη πλευρά τα 30 χλμ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου αναμένεται να αναχωρήσουν το βράδυ της Πέμπτης με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Αθήνα.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».

Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει:

«Εμείς, κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με το λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Για δεύτερη ημέρα βρίσκεται υπό κατάληψη η Α' ΔΟΥ Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού, ενώ σε κατάληψη της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου προχώρησαν οι αγρότες από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι αγρότες από την περιοχή της Ιεράπετρας και άλλων σημείων του Νομού, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που προωθεί η Κυβέρνηση.

Κατά την εκδήλωση δεν έλειψαν οι εντάσεις και ορισμένοι πέταξαν αυγά και γιαούρτια, ενώ αρκετοί από τους αγρότες μπήκαν και μέσα στα γραφεία για να διαμαρτυρηθούν προς τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Οι αγρότες νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Παχιάς Άμμου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στον Άγιο Νικόλαο, ενώ ακολούθως κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αγρότες από την ανατολική Κρήτη προετοιμάζονται για τη μετάβασή τους στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass