ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΡΙΚΕΛΗ

Όλυμπος: Από... παραλία της Αφρικής έγινε βουνό των Θεών, που ακόμη ψηλώνει...

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 12:00
Κι όμως, πριν από 250 εκ. χρόνια ο Όλυμπος δεν ήταν παρά μια παραλία στην τεκτονική πλάκα της Αφρικής. Τώρα υψώνεται στα 2.918 μ. και ψηλώνει ακόμη... Κι όμως, πριν από 250 εκ. χρόνια ο Όλυμπος δεν ήταν παρά μια παραλία στην τεκτονική πλάκα της Αφρικής. Τώρα υψώνεται στα 2.918 μ. και ψηλώνει ακόμη...

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στο Αρχαίο Δίον πρόκειται να προβληθεί σήμερα Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το ντοκιμαντέρ της Ellopia Films USA Mt. Olympus the Creation σε σκηνοθεσία και σενάριο της δημοσιογράφου/σκηνοθέτη Αθηνάς Κρικέλη, και με συν σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ζησόπουλο.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ πρόκειται να γίνει στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και συμπίπτει με τη διεξαγωγή του Μαραθώνιου Ολύμπου και την έναρξη του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Στην ωριαία παραγωγή αμερικανικών προδιαγραφών περιγράφεται η δημιουργία του βουνού «Όλυμπος» και οι γεωλογικές ιδιαιτερότητές του, που το κατατάσσουν στα πλέον ενδιαφέροντα βουνά του πλανήτη. Μάλιστα όπως αναφέρει στην «Ε» η Αθηνά Κρικέλη απαντά στην ερώτηση «τι σχέση μπορεί να έχει μία παραλία στις Μπαχάμες με το βουνό των θεών;».

Σύμφωνα με τους γεωλόγους το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, με τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών, όταν ο Όλυμπος αποτελούσε παραλία της τεκτονικής πλάκας της Αφρικής, και καταλήγει στο σήμερα, με τη βοήθεια σύγχρονων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αλλά και των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, Ησίοδο και Όμηρο. «Το ντοκιμαντέρ αυτό απευθύνεται στο διεθνές κοινό και κυρίως των ΗΠΑ. Οι προδιαγραφές και το επίπεδο παραγωγής ξεπερνά κατά πολύ τα όσα έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο και αποτελεί φυσική συνέχεια του πρώτου ντοκιμαντέρ με τίτλο “Mt Olympus. Elassona, the secret path”».

Παράλληλα, έχει βασιστεί στη δεκάχρονη γεωλογική μελέτη της Δρ. Άννυ Ράσσιος, ενώ η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν τη γέννηση του βουνού, και να καταγράψουν «πρωτιές» του Ολύμπου που δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες.

«Υπήρχαν παγετώνες που έφταναν μέχρι την Κατερίνη, ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος ήταν κάποτε ένα, μέχρι που δημιουργήθηκαν τα Τέμπη», αναφέρει η κ. Κρικέλη για να προσθέσει ότι «μέσω του ντοκιμαντέρ δίνονται απαντήσεις για τα Αμπελάκια που “ευθύνονται” για τη χρονική καταγραφή της ανύψωσης του Ολύμπου, πως η Θεσσαλία ήταν λίμνη και πως το βουνό ακόμα ψηλώνει εξαιτίας των τεκτονικών πλακών».

Το συνεργείο χρειάστηκε να ανέβει 14 φορές στο βουνό. «Θέλει σεβασμό και ταπεινότητα» λένε «έχει κούραση και βαριές ανάσες. Θέλει παίδεμα για να σου επιτρέψει να το πλησιάσεις. Έτσι έγινε αυτό το ντοκιμαντέρ. Από ανθρώπους απλούς, κοινούς θνητούς που αγαπούμε τον τόπο μας και θέλουμε να τον προβάλουμε παντού».

Μετά την πρώτη προβολή θα ξεκινήσουν οι συμμετοχές στα Φεστιβάλ. Ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της παραγωγής το τρίτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Macedonia the Gate to Mt Olympus».

Η ΟΜΑΔΑ

Στην ομάδα της παραγωγής συμμετέχουν Έλληνες, Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί, ενώ τη μουσική του ντοκιμαντέρ έχει συνθέσει ο Γιώργος Χατζής. Αφηγητές είναι ο ηθοποιός Ντέιβιντ Γουάσιγκτον, γνωστός από τις αφηγήσεις του στο National Geographic, ο συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης και ο ηθοποιός Ιωάννης Στρατάκης.

Το «Mt Olympus the Creation» αποτελεί το δεύτερο από τη σειρά των δώδεκα ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένα στον Όλυμπο, τα οποία η Ellopia Films USA σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι και το 2018.

Ήδη το πρώτο ντοκιμαντέρ «Elassona, the Secret Path to Mt. Olympus» έχει αποσπάσει τρία παγκόσμια βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, που διεξήχθησαν το 2015 και 2016, ενώ είναι προτεινόμενο και για πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέας Υόρκης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Την εκδήλωση απόψε θα προλογίσει η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, ενώ η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και ο πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου θα παρουσιάσουν ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα. Θα συμμετέχει και το χορευτικό συγκρότημα της Κατερίνης.

To ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί σε κλειστή προβολή μεταξύ γεωλόγων που συμμετείχαν στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Γεωλογίας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, που φιλοξενήθηκε στο ΑΠΘ και στην αίθουσα προβολών του ΚΕΔΕΑ (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων).

Η προβολή πραγματοποιήθηκε μετά την επιθυμία των δημιουργών του ντοκιμαντέρ για ένα σκληρό «κρας τεστ» ενώπιον 120 γεωλόγων από όλο τον κόσμο, λίγο πριν την πρώτη παγκόσμια προβολή του. Οι κριτικές που απέσπασε ήταν θετικές.

Η Παγκόσμια πρεμιέρα διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Ολύμπου, το Φεστιβάλ Ολύμπου και το Olympus Marathon.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «Ελευθερία».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass