Playmobil ως μέσο καταγγελίας…

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 14:11

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

"Μιλάει" για την προσφυγική κρίση, στήνοντας παιδικές φιγούρες σε βάρκες που βουλιάζουν και σε καταυλισμούς, αναπαριστά τα ματωμένα προσωπάκια από τις εμπόλεμες περιοχές και φωτογραφίζει μικροσκοπικούς ανθρώπους- παιχνίδια να έχουν μετατραπεί σε "αγγέλους" στον πάτο της θάλασσας....

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, ευρύτερα γνωστός ως "Plasticobilism", χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια, όπως ο ίδιος λέει, την "ιδεολογία της πλαστικής σάτιρας" επιλέγοντας να στήνει και να φωτογραφίζει τα playmobil του ως πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο στην επικαιρότητα.

"Μέσα από τα έργα μου θέλω να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο από πολλές απόψεις, να μιλήσω για την αποδοχή και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε σε πρόσφυγες και μετανάστες και να καταγγείλω ρατσιστικές και υποκριτικές συμπεριφορές" αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως σεναριογράφος. Μάλιστα, για τον 37χρονο καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους πρόσφυγες, δείχνει το ποιοι πραγματικά είμαστε ενώ θα μπορούσαμε, "πολύ εύκολα, να είμαστε στη θέση τους".

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ PLAYMOBIL

Χρησιμοποιώντας ωστόσο, ως μέσο έκφρασης τα δημοφιλή παιχνίδια, ήρθε κάποια στιγμή σε σύγκρουση με τη γερμανική εταιρία κατασκευής τους η οποία του μπλόκαρε τη σελίδα του στο facebook και τον ανάγκασε να αλλάξει το όνομα του blog του (http://plasticobilism.blogspot.gr). "Πατώντας" στα λόγια του Πικάσο, "η τέχνη δεν διακοσμεί, ανατρέπει", ο Νίκος Παπαδόπουλος τονίζει ότι επέλεξε ένα αντικείμενο που εκφράζει την παιδική αθωότητα, για να σοκάρει με την οπτική του και την τοποθέτηση της φιγούρας σε "σκληρές" εικόνες της ενήλικης πραγματικότητας.

Τα πρώτα του playmobil πάντως, τα δανείστηκε από τον γιο του και προσπάθησε να αναπαραστήσει, πριν από 3,5 χρόνια, τον τρόπο που κοιμόταν η τριμελής οικογένεια σε ένα κρεβάτι!

"Από κει και πέρα, μου γεννήθηκε η ιδέα να χρησιμοποιώ τα playmobil για να κάνω τα δικά μου σχόλια σ΄αυτά που πρωτίστως με εξοργίζουν, σε ό,τι μου κάνει εντύπωση αλλά και σε ό,τι μου προκαλεί θαυμασμό" εξηγεί προσθέτοντας βέβαια, ότι πλέον, τα playmobil που παίζει ο 4,5 χρόνων γιος του και ο κατά τρία χρόνια μικρότερος, είναι κοινά και τα.... δανείζεται για λίγο όταν θέλει να δημιουργήσει ένα έργο.

"Οταν βλέπω, διαβάζω ή ακούω κάτι και θέλω να σχολιάσω, στήνω τα playmobil με τον τρόπο που θέλω να εκφραστώ και τα φωτογραφίζω. Αυτό μπορεί να μου πάρει από μισή έως 2 ώρες, ανάλογα με τη δυσκολία μετατροπής της σκέψης μου σε εικόνα" καταλήγει ο κ.Παπαδόπουλος ο οποίος, μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει περισσότερες από 500 φωτογραφίες- σχόλια με playmobil.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass