Ν. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Θα μειωθεί ο φόρος, αλλά τα δημόσιο θα έχει κέρδος

• Ακολουθεί διάλογος για εξισορρόπηση των βαρών στα ΜΜΕ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2017 16:13

ΑΘΗΝΑ

Το δημόσιο θα βγει ωφελημένο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα εξισορροπήσουν τη νέα επιβάρυνση για τη στήριξη του ταμείου των δημοσιογράφων, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς καλώντας τα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία για τη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου

διαφήμισης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο Νίκος Παππάς κάλεσε όλες τις πτέρυγες να στηρίξουν τη «μετάβαση των σταθμών στη βιωσιμότητα», το πέρασμα του Τύπου σε μια νέα φάση, που θα χαρακτηρίζεται από τη ρύθμιση, την απασχόληση και τη δίκαιη φορολόγηση - και προανήγγειλε ότι ανοίγει διάλογος για την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης σε όλο τον χώρο των μέσων ενημέρωσης. 'Αλλωστε, ο φόρος από τη διαφήμιση, αν και είχε ψηφιστεί από το 2010, ουδέποτε καταλογίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και μόλις το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία είσπραξής του. «Η τροπολογία για τη μείωση του φόρου διαφήμισης, έρχεται αφού τελεσφόρησε η διαδικασία της ψηφοφορίας για τον ΕΔΟΕΑΠ- που η προοπτική της λύσης αγκαλιάστηκε από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου. Έρχεται αφού η νομοθετική ρύθμιση επικυρώθηκε από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία, κυρίως δε, θα ισχύει για τους σταθμούς που θα έχουν πλέον άδεια από τον διαγωνισμό του ΕΣΡ», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και υπενθύμισε ότι με το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί, τρεις μήνες μετά την επικείμενη αδειοδότηση από το ΕΣΡ, δεν θα λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς άδεια. Ο υπουργός υπογράμμισε στο σημείο αυτό, ότι το δημόσιο θα έχει πρόσθετα έσοδα, τα οποία θα προκύψουν από το τίμημα για τις άδειες, από την εισφορά επί του τζίρου που καθιερώνεται στο πλαίσιο της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ και από τις αυξημένες εργοδοτικές εισφορές, που θα προκύψουν από την αύξηση της απασχόλησης στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. «Σήμερα εργάζονται περίπου στους σταθμούς 1800 συμπολίτες μας - με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης θα εργάζονται 2800», είπε ο Νίκος Παππάς και υπογράμμισε ότι οι πανελλαδικοί σταθμοί θα καταβάλλουν 24,5 εκατομμύρια κατ’ έτος για το τίμημα των αδειών και η ελάφρυνση από τον φόρο διαφήμισης, κατά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι 15 εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο θα είναι πολύ θετικό και για την πολιτεία και για τους εργαζόμενους, σημείωσε ο κ. Παππάς.
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΒΕΡΩΝ
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα ανοίγει ευρύτατος διάλογος για την εξισορρόπηση των βαρών και για όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία θα είναι επίσης υπόχρεα της νέας επιβάρυνσης που έχει θεσπιστεί. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα ζητήματα. Γι’ αυτό τις επόμενες εβδομάδες, θα ανοίξουμε συστηματικό και συμπαγή, διαυγή και ανοιχτό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πέραν των τηλεοπτικών σταθμών. Γνωρίζουμε ότι ο χώρος του Τύπου περνάει δυσκολίες και θα αναζητήσουμε ποια άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε η στήριξη του ταμείου των δημοσιογράφων να μην σκοντάφτει πάνω στις υπαρκτές δυσκολίες των μέσων ενημέρωσης» ανέφερε ο κ. Παππάς. Όπως υπάρχει αυτό το μέτρο εξισορρόπησης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι θα πρέπει αντίστοιχα να υπάρξουν μέτρα για την εξισορρόπηση του κόστους στη συνδρομητική τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στον έντυπο Τύπο. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το υπουργείο έχει κωδικοποιήσει τα μέτρα που ισχύουν σε άλλες χώρες, και επεξεργάζεται το πώς θα μπορούσαν αυτά να λειτουργήσουν σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και να υπάρξουν συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη βιωσιμότητα.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταθέσει στη Βουλή ενιαία ρύθμιση για ελαφρύνσεις, που είναι απαραίτητες, όχι μόνο στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και στα άλλα ΜΜΕ, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, για την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, σχετικά με την τροπολογία με την οποία μειώνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου διαφήμισης των τηλεοπτικών σταθμών. «Σας είχαμε πει ότι το να βάζεις 2% φόρο επί του τζίρου, είναι θέμα. Είχαμε πει ότι υπάρχει η έκθεση Ρομπόλη, που έδειχνε ότι με τα μέτρα αυτά που κάνατε δεν τα βγάζει πέρα ο ΕΔΟΕΑΠ. Είχαμε προτείνει για όλα τα ΜΜΕ να υπάρξουν μέτρα για να αποτραπούν οι απολύσεις. Και δεν προχώρησε η κυβέρνηση σε ισοδύναμα μέτρα για κατηγορίες μέσων ενημέρωσης, που κυρίως πλήττονται από την κρίση - εφημερίδες, ραδιόφωνα, sites», είπε ο κ. Λοβέρδος και επέμεινε: «Λέτε τώρα - και αυτό είναι κάπως δελεαστικό- ότι θα εφαρμόσετε μέτρα ισοδύναμα και σε άλλα ΜΜΕ. Αλλά τι σας εμπόδισε να προχωρήσετε σε μείωση βαρών για τα άλλα μέσα που δεν έχουν φόρο διαφήμισης; Τι σας εμποδίζει να κάνετε ενιαία ρύθμιση;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass