Εληξε η κατάληψη, κανονικά οι εκδηλώσεις μνήμης

Για τη σημερινή 44η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Δημοσίευση: 17 Νοε 2017 18:14

ΑΘΗΝΑ

Έληξε χθες το απόγευμα η κατάληψη του Πολυτεχνείου στη οδό Πατησίων, μετά από την είσοδο στο κτήριο αναρχικών ομάδων που είχαν διαφωνήσει με την κατάληψη στο Ίδρυμα, την περίοδο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων μνήμης για την 44η επέτειο από την εξέγερση του 1973.

Κατόπιν αυτού μπήκαν στο κτήριο της οδού Πατησίων οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Οι αναρχικές ομάδες που είχαν καταλάβει το κτήριο παραμένουν στο χώρο, ενώ πανεπιστημιακοί που μίλησαν στο «Βήμα» εκφράζουν το φόβο να έχουν κρύψει μολότωφ και πυρομαχικά σε αίθουσες και αποθήκες του.

Για το βράδυ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οριστεί φοιτητικές ομάδες περιφρούρησης των κτιρίων.

Έτσι, σήμερα Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν από το πρωί της Παρασκευής να εισέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνι ή λουλούδια. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από την οδό Πατησίων στις 3μ.μ..

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου μπαίνει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικων Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, προκειμένου να διερευνηθούν απο την Αστυνομία αδικήματα, μεταξύ άλλων κατάληψη δημοσίου κτιρίου και τυχον άσκηση παράνομης βιας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν δυνατότητα εισόδου στο ανώτατο ίδρυμα, παρά μόνον σε περίπτωση κατά την οποία τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ

Λίγο αργότερα, οι καταληψίες σε ανακοίνωσή τους τονίζουν «πως μπορεί να εισέλθει όποιος θέλει από την πύλη της οδού Στουρνάρη τόσο για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών, όσο και για να λάβει μέρος στη συνέλευση της κατάληψης».

«Αυτό που δεν επιτρέπουν οι καταληψίες είναι οι κομματικές οργανώσεις να στήσουν τα τραπεζάκια τους και να κάνουν προπαγάνδα μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να βρεθεί εκεί με την πολιτική του ταυτότητα, όχι όμως με τον κομματικό του στρατό για να προτείνει τη διαφοροποίηση και την κατάτμηση. Όσοι τιμούν την εξέγερση την αντιλαμβάνονται ως ενιαία και οριζόντια διαδικασία», αναφέρουν.

*Επεισόδια ξέσπασαν στο Πολυτεχνείο, καθώς ομάδα περίπου 20 ατόμων έχει βάλει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το νόημα της Ελευθερίας είναι ευθέως αντίθετο προς κάθε μορφής ενέργεια και συμπεριφορά, που παραβιάζει καταφώρως το Σύνταγμα και θέτει αυθαίρετους φραγμούς στην ακώλυτη άσκηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων των μελών του Κοινωνικού Συνόλου.

Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του για την σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας ότι η επέτειος αυτή αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για την θεμελιώδη αξία της Ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του Ανθρώπου όσο και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Επέτειος μνήμης των Αγωνιστών και ιδίως των θυμάτων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας, αποτελεί ταυτοχρόνως - κυρίως δε κατά την σημερινή συγκυρία - πηγή άντλησης διδαγμάτων και για την θεμελιώδη αξία της Ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του Ανθρώπου όσο και αυτού τούτου του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Υπ' αυτό το πνεύμα, το νόημα της Ελευθερίας είναι ευθέως αντίθετο προς κάθε μορφής ενέργεια και συμπεριφορά, που παραβιάζει καταφώρως το Σύνταγμα και θέτει αυθαίρετους φραγμούς στην ακώλυτη άσκηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων των μελών του Κοινωνικού Συνόλου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass