ΤΟ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΖΗΤΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΘΥΜΑΤΑ

Μέτρα για τα σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια σε παιδιά

Δημοσίευση: 18 Νοε 2017 16:12

Σημαντικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κατατέθηκαν από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στη συνάντηση με τις αρχές και τους φορείς της Λάρισας, προχθές σε συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια.


Η πανελλαδική εκστρατεία-καμπάνια ενημέρωσης με σύνθημα «Μένει Μυστικό» κινητοποίησε τις αρχές και τους φορείς του τόπου, που συμμετείχαν στη συνάντηση και συμφώνησαν να δράσουν από κοινού, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία.  Η θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων για την υποστήριξη των παιδιών-θυμάτων, η σύσταση ενιαίου φορέα για την καταγραφή των περιστατικών, η δημιουργία θεραπευτικών κέντρων για παιδιά, η επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών, η απαίτηση για λευκό ποινικό μητρώο σε όσους επαγγελματίες έρχονται σε επαφή με παιδιά και τέλος οι αυστηρότερες και παραδειγματικές ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά, περιλαμβάνονται στο πακέτο των προτάσεων, που μαζί με τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα θα υποβληθούν τον Δεκέμβριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πιο αναλυτικά, το «Χαμόγελο του Παιδιού» προτείνει:
- Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να εμπεριέχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
- Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί - θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί - θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους Συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).
-Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί - θύμα για περαιτέρω καταθέσεις - συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.
- Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.
- Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
- Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).
- Να απαιτείται πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.
-Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν τη συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά - θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.
-Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.
Επόμενοι σταθμοί της πανελλαδικής εκστρατείας όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους κατά τόπους αρμόδιους θεσμικούς φορείς: Ιωάννινα (24/11), Χαλκίδα (27/11), Ηράκλειο (28/11), Χανιά (29/11), Τρίπολη (4/12) και Θεσσαλονίκη (8/12). Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των κατά τόπους Περιφερειών.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τις δράσεις του ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και να γίνουν η «φωνή» τους:
Στο www.meneimystiko.gr οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο, να διαβάσουν πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρουν στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί.
Επίσης μπορούν να υπογράψουν στο www.meneimystiko.gr τις προτάσεις που καταθέτει προς ανοιχτό διάλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και να προστατεύσουμε κάθε παιδί από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass