Τα «γυρίζει» ο Ζάεφ για όνομα και σύνταγμα

• Κοτζιάς: Δείξτε σοβαρότητα, η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με συνεντεύξεις

Δημοσίευση: 17 Απρ 2018 16:07

ΑΘΗΝΑ

Ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε τα Σκόπια να επιδείξουν σοβαρότητα, διαμηνύοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων.

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τα Σκόπια.
«Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημόσιων δηλώσεων. Θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση.
Η αντίδραση του κ. Κοτζιά έρχεται έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων τάχθηκε κατά της ονομασίας erga omnes και της αλλαγής του συντάγματος, κάτι που ζητά η Αθήνα.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμη στη Ρωσία, την Τουρκία αλλά και την κατάσταση στη Συρία, μιλώντας στους ομολόγους τους.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΔ
Η ανατροπή αυτή εκ μέρους του κ. Ζάεφ του μέχρι στιγμής σκηνικού, όπου υποτίθεται ότι οι ελληνικές θέσεις αντιμετωπίζονταν τουλάχιστον ως «κατανοητές» από την άλλη πλευρά, προκάλεσε  την άμεση και έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας». Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε συγκεκριμένα  «μετά τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ, ότι τα Σκόπια δεν συζητούν αλλαγή συντάγματος ούτε όνομα erga omnes, όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται: Τι διαπραγματεύεται, επιτέλους, η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά; Περιμένουμε μιαν απάντηση...»
Κατά... παράδοξο τρόπο, ο κ. Κοτζιάς αντί ν’ απαντήσει επί της ουσίας στις αιτιάσεις της ΝΔ, προτίμησε να... ψέξει την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή αναφέρεται σε δηλώσεις πρωθυπουργού άλλης χώρας (!) και όχι του Έλληνα πρωθυπουργού και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, « και μάλιστα ενώ μόλις προ δύο εβδομάδων ο κ. Κουμουτσάκος ενημερώθηκε επί σχεδόν τρεις ώρες από τον υπουργό Εξωτερικών για όλες τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό...» Φαίνεται ότι ο κ. Κοτζιάς, κάνει ως να μην αντιλαμβάνεται την ουσιαστική ανατροπή των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων που σηματοδοτεί η συνέντευξη Ζάεφ...
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Για αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ που καθιστούν, όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ, αδιανόητη την επίτευξη συμφωνίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση των Σκοπίων- όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τους- συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση σε καθοριστικά για την εξεύρεση λύσης ζητήματα (όπως το erga omnes). Ζητήματα που αν δεν επιλυθούν, είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε συμφωνία».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass