Με 151 υπέρ,124 κατά πέρασε ο νόμος Σταθάκη για τη ΔΕΗ

• Οξεία κριτική από την αντιπολίτευση • Εργαζόμενοι της ΔΕΗ έριξαν λιγνίτη στον Αγνωστο Στρατιώτη

Δημοσίευση: 26 Απρ 2018 16:15

ΑΘΗΝΑ

Με 151 ψήφους πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Υπέρ ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Εφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και Μάρκος Μπόλαρης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ζουράρις.
Συνολικά ψήφισαν 275 βουλευτές, από τους οποίους οι 124 τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.
*Σε ανακοίνωσή του, ο Χάρης Θεοχάρης εξηγεί την θετική ψήφο που έδωσε στο νομοσχέδιο: «Η ψήφος μου σήμερα έχει διπλό ρόλο. Ψήφισα «Ναι» γιατί θεωρώ ότι ακόμα και αυτή η λύση είναι καλύτερη από μια μη λύση. Αλλά και γιατί πιστεύω ότι η υποκρισία "θέλω αλλά δεν το ψηφίζω" ή "δε θέλω και το ψηφίζω" από κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει».
ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΑΚΗ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε βελτιωτικές διατάξεις, ως απάντηση στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει τοπικοί φορείς και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκλέγονται στις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος.
Χθες, ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε τρεις βελτιωτικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά θέματα και τη στήριξη των περιοχών του λιγνίτη, καθώς θα προβλέπεται η υποχρέωση των νέων ιδιοκτητών των λιγνιτικών μονάδων για παροχή τηλεθέρμανσης, θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο ρητή αναφορά για την ισχύ των όρων του ΠΔ 178/2002 στην κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, θα θεσπιστεί αύξηση του πόρου που αποδίδεται στις Περιφέρειες, το γνωστό «λιγνιτόσημο» που θα διαμορφωθεί από το 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ενέργειας στο 1,4 ευρώ.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΑΤΕ
Επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για νομοσχέδιο χωρίς όραμα υπενθυμίζοντας παράλληλα τη στάση που είχε τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όντας στην αντιπολίτευση. «Το 2014 η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ. Μιλούσε για έγκλημα. Η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες, κλείνει το μάτι στους πιθανούς αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων. Η κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει την χώρα. Η κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ. Την οδηγεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Εξάλλου στη συνέχεια της ομιλίας του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκποιεί με το νομοσχέδιο μονάδες της ΔΕΗ, τις πιο κερδοφόρες αφού προηγουμένως έχει καταδικάσει σε υπολειτουργία κατά 40% την πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη».
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ένα αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα, είναι το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που συζητείται στη Βουλή, δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση, πολέμησαν λυσσαλέα κάθε λύση, οδήγησαν τη ΔΕΗ σε επενδυτική στασιμότητα και με το "δεν πληρώνω" σε οικονομική ασφυξία και ως κυβέρνηση την κατέστρεψαν οικονομικά και τώρα την ξεπουλούν όσο όσο».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την επιλογή της περιορίζει την παραγωγή της ΔΕΗ, για να δημιουργήσει άρον- άρον χώρο για επίδοξους αγοραστές, μεταφέροντας το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.
Και κατέληξε: «Υπάρχει λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το δημόσιο συμφέρον. Αλλά προϋποθέτει την ακύρωση των σχεδίων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Λύση που βασίζεται στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός, στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-ιδιωτών και επενδύσεις στην ενέργεια. Λύση που μπορεί να μας οδηγήσει στην αποφασιστική ενδυνάμωση της ελληνικής παραγωγής στον ηλεκτρισμό και στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Λύση για την οποία το Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένο να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις».
ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ο Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι θα έπρεπε το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί μαζί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις περιοχές με εξορυκτική δραστηριότητα, διότι οι περιοχές αυτές δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς από την ψήφισή του.
Ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το κόμμα του είχε αντιταχθεί στη συρρίκνωση της ΔΕΗ μέσω του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ. «Με το σημερινό νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολία προβλέπεται μείωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όμως διασώζονται οι υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες παράγουν καθαρή ενέργεια και που με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ επρόκειτο να δοθούν σε ιδιώτες. Η εκχώρησή τους είναι γνωστό ότι αποτράπηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη δε και μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχος» είπε ο κ. Παπαηλιού, αλλά μετέφερε στα κυβερνητικά έδρανα το κλίμα ανησυχίας για το πλήγμα που δέχεται η περιοχή της Αρκαδίας.
«Οι περιοχές μας αξίζουν ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο» είπε ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σέλτσας και ζήτησε να στηριχθεί η περιοχή του με ορθολογική διαχείριση του λιγνίτη, προστασία του περιβάλλοντος, στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με νέες θέσεις εργασίας. Είπε όμως ότι αν η σημερινή κυβέρνηση δεν ανέτρεπε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά.
«Ο λαός πρέπει να αντισταθεί στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο φιλέτο των υδροηλεκτρικών μονάδων και ας το αρνείται η κυβέρνηση» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την ενέργεια κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, γι αυτό πρέπει ο λαός να αντισταθεί στην καταστροφική πολιτική της απελευθέρωσης».
Ο Ι. Μανιάτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση στάθηκε επί σειρά ετών απέναντι σε όλες τις πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, για την προσέλκυση επενδύσεων, ήταν απέναντι ακόμη και στην περιβαλλοντική μελέτη της διασύνδεσης των Κυκλάδων. «Είστε ο κόσμος της δημαγωγίας, της ιδεοληψίας» είπε ο κ. Μανιάτης και υπερασπίστηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, διότι -όπως είπε- θα έπαιρνε το 30% του παραγωγικού δυναμικού, το 30% των δανείων, το 30% των πελατών, του μισθολογικού κόστους και θα το έβγαζε σε διαγωνισμό, γιατί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να οδηγεί σε φθηνότερο ρεύμα, διαφορετικά δεν έχει νόημα.
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟ
Με κρεμάλες, λιγνίτη, πανό και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές πολιτικές οι συμμετέχοντες στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας χθες το πρωί.
Το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε αποκλεισμένο για αρκετή ώρα, καθώς βρίσκονταν σε παράλληλη εξέλιξη πορείες συνταξιούχων, εργαζομένων στη ΔΕΗ και εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ διαμαρτυρήθηκαν για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης και ξεκινώντας από τα γραφεία της ΔΕΗ, κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου συζητιόταν το νομοσχέδιο του Γιώργου Σταθάκη.
Μάλιστα, ομάδα συγκεντρωμένων, ανάμεσα στους οποίους και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έριξε λιγνίτη μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάποια στιγμή θέλησαν να μπουν στη Βουλή, αλλά τους εμπόδισαν δυνάμεις των ΜΑΤ.
*Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε διαδήλωση με κρεμάλες, οι οποίες, όπως υποστήριξαν, συμβολίζουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι στην Υγεία αλλά και οι ασθενείς.
Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για τη δημόσια δαπάνη υγείας που είναι στο 5% του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι άνω του 8%.Υποστηρίζει ότι η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία το 2018 μειώνεται κατά 370 εκατ. ευρώ και κατά 225 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ , σε σχέση με το έτος 2017. Οι εργαζόμενοι λένε ακόμα ότι σε ποσοστό 70% ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία πριν από τα μνημόνια ξεπέρασε το όριο ζωής.
*Η τρίτη πορεία ήταν αυτή των συνταξιούχων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις που θα επιφέρει ο επανυπολογισμός των αποδοχών στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου.
Οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν από την πλατεία Δημαρχείου και ήδη έφθασαν στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου απαιτούν να συναντήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass