Μοιραία περιδίνηση για 39χρονο επισμηναγό

Σκοτώθηκε κατά τη συντριβή αεροσκάφους Τ-2 Buckeye της ΠΑ κοντά στη Σπάρτη

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2018 18:00

ΑΘΗΝΑ

Τραγική κατάληξη είχε η ειδική άσκηση με το αεροσκάφος Τ-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας για τους δύο επιβαίνοντες σε αυτό, καθώς ο ένας έχασε τη ζωή του μετά την πτώση του στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σπάρτης και Τρίπολης.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την εκπαιδευτική βάση της Καλαμάτας. Στα 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψή του, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης να διασωθεί, κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου,(φωτ) εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του Τ-2 Buckeye.

Η μαρτυρία ανθρώπου που βρέθηκε στην περιοχή σχετικά με την αναζήτηση του συγκυβερνήτη για τον συνάδελφό του συγκλονίζει. Όπως δήλωσε στην κάμερα της ιστοσελίδας arcadiaportal.gr, «όταν τον ξεκρέμασαν από ένα δέντρο, όπου είχε κολλήσει με το αλεξίπτωτο, κατέβηκε αμέσως και πήγε προς το σημείο που βρίσκεται το σκάφος. Προφανώς ειδοποίησε την Υπηρεσία του, η οποία σίγουρα είχε ειδοποιηθεί και από κατοίκους της περιοχής και την Πυροσβεστική που έφτασαν στο σημείο».

Ένας άλλος κάτοικος, ανέφερε: «Κατεβήκαμε άμεσα στον χώρο που έγινε το συμβάν. Είχαν ήδη πάει άλλα άτομα και βρήκαν τον συγκυβερνήτη. Είχαν πάρει φωτιά τα συντρίμμια, αλλά ευτυχώς δεν επεκτάθηκε. Κινητοποιηθήκαμε όλοι...». ενώ για τον συγκυβερνήτη, είπε: «Όπως τον είδαμε, ήταν καλή η κατάστασή του. Τρομοκρατημένος βέβαια…».

Και οι δύο χειριστές φαίνεται πως έκαναν χρήση του καθίσματος εκτίναξης, ωστόσο δεν είναι γνωστό τι δεν πήγε καλά με τον άτυχο κυβερνήτη.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους Τ2Ε Buckeye που εντοπίστηκε νεκρός χθες λίγο μετά τις 10.30 το πρωί.

Ο άτυχος κυβερνήτης εντοπίστηκε νεκρός από ομάδες Έρευνας και Διάσωσης, περίπου 2 ώρες μετά την συντριβή του αεροσκάφους σε δύσβατη περιοχή 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης. Ο 39χρονος Νικόλαος Βασιλείου ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εγκατάλειψη του αεροσκάφους, πάντα εκτινάσσεται πρώτος ο δεύτερος πιλότος, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και καθεται στην πίσω θέση.

Και οι δύο πιλότοι ήταν επισμηναγοί.

Ο διασωθείς επισμηναγός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα όπου και υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

Η περιοχή που συνετρίβη το εκπαιδευτικό αεροσκάφος είναι δύσβατη. Το Τ-2 έπεσε μέσα σε χαράδρα και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους σκοτώθηκε κατά την πτώση.

Στην επιχείρηση έρευνας συμμετείχαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο Super Puma κι ακόμη ένα ελικόπτερο Agusta Bell. Μεταφέρονται επίσης στην περιοχή και εξειδικευμένα μέλη της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΕΝ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ

Συγκλονισμένος από τη συντριβή του αεροσκάφους

δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας. «Είμαι σοκαρισμένος από την εικόνα, μιας και βρέθηκα στο σημείο της συντριβής, δεν έχει απομείνει τίποτα παρά μόνο ένα αλεξίπτωτο», δήλωσε .

«Από τα ευρήματα που είδα, ο πιλότος είναι νεκρός, από το αεροσκάφος δεν έχει απομείνει τίποτα, μόνο μικρά κομματάκια, και από ό,τι είδα κρατούσε το πηδάλιο, δεν είχε προλάβει να εκτοξευτεί και έπεσε στη χαράδρα. Η διαφορά των 40 δευτερολέπτων στην ώρα εκτόξευσης των κυβερνητών ίσως να απέβη μοιραία για τον κυβερνήτη», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας «ευτυχώς δεν ξέσπασε πυρκαγιά. Μετά την συντριβή υπήρξε ανάφλεξη, αλλά τη στιγμή εκείνη έβρεχε καταρρακτωδώς και έσβησε η φωτιά, γιατί διαφορετικά θα είχαμε και άλλο κακό στην περιοχή, αφού είναι μια δασώδης περιοχή και δυσπρόσιτη».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΑ

Ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρει:

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους. Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

*Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass