ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ

"Θερίζει" ο καρκίνος στην Καρδίτσα

* Τσερνομπίλ-φυτοφάρμακα-τρόπος ζωής τα πρωταίτια *Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2016 0:34

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σε επιστημονική ημερίδα για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στο νομό Καρδίτσας, ο MD, PhD χειρουργός – ογκολόγος, συντονιστής - διευθυντής του Α’ Χειρουργικού Τμήματος ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ κ. Ιωάννης Σπηλιώτης.

Την ημερίδα με θέμα «Διατροφή, τρόπος ζωής και περιβάλλον στους μηχανισμούς που δημιουργούν καρκίνο. Τι πρέπει να προσέχουμε», διοργάνωσαν από κοινού, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου και το Παράρτημα Καρδίτσας του Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα πρόληψης ενάντια στην επάρατο.

Ο γνωστός επιστήμονας μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο επισήμανε πως ο Νομός Καρδίτσας συγκαταλέγεται στους τέσσερις Νομούς της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, τα οποία είναι διπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα όπου τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 12% και 14%. Πρόκειται για τη Δράμα (26%), το Κιλκίς και την Καρδίτσα (23%), τα Γιαννιτσά και τα Γρεβενά (21%).

Ο κ. Σπηλιώτης απέδωσε τα αίτια σε δυο κυρίως παράγοντες… Το μεγάλο δυστύχημα με την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986 και η αλόγιστη αγροτική χρήση φυτοφαρμάκων τη δεκαετία του '50 που επιβάρυναν σημαντικά το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα! Χαρακτηριστικά, ο διακεκριμένος ογκολόγος είπε για το Τσέρνομπιλ ότι έξι ημέρες μετά το δυστύχημα, έβρεχε καταρρακτωδώς για δυο εικοσιτετράωρα όταν το ραδιενεργό σύννεφο βρισκόταν πάνω από την περιοχή μας!

Σε ό,τι αφορά στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την εξάλειψη των ραδιενεργών κατάλοιπων, ο κ. Σπηλιώτης είπε πως αρχίζει από 80 έως και 250 χρόνια!

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δραματική αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής των σύγχρονων Ελλήνων, επηρεάζουν αυξητικά την πορεία της νόσου. Όμως, επειδή υπάρχει η καλή γνώση των παραπάνω, υπάρχει πλέον και η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιβαρυντικοί παράγοντες που ενισχύουν τις πιθανότητες νόσησης του πληθυσμού. Πρωταρχικά, μέριμνα όλων θα πρέπει να είναι η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και βέβαια η ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μας μακριά από βλαβερές συνήθειες της σημερινής καθημερινότητας.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass