ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Ζητούν αποζημιώσεις για 165.000 στρ. καλλιεργήσιμης γης

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2016 8:11

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας)

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου και με τη συμμετοχή των Δημάρχων Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκου, Μουζακίου κ. Γ. Κωτσού, Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλου και Παλαμά κ. Γ. Σακελλαρίου, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για τις ενέργειες που θα πρέπει άμεσα να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές επιπτώσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες, ακραίες σε ένταση, βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου στο νομό Καρδίτσας. Είναι χαρακτηριστικό της έντασης των φαινομένων πως μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες το ύψος βροχής που έπεσε σε πολλές περιοχές άγγιξε ή και ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά.

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και οι Δήμαρχοι στη σύσκεψη τόνισαν αρχικά πως έχουν σημειωθεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες καθώς υπολογίζεται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 165.000 στρ. καλλιεργήσιμης γης. Ειδικότερα σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσαν οι δήμαρχοι πλημμύρισαν : 25.000στρ στο Δήμο Καρδίτσας. 60.000στρ στο Δήμο Σοφάδων. 60.000στρ στο Δήμο Παλαμά. 20.000στρ στο Δήμο Μουζακίου.

Επίσης όπως υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στις υποδομές τόσο στον ορεινό όγκο, από κατολισθήσεις και φερτά υλικά, όσο και στον πεδινό με δρόμους που υπέστησαν καθιζήσεις ενώ πολλά αρδευτικά φράγματα καταστράφηκαν είτε σχεδιασμένα για να αποφευχθούν πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές είτε και λόγω των όγκων των υδάτων.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Τόσο ο Αντιπεριφερειρχης όσο και οι δήμαρχοι υπογράμμισαν πως ακόμη δεν έχει φανεί όλο το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η Θεομηνία. Ωστόσο τόνισαν πως θα πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες προς κάθε αρμόδιο, ώστε να αρχίσει η διαδικασία καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών, ιδιαίτερα για τους χιλιάδες αγρότες που επλήγησαν, στις περισσότερες των περιπτώσεων ανεπανόρθωτα, σε ότι αφορά τη φετινή σοδειά.

Ειδικότερα στη σύσκεψη αποφασίστηκε οι δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης να ενημερώσουν τον ΕΛΓΑ και να ζητήσουν άμεση αποστολή γεωπόνων - εκτιμητών που θα καταγράψουν την κατάσταση στις πλημμυρισμένες αγροτικές περιοχές, ώστε να γίνει εκτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες μας.

Επίσης η Αντιπεριφέρεια και οι Δήμοι θα ενημερώσουν άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών για τις ζημιές στις υποδομές ( φράγματα, δρόμοι, γέφυρες κ.α.) που προκάλεσε η Θεομηνία ώστε να δοθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση τους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Στον μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο του Νομού, τον Δήμο Καρδίτσας, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο «τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου, αλλά και στο Αρτεσιανό, την Καρδιτσομαγούλα και το Παλαιοκκλήσι της Δημοτικής Ενότητας Καρδίτσας. Το ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις – πλημμύρες θα εκτιμηθούν από τον ΕΛΓΑ, καθώς ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της αναγγελίας από τους ανταποκριτές και θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής ήταν άμεση με τον Δήμαρχο κ. Φ. Αλεξάκο και τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Δ. Αραμπατζή να βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή. Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου μηχάνημα (τσάπα) που μίσθωσε ο Δήμος έσπασε τα φράγματα στη Μαύρικα, τον Σταυρό και το Μακρυχώρι και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ τα «τσαπάκια» του Δήμου δούλεψαν όλο το Σαββατοκύριακο και συνεχίζουν να δουλεύουν ανταποκρινόμενα στα μικρότερα αιτήματα για μείωση των ζημιών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass