ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΑΘ. ΖΑΝΝΙΑΣ

«Ακαθάριστοι οι αποστραγγιστικοί αύλακες στον κάμπο»

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2016 2:23

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Με μία σοβαρή επισήμανση ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιος Ζαννιάς προσπάθησε να δώσει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον κάμπο μετά τις καταιγίδες που «χτύπησαν» την περιοχή, το διήμερο 20-21 Μαΐου, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να καταστραφούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κυρίως βαμβακιού και σιταριού!

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Ζαννιάς στο Δημαρχείο Καρδίτσας παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρου Λάππα και κας Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου και του Διευθυντή του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ Μιχάλη Λιόντου, επισήμανε πως επισκέφθηκε αρκετές πλημμυρισμένες εκτάσεις με αιρετούς της αυτοδιοίκησης στη Σοφιάδα και στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά, όπου διαπίστωσε εκτός των ζημιών που υπάρχουν και πολλούς αποστραγγιστικούς αύλακες ακαθάριστους οι οποίοι τον απογοήτευσαν!

«Αναφέρομαι σε αυτό το πρόβλημα, όχι για να αποποιηθούμε ως Οργανισμός τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και θα πάρουν οι πληγέντες αγρότες, αλλά για να υπογραμμίσω ότι οι αρμόδιοι φορείς για την αποστράγγιση των χωραφιών, θα πρέπει να εκτελούν τα έργα που είναι απαραίτητα ώστε να περιορίζονται όσο είναι δυνατόν τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννιάς!

Αναφορικά με τις ζημιές, ο ίδιος αμφισβήτησε ότι καταστράφηκαν 165.000 στρέμματα στο νομό Καρδίτσας, όπως ανακοίνωσαν μετά από σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης και οι Δήμαρχοι Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων, επισημαίνοντας πως τρεις ημέρες μετά τη Θεομηνία, που έχουν υποχωρήσει τα νερά, η εικόνα στις πληγείσες καλλιέργειες είναι σαφώς βελτιωμένη από το πρώτο εικοσιτετράωρο!

«Οι ζημιές είναι μικρότερες και δεν θα είναι πολλά τα χωράφια που θα χρειαστούν επανασπορά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθεί από τα διαθέσιμα του Οργανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε ο κ. Ζαννιάς συνεπικουρούμενος και από τον κ. Λιόντο.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εκτιμήσεις και την πληρωμή αποζημιώσεων σε όσους αγρότες επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, λέγοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων. Όμως, επισήμανε ότι είναι δύσκολο να πληρωθούν οι αποζημιώσεις αυτής της περιόδου μέχρι το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές για το 2015 και επιπλέον οι αγρότες δεν έχουν καταβάλλει ακόμη τα ασφάλιστρά τους, των οποίων ένα μεγάλο μέρος συνδέεται με τις ενισχύσεις, αφού οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν αυτόν τον τρόπο καταβολής.

Όπως είπε ο κ. Ζαννιάς, οι αποζημιώσεις για το 2015 είναι 150 εκατ. ευρώ και από αυτά έχουν πληρωθεί τα 110 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέχρι τον Ιούλιο και στη συνέχεια έρχεται η σειρά των πληρωμών για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε πως σε λίγες ημέρες κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά των γεωπόνων του Οργανισμού στο παλιό καθεστώς σε ότι έχει σχέση με τις μετακινήσεις τους για τις εκτιμήσεις. Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι άρσης των ανισοτήτων μεταξύ περιοχών σε σχέση με τη συχνότητα ζημιών, τα ασφάλιστρα και τις αποζημιώσεις που πληρώνονται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass