Το Ιστορικό Μουσείο «Χαρίλαου Φλωράκη»

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2013 11:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:33

Του Αποστόλη Ζώη

 

Το πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι - που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τάφο του, στο αγνάντι του Αη Λια – και που έχει μετατραπεί σε Ιστορικό Μουσείο “Χαρίλαου Φλωράκη”, επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος παρέστη  στο πολιτικό μνημόσυνο.

Το Μουσείο Φλωράκη, όπως αναφέρεται σε φυλλάδιο, προέκυψε ως ιδέα της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, στην οποία είχε δωρίσει ο Χαρίλαος Φλωράκης το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο (οικόπεδο 500 τ.μ.) στη γενέτειρά του την Ραχούλα των Αγράφων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών επί προεδρίας Βασιλείου Τσαντήλα το 2002 δώρισε το οικόπεδο στον Δήμο με όρους. Την ανακατασκευή του πατρικού σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης και την λειτουργία εκθεσιακού χώρου και βιβλιοθήκης του Διεθνούς Κουμμουνιστικού Κινήματος. Οι εργασίες άρχισαν το 2002 τελείωσαν το 2008 και εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2008 από την τότε Γ.Γ. Κ.Κ.Ε. κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση η Αλέκα Παπαρήγα, αφού ευχαρίστησε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, όσους πήραν την πρωτοβουλία αναστήλωσης του πατρικού σπιτιού του Χ. Φλωράκη, εξέφρασε τη συμφωνία του Κόμματος το σπίτι να είναι ένας ιστορικός χώρος, που δε θα παίζει, απλώς, το ρόλο ενός μουσείου, αλλά θα λειτουργεί ως χώρος συνάντησης ιστορικού προβληματισμού όλων των ρευμάτων της ιστορικής σκέψης. Και υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τη δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί σ' αυτόν τον ιστορικό χώρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αγάπη του Χ. Φλωράκη για τη Ραχούλα και το Παλιοζογλώπι, επισημαίνοντας ότι αυτός ο άνθρωπος, που είχε κάνει εκατομμύρια χιλιόμετρα πραγματικής και συμβολικής διαδρομής, στα βουνά, στις φυλακές, στις εξορίες, εντός και εκτός Ελλάδας, κατάφερε να διατηρήσει τη μεγάλη αγάπη του γι' αυτόν εδώ τον τόπο.

Δίνοντας την ερμηνεία της, είπε ότι ο Χαρίλαος αγαπούσε πολύ αυτόν τον τόπο γιατί εδώ, σ' αυτή και την ευρύτερη περιοχή, συνάντησε τα πρώτα ερεθίσματα, έγινε η αφορμή να έχει πολλούς προβληματισμούς που τον οδήγησαν να παλεύει για το δίκιο του λαού, αλλά και στις γραμμές του ΚΚΕ.

Το Μουσείο αναδεικνύει με σεβασμό την ιστορική προσωπικότητα του Χαρίλαου Φλωράκη. Ο τόπος αυτός, σημειώνεται στο φυλλάδιο, έδωσε όλα εκείνα τα ερεθίσματα, που μετέτρεψαν ένα έφηβο σε λαϊκό ηγέτη. Σ΄ αυτόν τον τόπο μυήθηκε στα ιδανικά και τις αξίες του κομμουνιστικού κόμματος και του λαϊκού κινήματος.

Εδώ ξεκίνησε να ανεβαίνει σκαλί-σκαλί την ιεραρχία των αγώνων, για να ζήσει όλες τις φάσεις του και να αναδειχτεί σε κομμουνιστή ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας, αναπόσπαστο κομμάτι της 90χρονης ιστορίας του Κ.Κ.Ε.

Το Μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει παρακαταθήκη στη νέα γενιά, των αξιών και ιδανικών του Χαρίλαου Φλωράκη.

Ραχούλα

Η Ραχούλα είναι η πρώτη έδρα του ιστορικού Δήμου Ιτάμου 1885-1913. Με 600 κατοίκους απαρτίζεται από τους οικισμούς Ζωγρί, Παλαιοζογλόπι και Ίταμος. Είναι κατάφυτη από έλατα, βελανιδιές και καστανιές. Στην ελατιά της Βρύσης Ιτάμου, οργανώθηκε το 2ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο του Ε.Α.Μ. το 1944. Στον νερόμυλο του Καραγιάννη στον Ίταμο το 1943 λειτουργούσε τυπογραφείο του Ε.Α.Μ. με ηλεκτροκίνηση από τον νερόμυλο. Στον εμφύλιο πέρασε στην νεότερη ιστορία, για την μεγάλη μάχη της Ραχούλας το 1947.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass