ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’50 ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90 ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ

«Ενεργειακό λίφτινγκ» σε κτίρια της Λάρισας

* Ολοκληρώνονται τέλη Φεβρουαρίου οι παρεμβάσεις

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 19:13

Της Λένας Κισσάβου

Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τζέκας

Ολική αλλαγή ενεργειακής κατάστασης, πραγματοποιήθηκε σε πέντε δημοτικά κτίρια της Λάρισας, με παρεμβάσεις που όχι μόνο αλλάζουν τις συνθήκες ζωής των ατόμων που βρίσκονται μέσα σε αυτά, αλλά και την αισθητική τους, με κατασκευές από υαλοπίνακες, ταρατσόκηπους, σκιάστρα κ.ά.

Χτισμένο το παλαιότερο από τη δεκαετία του ’50 και το νεότερο τη δεκαετία του ’90, τα δημοτικά κτίρια της Λάρισας, ήταν ιδιαίτερα ενεργοβόρα, υποθερμαινόμενα..., κόστιζαν οικονομικά πολύ στον Δήμο, και αποφάσισε να προχωρήσει σε «ενεργειακό λίφτινγκ».

Πρόκειται για τα εξής κτίρια: το Δημαρχείο Λάρισας, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ο 11ο Παιδικός Σταθμός, το 4ο Γυμνάσιο και τα 2ο και 28ο Δημοτικά Σχολεία.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Δημ. Μαβίδη, «Ο Δήμος Λαρισαίων, σταδιακά θα προχωρήσει και σε νέες ανάλογες παρεμβάσεις, σε άλλα δημοτικά κτίρια, τηρώντας την υποχρέωσή του, βάση σχετικού νόμου που επιβάλλει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Υπάρχουν μελέτες και προσπαθούμε να εντάξουμε αυτά τα νέα έργα στο ΕΣΠΑ».

Αντίστοιχα και η γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων κ. Λίλη Γιοβρή μας είπε: «Ήταν ένα από τα σημαντικότερα έργα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Λάρισας. Αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας που θα συνεχιστεί με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερα «ενεργειακά» κτίρια στη πόλη».

Αναλυτικότερα για το έργο και για τις παρεμβάσεις, μας μίλησε μια εκ των επιβλέποντων πολιτικών μηχανικών του τμήματος συντήρησης σχολικών και δημοτικών κτιρίων, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Λάρισας κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, επισημαίνοντας τα εξής: «Ο Δήμος Λαρισαίων έχει πλέον υιοθετήσει ενιαία στρατηγική με την οποία αντιμετωπίζει συνολικά και ολοκληρωμένα τους επιμέρους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της πράξης «Εξοικονόμησης Ενέργειας Λαρισαίων» του επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (πρόγραμμα «Εξοικονομώ») του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πραγματοποιήθηκαν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας σε πέντε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιελάμβανε πέρα από την αναβάθμιση κτιριακών κελυφών, και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων του Δήμου και άλλους άξονες, όπως εκπόνηση αστικής κινητικότητας στην πόλη.

Επεμβάσεις έγιναν στο κτίριο του Δημαρχείου, του Δημοτικού Ωδείου και σχολείων όλων των βαθμίδων, του 4ου Γυμνασίου, 2ου Δημοτικού και 11ου Παιδικού Σταθμού, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ενεργοβόρα, υποθερμαινόμενα, με κέλυφος παλαιό χωρίς θερμομόνωση στην τοιχοποιία, το δάπεδο και το δώμα, με ακατάλληλο τεχνητό φωτισμό που δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του κανονισμού για εργασία γραφική σε εσωτερικούς χώρους και κουφώματα εκτός προδιαγραφών θερμοδιακοπής και αεροστεγανότητας.

Διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες ήταν μεγάλες και στις περισσότερες περιπτώσεις τα κτίρια υποθερμαίνονταν τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνθήκες θερμικής άνεσης.

Το κεντρικό σύστημα θέρμανσης στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν παλαιό και κακοσυντηρημένο με χαμηλή απόδοση.

Απώτερος στόχος ήταν η μεγιστοποίηση των οφελών από τις προτεινόμενες δράσεις μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στις επιλεχθείσες χρήσεις αλλά και της ευρύτερης δυνατής διάδοσης στους σχετιζόμενους φορείς και τους δημότες, ώστε να διασφαλιστεί η μεγιστοποίηση των οφελών μακροπρόθεσμα».

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

«Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά», επισημαίνει η κ. Ιωαννίδου και υποστηρίζει: «Ήδη οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, οι μαθητές και το προσωπικό του Δημαρχείου και του Παιδικού Σταθμού, ζουν και εργάζονται σε πολύ καλύτερες συνθήκες, παρατηρώντας τεράστια διαφορά από την προηγούμενη κατάσταση. Βελτιώθηκε η ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων με επεμβάσεις στο κέλυφος, επετεύχθησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους (όπως θερμική άνεση, καλύτερες συνθήκες τεχνητού φωτισμού, ηλιοπροστασίας κ.λ.π.), καθώς επίσης και σημαντική μείωση των ετησίων καταναλώσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα που σημαίνει ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2».

Το έργο κατασκευάσθηκε από την κοινοπραξία Ιωάννης Λιάπης και ΣΙΑ Ε.Ε. – Αρχοντής Δημήτριος, με το ποσό των 1.045.057,11 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) εκ των οποίων τα 963.435,88 ευρώ συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στα πλαίσια του προγράμματος «Εξοικονομώ» και τα 81.621,23 ευρώ καλύπτονται από πόρους του Δήμου Λαρισαίων.

Η μελέτη και επίβλεψη των εργασιών έγινε από την αρχιτέκτονα μηχανικό Ιωαννίδου Κατερίνα, την πολιτικό μηχανικό Καρανίκα Κων/να και τη μηχανολόγο μηχανικό Τσόλια Χρυσάνθη, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων.

Οι τελευταίες εργασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου είναι οι φυτεύσεις των τριών πράσινων δωμάτων που προβλέπεται να γίνουν σε τμήμα οροφής του τρίτου ορόφου του Δημαρχείου και στα δώματα του 11ου Παιδικού Σταθμού και του Δημοτικού Ωδείου.

Η μελέτη πρασίνου έγινε από τη δασολόγο γεωτεχνικό Τσουρλή Βασιλική και η επίβλεψη γίνεται από τον δασολόγο γεωτεχνικό Μήτσο Νικόλαο της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Το Δημαρχείο του Δήμου Λαρισαίων, κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, βασισμένο στα βραβευμένα σχέδια του Ν. Δεσύλλα.

Εγιναν επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργεια, όπως: Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στην τοιχοποιία της Δ-ΝΔ πλευράς κτιρίου (ακάλυπτος χώρος), αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων, με νέα κουφώματα αλουμινίου, με θερμοδιακοπή, και με low-e υαλοπίνακες, εφαρμογή εξωτερικού σκιασμού του κτιρίου, αλλαγή όλων των κλιματιστικών μηχανημάτων κ.ά.

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Το Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Λαρισαίων κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και επεκτάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’ 90.

Μεταξύ άλλων έγινα τα ακόλουθα: Εγκατάσταση νέου αίθριου στην οροφή του κτιρίου, με υαλοπίνακες low-e υψηλής ανακλαστικότητας και σκιασμός του, (ακολουθεί εγκατάσταση φυτεμένου δώματος), αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων, με νέα χαμηλής κατανάλωσης κ.ά.

11ος ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»:

Βρίσκεται επί των οδών Λαγού και Μπιζανίου, στη συνοικία Φιλιππούπολης. Κτίστηκε το 1988, από δωρεά της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία» στους πολίτες της πόλης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν: Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης

στην εξωτερική τοιχοποιία του παιδικού σταθμού, αντικατάσταση των παλιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και υαλοπίνακες, εφαρμογή φυτεμένου δώματος χαμηλής βλάστησης στις επιφάνειες του δώματος που σήμερα είναι καλυμμένες με ψιλό χαλίκι κ.ά.

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ «ΚΟΥΤΣΙΝΕΙΟ»

Βρίσκεται επί των οδών Ηπείρου και Ανθίμου Γαζή και στεγάζεται

το 4ο Γυμνάσιο. Η πρώτη πτέρυγα ιδρύθηκε το 1934, με 12 αίθουσες και το 1974 κτίστηκε η δεύτερη πτέρυγα, 9 αιθουσών, ανεξάρτητη από την πρώτη.

Το 1994 κτίστηκε κτίριο – συνδετήριο των δύο πτερύγων όπου εγκαταστάθηκαν τα γραφεία και το κυλικείο. Η προηγούμενη ενεργειακή παρέμβαση στο κτίριο, το 2004, αφορούσε την αλλαγή στη νότια όψη του κτιρίου, των κουφωμάτων και των μονών υαλοπινάκων με διπλούς υαλοπίνακες σε κουφώματα αλουμινίου, αλλά χωρίς θερμοδιακοπή. Σήμερα έγιναν μεταξύ άλλων τα εξής: Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης εξωτερικής τοιχοποιίας του σχολείου, εφαρμογή θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου κάτω από την κεραμοσκεπή κ.α.

2ο ΚΑΙ 28ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το διώροφο κτίριο, επί της οδού Ηπείρου 34, στη Λάρισα, καλύπτει τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των 2ου και 28ου Δημοτικών Σχολείων. Το κτίριο κτίστηκε το 1985.

Εγιναν επεμβάσεις όπως: Εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου κάτω από την κεραμοσκεπή, αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με τα μονά υαλοστάσια, με νέα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και αντικατάσταση των υαλοπινάκων με υαλοπίνακες low-e , αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass