ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η Λάρισα και ο κόσμος θυμούνται…

* Εκδηλώσεις σήμερα και αύριο παρουσία του πρέσβη της προεδρεύουσας χώρας του IHRA Ρουμανίας και 18 ακόμη εκπροσώπων πρεσβειών

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2016 0:52

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Ένα κορυφαίο γεγονός μνήμης και τιμής διεθνούς εμβέλειας, φιλοξενεί η Λάρισα σήμερα και αύριο, καθώς είναι η ελληνική πόλη που επελέγη προκειμένου να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ένωσης για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος υπό τον γενικό τίτλο: «Θυμόμαστε». Εκδηλώσεις που γυρίζουν στο «χθες» που δεν πρέπει να ξεχνάμε, αποτιμούν το «παρών», σηματοδοτούν το αύριο και εκπέμπουν πανανθρώπινα μηνύματα σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας.

Ενδεικτικό της διεθνούς εμβέλειας και σημασίας που έχουν οι εκδηλώσεις του διημέρου είναι το γεγονός ότι σε αυτές θα μετάσχουν πρέσβεις ή εκπρόσωποι πρεσβειών από 18 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η Λάρισα επελέγη σε επίπεδο χώρας από την προεδρεύουσα χώρα της Διεθνούς Ένωσης για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), για αυτή τη χρονιά, τη Ρουμανία, λόγω της μακράς ιστορίας αλλά και της διαρκούς δράσης και προσφοράς της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Γεγονός άλλωστε, που υπογράμμισε και ο Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα, Λουσιάν Φάτου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Λάρισα, ως συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Α.Ε. ο πρέσβης της Ρουμανίας, προεδρεύουσας χώρας της Διεθνούς Ένωσης για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος Λουσιάν Φάτου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, ο Ρουμάνος πρέσβης κ. Λουσιάν Φάτου, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι: «η πόλη της Λάρισας είναι ένα κεντρικό σημείο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα λάθη του παρελθόντος, με την πλούσια ιστορία και την κληρονομιά της εβραϊκής κοινότητας και την ακούραστη προσπάθεια που καταβάλλει να κρατήσει ζωντανή και να μεταδώσει στις νέες γενιές την ανάμνηση των 235 Εβραίων της πόλης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα».

Αναφερόμενος δε στην ανάληψη της προεδρίας της Συμμαχίας από τη Ρουμάνια σχολίασε ότι: «Αντανακλά την ισχυρή δέσμευση της Ρουμανίας στην αποδοχή του παρελθόντος της, στην απότιση τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα βήμα που αξίζει να κάνουν όλες οι χώρες και είναι η μόνη υπεύθυνη στάση απέναντι στην ιστορική αλήθεια».

Η Διεθνής Ένωση για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, τόνισε ότι έχει 31 χώρες-μέλη, 10 κράτη παρατηρητές και άλλους Οργανισμούς που στηρίζουν τη δράση του. Η Ελλάδα δε έγινε μέλος της IHRA το 2006.

*Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη στιγμή για τη Θεσσαλία και τη Λάρισα διότι η διεθνής κοινότητα σήμερα και αύριο με την παρουσία 18 εκπροσώπων πρεσβειών στη Λάρισα-κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά- θα έχει εδώ στραμμένο το βλέμμα της.

Αναφερόμενος στον υψηλό συμβολισμό του Ολοκαυτώματος τόνισε ότι οι μνήμες θα πρέπει να παραμείνουν άσβεστες και οι λαοί να μην ξεχνάνε την ιστορία και τον ανθρωπισμό τους, μήνυμα ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα. Παρατήρησε δε ότι το βασικό αίτιο των συγκρούσεων ανά τον κόσμο δεν είναι ούτε η πολιτική ούτε η οικονομία αλλά ο πολιτισμός κα η πολιτισμική ταυτότητα. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον οι συμμαχίες των λαών θα αποτρέψουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

*Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας τόνισε ότι συνιστά μεγάλη τιμή για την πόλη η διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών παρουσία μάλιστα εκπροσώπων τόσων πρεσβειών.

Η προσπάθεια διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος αποτελεί χρέος όλων μας, ανέφερε, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο μάθημα σχετικά με το «πού» μπορούν να οδηγήσουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ένα από τα διδάγματα που μπορεί να πάρει κανείς από το Ολοκαύτωμα είναι ότι μπορεί να σε κάνει περισσότερο Ευρωπαίο διότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας.

*Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος ευχαρίστησε τον Ρουμάνο πρέσβη για την επιλογή της Λάρισας και αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας στη Λάρισα αλλά και στην πολιτισμική της δράση, ενώ ευχαρίστησε και τους συνδιοργανωτές φορείς.

*Η κ. Φωτεινή Τομαή επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και εμπειρογνώμων πρέσβης Α στο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας της Συμμαχίας και στη σημερινή οντότητα της, και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι να γίνει ένα κράτος, μέλος της Συμμαχίας δεν είναι εύκολο. Όπως σημείωσε η Ελλάδα χρειάστηκε να περιμένει τρία χρόνια ώστε να γίνει μέλος το 2006 καθώς έπρεπε πρώτα να αναμορφώσει τα σχολικά εγχειρίδια στα οποία πλέον η διδασκαλία για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος ξεκινάει από τις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και συνεχίζεται τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Ενώ, όπως παρατήρησε η Τουρκία επί έξι συνεχή χρόνια είναι υποψήφια αλλά δεν εισάγεται στην Συμμαχία διότι δεν διδάσκεται επαρκώς το θέμα του Ολοκαυτώματος αλλά και δεν τιμάται σε επίπεδο εκδηλώσεων παρά μόνον από τις εκεί Εβραϊκές Κοινότητες.

Τον συντονισμό της συνέντευξης, είχε η κ. Μπέττυ Μαγρίζου γενική γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας και υπεύθυνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Οι πρεσβείες που θα εκπροσωπηθούν στις εκδηλώσεις είναι: Αυστρία, Γαλλία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισραήλ, Καναδάς, Λετονία, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουρουγουάη, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Γερμανία και Βρετανία.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Σήμερα στις 12 μ. ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, αρχαιολόγο Σταυρούλα Σδρόλια. Διάλεξη του Ιστορικού Σταύρου Γουλούλη με θέμα «Ετς Χαγίμ» - Σύναξη Εβραίων Λαρισαίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Μία διαχρονική ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Λάρισας). Στον χώρο του Μουσείο θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Ρουμάνοι Δίκαιοι των Εθνών». (Στις 11:30 π.μ. θα αναχωρήσει λεωφορείο από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων για το Διαχρονικό Μουσείο). Στις 8 μ.μ. στο ΔΩΛ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Μικτής Χορωδίας και της Ορχήστρας του ΔΩΛ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη με θέμα «Θυμόμαστε – We remember». Συντονίζει η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη.

Αύριο στις 11:30 π.μ. στην Ιερή Συναγωγή Λάρισας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία του σοφολογιότατου Ραβίνου Λάρισας Ηλία Σαμπετάι με θέμα «Η αξία της μνήμης». Απόδοση τιμής στην κ. Νάκη Μπέγα μοναδική εν ζωή όμηρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Βράβευση Λαρισαίων μαθητών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα το Ολοκαύτωμα. Συντονίζει η κ. Μπέττυ Μαγρίζου, γ.γ. της Ι.Κ.Λ. Μεταφράζει η διευθύντρια της Ι.Κ.Λ. Αλίνα Μωυσή. Θα ακολουθήσει στις 12:30 μ.μ. κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων θυμάτων Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass