ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ 300 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ένας "από μηχανής θεός" για το Αρχαίο Θέατρο

* Στ. Σδρόλια: «Πολύτιμη η οικονομική στήριξη του Δήμου» * Δημ. Μαβίδης: «Θα είμαστε δίπλα για να επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου»

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2016 12:03

 

Της Λένας Κισσάβου

«Ήρθε στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο στο μνημείο, η βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων. Είναι πολύτιμη…», δηλώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, για τα χρήματα που θα διαθέσει ο Δήμος, από το ταμείο της ΔΕΥΑΛ, για τη συνέχιση εργασιών στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο.

Είναι μια κίνηση στήριξης των προσπαθειών που γίνονται σε χαλεπούς καιρούς, μια κίνηση της τοπικής αρχής να αποδείξει ότι …τη νοιάζει.

Αποτελεί τον "από μηχανής θεό", στο έργο, όπου δίνει τη λύση σε μια κατάσταση που φαίνεται αδιέξοδη και ανοίγει νέες προοπτικές εξέλιξης προς ένα καλό αποτέλεσμα, σε αυτή την περίπτωση για τη σωτηρία του μνημείου και για το καλό της Λάρισας.

Τα 300.000 ευρώ, που θα δοθούν, μπορεί να είναι αμελητέο ποσό σε σχέση με τα 11 εκατομμύρια, που απορρόφησε μέχρι σήμερα το μνημείο, αλλά είναι η κατάλληλη χρηματική ενίσχυση στην κατάλληλη χρονική στιγμή, για την αποκατάσταση του μνημείου, βάσει εκτιμήσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Αναλυτικότερα τα χρήματα θα διατεθούν μέσω προγραμματικής σύμβασης, που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων, του Υπουργείου Πολιτισμού, και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τίτλος της είναι «Διαμόρφωση χώρου στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και εργασίες τεκμηρίωσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην «Ε» η διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων κ. Λιλή Γιοβρή και τα όσα μας είπε η κ. Σδρόλια, το έργο θα περιλαμβάνει 8 υποέργα, τα οποία θα εκτελέσει ο Δήμος Λαρισαίων, με τη επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Αυτά αναμένεται να εγκριθούν άμεσα από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα υλοποιηθούν είτε με αναθέσεις των εργασιών τους είτε με διαγωνισμό.

Αναλυτικότερα η κ. Σδρόλια, υποστηρίζει ότι: «Θα περιλαμβάνουν στην ουσία την επίτευξη τριών στόχων. Ο ένας είναι οι εργασίες τακτοποίησης των εδωλίων του Αρχαίου Θεάτρου, η επανατοποθέτησή τους στην αρχική θέση τους, μετά τη συντήρηση που έγινε σε αυτά και μετά τη μετακίνησή τους που είχε γίνει προκειμένου να κατασκευαστούν οι κλίμακες.

Ο δεύτερος είναι οι εργασίες τεκμηρίωσης του μνημείου, που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι ανάλογες μελέτες ανάδειξης, για την τελική αποκατάσταση του θεάτρου και τέλος είναι η προβολή του».

Αντίστοιχα γι΄ αυτή την πολύτιμη στήριξη του Δήμου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημ. Μαβίδης ανάφερε στην «Ε»: «Ο Δήμος Λαρισαίων εκφράζει έμπρακτα την υποστήριξή του στο Αρχαίο Θέατρο και ειδικότερα σε ό,τι πρέπει να γίνει ώστε να καταστεί λειτουργικό και να ολοκληρωθεί ως έργο.

Προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποκατάσταση του μνημείου.

Καταλαβαίνουμε όλοι τη σημαντικότητα αυτού του μνημείου για την πόλη… Θα είμαστε πάντα δίπλα, θα παρακολουθούμε, και όπου είναι δυνατό θα λειτουργούμε ως μοχλός υποβοήθησης για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος».

Πιο αναλυτικά στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται να υλοποιηθούν τα ακόλουθα:

ΤΑ ΥΠΟΕΡΓΑ:

«1.Εργασίες ανάταξης των εδωλίων στον χώρο του κυρίως Θεάτρου και τοποθέτηση μέρους εξ αυτών στις αρχικές τους θέσεις μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των κλιμάκων, προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

2.Ενοικίαση ενός γερανοφόρου οχήματος το οποίο θα τοποθετηθεί στον χώρο της ορχήστρας (εμπειρία σε μετακινήσεις αρχιτεκτονικών μελών σε ανάλογα έργα) προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

3.Λεπτομερής σχεδιαστική αποτύπωση του κυρίως Θεάτρου και των αναλημμάτων προκειμένου να συνταχθεί η μελέτη αποκατάστασής του. Εργασίες αποτύπωσης του περιβάλλοντα χώρου του κυρίως Θεάτρου προκειμένου να συνταχθεί η στατική μελέτη, συνολικού προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.

4. Ψηφιακή καταγραφή του συνόλου των αρχιτεκτονικών μελών στον χώρο του κυρίως Θεάτρου και στον χώρο των διάσπαρτων (δημιουργία καρτέλας μέλους με στόχο την ηλεκτρονική διαχείριση) ψηφιοποίηση σχεδίων και ψηφιακή επεξεργασία του φωτογραφικού αρχείου, προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.

5. Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης κτιριακών καταλοίπων αρχαιολογικών χώρων προκειμένου να συνδεθούν σε ενιαία διαδρομή με το Αρχαίο Θέατρο, προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 16.300 ευρώ

6.Εργασίες αεροφωτογράφισης και φωτογράφισης των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.

7. Προμήθεια μεταλλικών κατασκευών –εξοπλισμού για την τοποθέτηση των εδωλίων – αρχαιολογικών ευρημάτων προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 15.000 ευρώ

8. Εκτύπωση σχεδίων και φωτογραφιών για τη διευκόλυνση των παραπάνω εργασιών, εργασίες προβολής και ανάδειξης του συνόλου του έργου, προεκτιμούμενου προϋπολογισμού 55.300 ευρώ».

Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι δέκα μήνες.

Ως χρόνος έναρξης θεωρείται η ημερομηνία υπογραφής της.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00 ευρώ) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Λαρισαίων (από μεταφορά αποθεματικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν.4257/2014 από την ΔΕΥΑΛ).

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

«Ο Δήμος Λαρισαίων αναλαμβάνει την υποχρέωση: Να χρηματοδοτεί τη Σύμβαση σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο προηγούμενο άρθρο. Να συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου

Να συνεργάζεται με τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη και να παρέχει κάθε δυνατή και αναγκαία πληροφορία και βοήθεια για την υλοποίηση όλων όσα προβλέπονται στην παρούσα σύμβαση.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας του ΥΠΠΟΑ συμβάλλει στην εκτέλεση του προγράμματος σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο νόμο και στη σύμβαση.

Αναλαμβάνει επίσης: Να συμμετέχει στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου του. Να συνεργάζεται με τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη και να παρέχει κάθε δυνατή και αναγκαία πληροφορία και βοήθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την εμπρόθεσμη υλοποίηση όσων προβλέπονται στην παρούσα σύμβαση.

Να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τα παραδοτέα και να τα παραλαμβάνει βάσει των σχετικών συμβάσεων.

Τη σύνταξη και υποβολή Ενημερωτικών Εκθέσεων και Δελτίων Προόδου των εργασιών.

Να προσκομίσει μετά την ολοκλήρωση του έργου, βεβαίωση εκτέλεσης και παραλαβής του έργου και να υποβάλει απολογισμό.

Την πλήρη γραμματειακή υποστήριξη προς την Κοινή Επιτροπή ενημερώνοντας τα μέλη της και προετοιμάζοντας τις συνεδριάσεις.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει: Να συνεργάζεται με τα άλλους συμβαλλόμενους για την επίτευξη του κοινού σκοπού και να διευκολύνει τις εργασίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Οι συμβαλλόμενοι φορείς συγκροτούν μια κοινή επιτροπή παρακολούθησης των έργων, που αποτελείται από τους εξής:

α) Την κ. Σδρόλια Σταυρούλα, αρχαιολόγο αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

β) Τον κ. Καραγκούνη Δημήτριο αρχιτέκτονα μηχανικό τμηματάρχη αρχαιολογικών έργων και μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, αναστηλωτή του Μνημείου.

γ) Τον κ. Μαβίδη Δημήτριο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών του Δήμου Λαρισαίων

δ) Έναν πολίτη που ορίζεται με απόφαση δημάρχου Λαρισαίων

ε) Τον κ. Τζιαφάλια Αθανάσιο αρχαιολόγο επίτιμο έφορο αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, ανασκαφέα του Μνημείου.

στ) Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.Βασίλειο Πινακά και αναπληρωτή τον κ.Αθανάσιο Παιδή.

Ως πρόεδρος ορίζεται η κ. Σδρόλια Σταυρούλα και ως αντιπρόεδρος ο κ. Μαβίδης Δημήτριος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass