ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΔΑΜΑΣΙ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ

Νυχτερινές επιδρομές αγριογούρουνων

* Παρέμβαση του δημάρχου Τυρνάβου Π. Σαρχώση

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2015 8:00

 

 

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες δεκάδες αγρότες του Δαμασίου, της Λυγαριάς, του Αργυροπουλίου, αλλά και των Δελερίων και της Ροδιάς Τυρνάβου από τις συνεχείς επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες και κυρίως σε καλαμπόκια, αλλά και σταφύλια που είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες επειδή η περιοχή του Δαμασίου είναι κοντά στα βουνά της Ποταμιάς, αλλά και τα άλλα χωριά στον Κάτω Όλυμπο, τα αγριογούρουνα τη νύχτα κατεβαίνουν στον κάμπο προς εξεύρεση τροφής και στη μανία τους κυριολεκτικά καταστρέφουν τα πάντα. Μάλιστα το ένστικτό τους τα οδηγεί να δημιουργούν περάσματα από την εξωτερική πλευρά του χωραφιού με το καλαμπόκι χωρίς αυτά να διακρίνονται. Εισέρχονται στο εσωτερικό της καλλιέργειας και δημιουργούν «φωλιές» που ξεπερνούν το στρέμμα η καθεμιά. Εκεί τα ζώα με την ησυχία τους και χωρίς να γίνονται αντιληπτά τρώνε τα καλαμπόκια μην αφήνοντας ούτε ένα σπυρί.

Οι παραγωγοί στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τα αγριογούρουνα περιέφραξαν τις καλλιέργειες με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα ώστε όταν το ζώο ακουμπήσει πάνω να κεραυνοβοληθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα, να φοβηθεί και να απομακρυνθεί. Δυστυχώς όμως με την πάροδο των ημερών και μετά τον πρώτο φόβο τα αγριογούρουνα κατορθώνουν να αποφεύγουν ακόμα και ηλεκτροφόρα σύρματα και να εισέρχονται και πάλι στο εσωτερικό του χωραφιού και να τρώνε ανενόχλητα τα καλαμπόκια.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες με κατεπείγον έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και στη Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, αλλά και στο Δασαρχείο Λάρισας ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.

Ο κ. Σαρχώσης σημειώνει στο έγγραφό του ότι: «τις τελευταίες μέρες γινόμαστε δέκτες παραπόνων αγροτών και κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου, αλλά κυρίως της Τ.Κ. Δαμασίου, διότι οι καλλιέργειές τους δέχονται καθημερινά επιδρομές από αγριογούρουνα.

Παρά τις προσπάθειές τους να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους με αυτοσχέδιες πατέντες και όχι μόνο, τα μέσα που χρησιμοποιούν δεν έχουν αποτέλεσμα, με συνέπεια τα χωράφια τους να παραμένουν στο «έλεος των ζώων» και τους ίδιους να καταστρέφονται οικονομικά. Επιπλέον εγκυμονεί κίνδυνος και για την ίδια τους τη ζωή, δεδομένου ότι το 2013 κτηνοτρόφος της Τ.Κ. Δαμασίου έχασε τη ζωή του από την επίθεση αγριογούρουνου, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον στάβλο του.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση για την προστασία, πρώτα της σωματικής ακεραιότητας των αγροτών και έπειτα για τη διασφάλιση των καλλιεργειών τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass