ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

Στη Γερμανία οι στρωτήρες γραμμής της σήραγγας Τεμπών

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2015 17:15
Τα ίχνη της ζημιάς στους στρωτήρες Τα ίχνη της ζημιάς στους στρωτήρες

Κοστίζει, ακόμα, σε χρόνους διαδρομών, η ζημιά στις σιδηροδρομικές γραμμές στη σήραγγα των Τεμπών, από την πυρκαγιά σε βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας, στις 9 Ιουλίου φέτος. Με την ελπίδα ακόμα, ότι δεν θα κοστίσει και σε χρήμα, δηλαδή να χρειαστεί αντικατάσταση των ειδικής κατασκευής τσιμεντένιων στρωτήρων. Ο χρόνος κυλά, η διπλή γραμμή δεν είναι ενεργή και η μεγαλύτερη σήμερα σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας, χρησιμοποιείται κατά 50%. Δείγματα των στρωτήρων στάλθηκαν σε εργαστήριο της Γερμανίας.

Από τον εκτροχιασμό του εμπορικού τρένου, που μετέφερε κοντέινερ, εντός της σήραγγας, στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκαν φθορές στους τσιμεντένιους στρωτήρες της σιδηροδρομικής γραμμής, σε μήκος μερικών χιλιομέτρων. Οι στρωτήρες που τοποθετούνται εντός των σηράγγων είναι ειδικής κατασκευής και φυσικά πιο ακριβοί. Και αυτό, επειδή στις σήραγγες δεν μπαίνουν σκύρα στην υποδομή της γραμμής, αλλά τσιμέντο και ειδικοί ελαστικοί τάπητες, για να απορροφούν τους κραδασμούς των τρένων. Οι στρωτήρες (τραβέρσες) βιδώνονται στο τσιμέντο και τα υλικά που περιέχουν είναι διαφορετικά, από τους συνήθεις στρωτήρες που τοποθετούνται στην υπόλοιπη σιδηροδρομική γραμμή. Το κόστος μεγαλύτερο, αλλά και η προμήθεια τους γίνεται από το εξωτερικό.

Στην περίπτωση της σήραγγας των Τεμπών, κάποιοι στρωτήρες ξηλώθηκαν δειγματοληπτικά και στάλθηκαν σε εργαστήριο της Γερμανίας, για να διαπιστωθεί, αν εξακολουθούν να έχουν τις προδιαγραφές ασφαλείας ή αν έπαθαν βαριές ζημιές, ώστε να χρειάζονται αντικατάσταση. Κι εκεί είναι το όλο ζήτημα. Αν οι στρωτήρες έχουν σοβαρή ζημιά, τότε θα πρέπει να αντικατασταθούν, που σημαίνει επιπλέον καθυστέρηση στην πλήρη χρήση της διπλής γραμμής στην περιοχή των Τεμπών, η οποία συμπληρώνει τρεις μήνες, εκτός πλήρους λειτουργίας. Μάλιστα, σε ένα στρατηγικό σημείο της χώρας, στην κοιλάδα των Τεμπών. Είναι όμως και οικονομικό ζήτημα. Για το κόστος της αντικατάστασης των στρωτήρων. Τι θα γίνει τελικά, θα φανεί σύντομα...

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass