ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Η Αγιά στον παγκόσμιο χάρτη Μετεωρολογίας!

* Είναι σε απευθείας σύνδεση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2015 21:19

Του Δημήτρη Βάλλα

Ασχολείται με τις προβλέψεις του καιρού και τη μετεωρολογία, από τότε ακόμα που πήγαινε στο Δημοτικό Σχολείο, καθώς ήταν πάντα το μεγάλο του χόμπι και πριν από περίπου 2,5 χρόνια έβαλε την ιδιαίτερη του πατρίδα την Αγιά στον παγκόσμιο χάρτη αναφοράς δεδομένων για τον καιρό!

Κατάφερε και έκανε το χόμπι του για τις προβλέψεις κοινό σε όλους τους συμπατριώτες του και όχι μόνο, μια που πλέον η Αγιά έγινε κομβικό σημείο αναφοράς για τις μετεωρολογικές μεταβολές, πανελλαδικά, αλλά και παγκόσμια!

Η Αγιά, εδώ και καιρό τώρα είναι συνδεδεμένη απευθείας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, μέσα από έναν μικρό, αλλά υπερσύγχρονο Μετεωρολογικό Σταθμό που έχει εγκατασταθεί στην αυλή του Επαγγελματικού Λυκείου της πόλης (ΕΠΑΛ) και μεταδίδει απευθείας τις προβλέψεις για τον καιρό από την ευρύτερη περιοχή!

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία ενός νεαρού Αγιώτη που πάθος του εδώ και χρόνια είναι η μετεωρολογία και στηρίχθηκε από τον δήμο που έδωσε τελικά και το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της.

Σήμερα, ο νεαρός ερασιτέχνης του... καιρού από την Αγιά, Παναγιώτης Αρχοντής μας εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα αυτά και μας παρουσιάζει και μια μικρή μελέτη που είναι αποτέλεσμα στοιχείων και παρατηρήσεων των καιρικών φαινομένων για την περιοχή.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Πράγματι, θα μας πει ο Παναγιώτης, από πολύ μικρός είχα γοητευτεί από τις αλλαγές του καιρού και ιδιαίτερα από το χιόνι και προσπαθούσα να προβλέψω τι καιρό θα κάνει με διάφορες παρατηρήσεις.

Μεγαλώνοντας, άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά πλέον και να μελετώ τους μετεωρολογικούς-προγνωστικούς χάρτες με τη βοήθεια πάντα και άλλων ερασιτεχνών από τη Λάρισα.

Το 2001 εγκατέστησα στο σπίτι μου στην Αγιά, έναν δικό μου μικρό μετεωρολογικό σταθμό συνδεδεμένο με κεντρική μονάδα όπου και έπαιρνα μετρήσεις για την υγρασία, τη θερμοκρασία, τον αέρα, τη βροχή, κ.λπ.

Βλέποντας ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση μικρών τέτοιων σταθμών σε όλη την Ελλάδα για παρατηρήσεις, επικοινώνησα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου καθηγητή κ. Κ. Λαγουβάρδο που ενδιαφέρθηκε άμεσα. Υπήρξε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και με τον διευθυντή του σχολείου και οι διαδικασίες προχώρησαν γρήγορα.

Ο καθηγητής κ. Λαγουβάρδος ήρθε τότε στην Αγιά και μαζί, στο προαύλιο του σχολείου, εγκαταστήσαμε τον Μετεωρολογικό Σταθμό που αποτελείται από μία μεγάλη εξωτερική κεραία, ανεμόμετρο, βροχόμετρο, και μετρητές υγρασίας, θερμοκρασίας, αλλά και UV-

ακτινοβολίας. Όλα τα στοιχεία-δεδομένα, ασύρματα μεταβιβάζονται σε μία κονσόλα που είναι εγκατεστημένη μέσα στο σχολείο και από εκεί μέσω Η/Υ στέλνονται απευθείας στο Αστεροσκοπείο που μεταδίδει πλέον «ζωντανά» τον καιρό για την περιοχή στην ιστοσελίδα του: www.penteli.meteo.gr/stations/agia/».

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Ο Παναγιώτης Αρχοντής παρουσιάζοντάς μας με λίγα λόγια τα αποτελέσματα των ερευνών του για τον καιρό στην περιοχή θα μας πει:

... Το κλίμα της Αγιάς θα το χαρακτηρίζαμε μεσογειακό όπως άλλωστε και το γενικότερο κλίμα της χώρας μας. Αναλυτικότερα χαρακτηρίζεται κυρίως από βροχερούς χειμώνες αλλά και χειμώνες έντονου ψύχους σε κάποιες περιόδους. Σχεδόν κάθε χειμώνα παρατηρούνται τουλάχιστον 2 ημέρες με χιονόπτωση, ενώ αρκετές είναι και οι ημέρες με παγετό.

Τα καλοκαίρια τώρα θα λέγαμε πως είναι ζεστά και ξηρά αλλά με φυσιολογικές καλοκαιρινές θερμοκρασίες (38-39 βαθμούς σε ημέρες καύσωνα) και όχι κάτι ακραίο. Φυσικά δεν λείπουν και καλοκαίρια βροχερά όπως το 2013 και συγκεκριμένα τον μήνα Ιούνιο όπου σύμφωνα με τον σταθμό μετρήθηκαν 17mm βροχόπτωσης αλλά και τον επόμενο μήνα Ιούλιο με 39mm!!

Να περάσουμε όμως και στο μικροκλίμα της Αγιάς το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο άνεμος σε όλες τις περιοχές παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κακοκαιρίας και στο μικροκλίμα γενικότερα. Έτσι στην περιοχή μας καθοριστικό ρόλο παίζει ο βορειοανατολικός άνεμος.

Σε περιόδους βροχοπτώσεων τον χειμώνα όταν επικρατεί μέτριος βορειοανατολικός άνεμος βλέπουμε αυξημένα ποσοστά βροχής. Έχει μείνει η παροιμιώδης έκφραση «ακόμη βρέχει στην Αγιά» την οποία αναφωνούσανε όσοι από τα γύρω χωριά του κάμπου (Ελευθέριο, Δήμητρα) επισκεπτόταν την κωμόπολη πριν μερικές δεκαετίες.

Η επίδραση του βορειοανατολικού άνεμου φαίνεται και σε περιόδους χιονόπτωσης όπου η Αγιά «θάβεται στο χιόνι».

Παρατηρείται το φαινόμενο κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας με βορειοανατολικό άνεμο στην Αγιά, να επικρατεί συννεφιά ακόμη και ηλιοφάνεια στη Λάρισα επιβεβαιώνοντας τη διαφορετικότητα του μικροκλίματος της περιοχής. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συγκεκριμένος άνεμος δρα ως νεφοδιαλύτης στα σύννεφα που κατεβαίνουνε από τον Κίσσαβο μειώνοντας τη δυναμική τους και έτσι δεν παρουσιάζονται φαινόμενα στην περιοχή της Λάρισας.

Σε αντίθεση όταν έχουμε βορειοδυτικό άνεμο στην κωμόπολη παρατηρούνται ελάχιστα εως μηδαμινά φαινόμενα καθώς ο βορειοδυτικός άνεμος στην Αγιά δρα σαν νεφοδιαλύτης.

Ο νεαρός Αγιωτης ερασιτέχνης των καιρικών προβλέψεων, δίκαια καμαρώνει μπροστά στην κεραία του σταθμού στο προαύλιο του ΕΠΑΛ: Κατάφερε και έκανε το χόμπι του για τις προβλέψεις κοινό σε όλους τους συμπατριώτες του και όχι μόνο μια που πλέον η Αγιά έγινε κομβικό σημείο αναφοράς για τις μετεωρολογικές μεταβολές πανελλαδικά, αλλά και παγκόσμια!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass