Οδηγίες για την ασφαλή χρήση τζακιών

Δημοσίευση: 24 Νοε 2015 13:09 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοε 2015 23:37

Εν όψει των επερχόμενων χαμηλών θερμοκρασιών του φετινού χειμώνα και κατανοώντας πλήρως την ανάγκη μεγάλης μερίδας πολιτών για πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, όπως τζάκια, ξυλόσομπες κ.ά., η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων παρέχει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθρώπινη υγεία και να προστατευτούν η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Καταρχήν παρακαλούνται οι συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απορρίπτουν στάχτες από τζάκια ή ξυλόσομπες στους κάδους απορριμμάτων. Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς σε αυτούς με αποτέλεσμα την ολική ή μερική καταστροφή τους. Με τις δεδομένες οικονομικές δυσχέρειες καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η αντικατάστασή τους πράγμα το οποίο έχει σαν συνέπεια την εναπόθεση απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και τη ρύπανση που αυτό συνεπάγεται.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης προτείνει οι στάχτες να συγκεντρώνονται σε μεταλλικά δοχεία, να παραμένουν εκεί για 1-2 ημέρες και αφού έχουν σβήσει να τοποθετούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες πριν πεταχτούν στους κάδους απορριμμάτων.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τη διαφύλαξη των περιουσιών τους, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε κάποιες από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

  • Να γίνεται τακτικός καθαρισμός -τουλάχιστον κατ’ έτος- της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά και η πίσσα που συγκεντρώνονται στα τοιχώματα. Να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές.
  • Να χρησιμοποιείται κατάλληλη ξυλεία για οικιακή καύση και με όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία.
  • Να αποφεύγονται οι μεγάλες - ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.

Η μη τήρηση των παραπάνω έχει προκαλέσει πολλές φορές φωτιά στην καμινάδα του τζακιού, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες.

Τέλος συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση τζακιών, ιδιαίτερα των παραδοσιακών, αφού αυτά συνεισφέρουν στη θέρμανση του σπιτιού μόνο κατά 15%. Αντίθετα, συνεισφέρουν στην κατακόρυφη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, αφού σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων: «ένα τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass