ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Μειωμένα δημοτικά τέλη για ευπαθείς ομάδες

* Ξεπαγώνουν προσλήψεις στις υπηρεσίες δήμων και Περιφερειών που χρηματοδοτούνται από τα ανταποδοτικά τέλη * Μειώνεται στις 30 ώρες το ωράριο για νηπιαγωγούς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2015 0:49
Μειώνεται το ωράριο νηπιαγωγών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Μειώνεται το ωράριο νηπιαγωγών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

 

 

ΑΘΗΝΑ (Του Γιώργου Μακρή)

Μειωμένα ή μηδαμινά δημοτικά τέλη θα πληρώνουν από το νέο έτος δεκάδες χιλιάδες τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτό προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (υπάρχουν διατάξεις πολλών υπουργείων) με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή. Μέχρι τώρα τέτοιες ευνοϊκές ρυθμίσεις ίσχυαν μόνο για απόρους, άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

«Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, είναι δυνατή η μείωση των δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή απ’ αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (Ν. 4320/2015). Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής».

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «το ΔΣ της ΔΕΥΑ μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο, μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης ή και πλήρη απαλλαγή απ’ αυτά για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια.

Το ΔΣ μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο, μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης ή και πλήρη απαλλαγή απ’ αυτά και για νέους επαγγελματίες έως 35 ετών, το πολύ για 5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης, με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι ανωτέρω αποφάσεις εγκρίνονται από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο, ξεπαγώνουν οι προσλήψεις εργαζομένων Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) στις υπηρεσίες των ΟΤΑ που χρηματοδοτούνται από τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία πληρώνουν οι δημότες.

Οι προσλήψεις των ΔΕ και ΥΕ όλων των ειδικοτήτων και κλάδων σε δήμους και περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα είχαν «παγώσει» έως το τέλος του 2016 με μνημονιακή διάταξη του 2012. Από τη ρύθμιση αυτή, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «ανέκυψαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, ιδίως σε αναγκαίες για το κοινωνικό σύνολο ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η λειτουργία των ανωτέρω υπηρεσιών επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους πολίτες, μέσω της καταβολής ανταποδοτικών τελών, η κατάργηση του περιορισμού (σ.σ. στις προσλήψεις ΔΕ και ΥΕ) παρίσταται εύλογη και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, κατά το σκέλος που αυτοί χρηματοδοτούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ)», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Από την αναστολή προσλήψεων εξαιρούνται και οι προσλήψεις προσωπικού του κλάδου ΔΕ χειριστών μηχανημάτων έργου καθώς, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «πρόκειται για προσωπικό αναγκαίο για την αποτελεσματική αξιοποίηση του εξοπλισμού των ΟΤΑ προς όφελος των πολιτών».

ΩΡΑΡΙΟ

Με άλλη διάταξη μειώνεται στις 30 ώρες την εβδομάδα (αντί 40 που ισχύει), το ωράριο εργασίας του προσωπικού του κλάδου νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων και συναφών κλάδων των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass