ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ζητούν να δουν Τσίπρα για τον Αχελώο

* Χαρακτηρίζουν απαξιωτική τη στάση Σκουρλέτη και φοβούνται ότι η εκπροσώπηση του ΝΣΚ σε επερχόμενη δίκη του ΣτΕ δεν προοιωνίζει θετική έκβαση

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2016 0:06

Την άμεση και δυναμική αντίδραση στις κυβερνητικές παλινωδίες στο θέμα του Αχελώου σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επιστημονικούς φορείς, με την διοργάνωση ευρείας σύσκεψης στη Λάρισα, την επόμενη βδομάδα παρουσία βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, προκειμένου να εκλεγεί μια συντονιστική επιτροπή, η οποία θα αιτηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και επειδή ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των Θεσσαλών, αφού στις 24 Φεβρουαρίου συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων κατά των Διαχειριστικών Σχεδίων του έργου, θα υπάρξει άξια εκπροσώπηση για να μην προκύψει νέα δικαστική περιπέτεια.

Και αυτό γιατί στη Θεσσαλία υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η κυβέρνηση, μέσω του Νομικού Συμβούλου του Κράτους δεν θα υπερασπιστεί σωστά τα επίμαχα Διαχειριστικά Σχέδια. Και αν δεν εγκριθούν αυτά δεν θα υπάρξει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και θα παγώσουν τα πάντα.

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχο Μουζακίου Γιώργο Κωτσό, τον δήμαρχο Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο, τον Ρίζο Μαρούδα ως εκπρόσωπο του μπλόκου της Νίκαιας, τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργο Λαδόπουλο, τον μηχανικό και μέλος του Δ.Σ. της ΕΘΕΜ Τάσο Μπαρμπούτη και τον εδαφομηχανικό Γ. Θανόπουλο.

Όλοι οι ομιλητές επέκριναν την απαξιωτική στάση που είχε απέναντί τους ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και ανέλυσαν για ποιους λόγους εθνικού και κυρίως οικονομικού συμφέροντος το έργο της εκτροπής του Αχελώου πρέπει να προχωρήσει.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αγοραστό «το έργο της Μεσοχώρας, το οποίο είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό 95%, πρόκειται να φέρει θέσεις εργασίας, θα αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή, θα παράξει μεγάλες ποσότητες "πράσινης" ενέργειας αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν εφικτοί οι στόχοι της «Ευρώπης 2020», δηλαδή το 20% της ενέργειας που παράγεται να είναι φιλική στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, θα αποφευχθεί η χρήση τεράστιων ποσοτήτων λιγνίτη από τα ενεργειακά μας αποθέματα, ενώ παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα και θα πάψει η χώρα μας να πληρώνει ετησίως περί τα 5 εκ. ευρώ στο χρηματιστήριο των ρύπων. Οι ετήσιες απώλειες για τη ΔΕΗ, η οποία έχει τα χρήματα για να προχωρήσει στο υδροηλεκτρικό έργο, από τη μη λειτουργία του ανέρχονται σε 25 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός στάθηκε στη σημασία που έχει το φράγμα της Συκιάς για την περιοχή του, την οποία προστατεύει από πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ αποκάλυψε ότι στις σκέψεις τους είναι η μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου, αφού κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Ακόμη κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να αναλογισθεί πόσα χρήματα χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο και πόσα θα χαθούν εάν οι εργολαβίες δεν ολοκληρωθούν.

Ο Ρίζος Μαρούδας υπενθύμισε ότι το αίτημα των αγροτών για εκτροπή του Αχελώου κυριαρχούσε σε όλες τις κινητοποιήσεις του παρελθόντος και φυσικά υπάρχει και στο φετινό διεκδικητικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος χαρακτήρισε το έργο του Αχελώου «πηγή ζωής και μοχλό ανάπτυξης», ενώ για τα Διαχειριστικά Σχέδια σχολίασε ότι «χρειάστηκαν δύο χρόνια διαβούλευσης για να συνταχθούν και τώρα η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται αν θα δεχθεί τις αρχικές μελέτες ή θα τις επικαιροποιήσει».

Επικριτικός προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο Τάσος Μπαρμπούτης, εκ μέρους της ΕΘΕΜ, καθώς ανέφερε ότι τόσα χρόνια που ασχολείται με την υπόθεση του Αχελώου, πρώτη φορά είδε τέτοια έλλειψη επιχειρηματολογίας από μία κυβέρνηση και ένα αλαλούμ, αφού προ ημερών ο υπουργός κ. Σπίρτζης τονίζει ότι το έργο θα γίνει και μετά από λίγο ο κ. Σκουρλέτης το χαρακτηρίζει πεθαμένο και ανακοινώνει το πάγωμά του.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass