Η Μεσοχώρα σε νέες περιπέτειες;

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2016 14:51

Κοινή επιστολή για το υδρουλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, που υπογράφουν οι Βασίλης Τσιώνας – Πρόεδρος ΤΕΕ/Κ-Δ Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Καλόγηρος - Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ-Κεντρικής Ελλάδας και Γιάννης Καλλές – Πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ).

Κάποιες εξελίξεις φαίνεται να υπήρξαν µέσα στο καλοκαίρι σχετικά µε την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) της Μεσοχώρας επί του Άνω Αχελώου.

Ως γνωστόν µέσα στο 2014 εκδόθηκε, η απόφαση 26/2014 του ΣτΕ, η οποία επέτρεψε πλέον την επανέναρξη των διαδικασιών, θεωρώντας ότι το έργο είναι ανεξάρτητο από την εκτροπή Αχελώου. Επίσης το 2014 η πολιτεία, µετά από πολλά χρόνια καθυστέρηση, θέσπισε, όπως όφειλε, για πρώτη φορά Σχέδια Διαχείρισης για τις λεκάνες (ΛΑΠ) Πηνειού και Αχελώου, προσαρµόζοντας την νοµοθεσία µας στην
ευρωπαϊκή οδηγία 60/2000.
Αυτές οι δύο εξελίξεις επέτρεψαν στον «κύριο του έργου», τη ΔΕΗ, να υποβάλλει εκ εν νέου την επικαιροποιηµένη περιβαλλοντική µελέτη για την αδειοδότηση της Μεσοχώρας. Και εκεί που θεωρήθηκε ότι το έργο προχωράει πλέον απρό-σκοπτα, εκλέγεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της οποίας ο αρµόδιος υπουργός κ. Π. Σκουρλέτης έως σήµερα δεν έχει υπογράψει την περιβαλλοντική αδειοδότηση
(περισσότερα µπορεί κανείς να δει στον ιστότοπο ypethe.gr).
Μέσα στο 2016 συνέβησαν τα εξής:
α. Ο κ. Σκουρλέτης, σε συνάντηση που έγινε µε αίτηµα των θεσσαλικών φορέων και οργανώσεων στις 30 Μαρτίου, δήλωσε ότι η Μεσοχώρα θα προχωρήσει, αφού όµως πρώτα εξετaσθεί το θέµα της µετεγκατάστασης των κατοίκων σε ένα «πρότυπο» (;) οικισµό. Σηµειωτέον ότι παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήµος Πύλης και εκπρόσωποι των κατοίκων του χωριού Μεσοχώρα, οι οποίοι έχουν εδώ και χρόνια συµφωνήσει να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους εφόσον η ΔΕΗ τους αποζηµιώσει και µε την αποζηµίωση που θα πάρουν θα χτίσουν, εάν φυσικά το επιθυµούν, νέες κατοικίες σε χώρο που έχει ήδη εξευρεθεί και που η ΔΕΗ, ο Δήµος και οι κάτοικοι έχουν αποδεχθεί.
Στις προς µετεγκατάσταση ιδιοκτησίες συµπεριλαµβάνονται και κάποιες που ναι µεν δεν κατακλύζονται από τα νερά της τεχνητής λίµνης, για τις οποίες όµως η ΔΕΗ δεν µπορεί να αναλάβει τον κίνδυνο από πιθανές κατολισθήσεις που συχνά παρατηρείται σε ορεινά χωριά (δες π.χ. περιπτώσεις Λαµπερού Καρδίτσας).
β. Ο κ. Υπουργός µεσοκαλόκαιρα (29 Ιουλίου) και χωρίς καµιά συνεννόηση µε το Δήµο Πύλης ή/και τους ενδιαφερόµενους κατοίκους, ανέθεσε σε γεωλόγο καθηγητή του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας µια µελέτη «διερεύνησης» των συνθηκών ευστάθειας» στην Μεσοχώρα, δαπάνης 15.000 ευρώ και χρόνο εκπόνησης µικρότερο από 50 ηµέρες!!
Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς καν τη γνώµη των ενδιαφεροµένων κατοίκων και του Δήµου Πύλης. Από τις πληροφορίες που έχουµε, η πίεση προ της κατεύθυνση της νέας αυτής κωλυσιεργίας ασκήθηκε περισσότερο από εξωθεσµικούς «φίλους» του κ. Υπουργού και κοµµατικά στελέχη. Να λοιπόν που κάποια στελέχη του κυβερνητικού χώρου, παρά την αρχική διακήρυξη της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει τη Μεσοχώρα, δεν σταµάτησαν να δηµιουργούν νέα εµπόδια. Ότι δεν κατάφεραν µε τις προσφυγές στο ΣτΕ, µε την δράση του πολιτικού τους χώρου, µε τον ξεσηκωµό των κατοίκων, µε την «οικοτροµοκρατία» κλπ, φαίνεται να το επιχειρούν πλέον παρα-σκηνιακά, µε την ανοχή του κ. Σκουρλέτη.

Στο µεταξύ η ΔΕΗ διαφωνεί µε όλα αυτά, έστω και αν για προφανείς λόγους αποφεύγει να συγκρουστεί δηµοσίως µε τον Υπουργό. Άλλωστε η ΔΕΗ έχει εδώ και χρόνια ολοκληρώσει τις γεωλογικές της µελέτες για τη Μεσοχώρα, µε την συνδροµή και του έγκυρου ΙΓΜΕ. Με βάση αυτές τις µελέτες αλλά και την αναµφισβήτητη εµπειρία των στελεχών της κατέληξε στην θέση της να απαλλοτριωθούν όλες οι κατοικίες που βρίσκονται σε κίνδυνο κατολίσθησης, αποφεύγοντας να ρισκάρει ανθρώπινες ζωές.
Τι θα γίνει από δω και πέρα δεν γνωρίζουµε. Ένα είναι βέβαιο : άλλο ένα καλοκαίρι, δηλαδή µία ακόµη «υδατική χρονιά» χάθηκε, άλλος ένας χρόνος προστέθηκε στους πολλούς που κύλησαν από το 2001 που το έργο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, άλλα 25-30 εκ. ευρώ χάθηκαν από την αξία της ετήσιας ενέργειας που θα παρήγαγε το έργο εάν είχε λειτουργήσει. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εισαγωγές ενέργειας στη χώρα (εφηµερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24/7/2016 : «έλλειµµα ρεκόρ στο ενεργειακό ισοζύγιο Ιουλίου»…. «πάνω από 80% το έλλειµµα ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρισµού» από στοιχεία ΛΑΓΗΕ).
Έτσι συνεχίζονται οι συγχύσεις στην κοινή γνώµη, η απογοήτευση των κατοίκων της περιοχής από την συνέχιση της εκκρεµότητας και την καθυστέρηση των αποζη-µιώσεων τους (σηµειωτέον ότι όλοι οι άλλοι δικαιούχοι ιδιοκτήτες στην περιοχή της λίµνης (Αρµατολικό κλπ) έχουν εδώ και πολλά χρόνια εισπράξει τις αποζηµιώσεις τους, πλην εκείνων της Μεσοχώρας ! ). Και εκτός αυτών προκαλεί θλίψη η υποταγή στις ιδεοληψίες, η ανικανότητα και η ανευθυνότητα που κυριολεκτικά ξεχειλίζει σε ότι αφορά στην διαχείριση του έργου αυτού.

γ. Πριν λίγες µέρες, σε ένα ακόµη «καλοκαιρινό επεισόδιο» του σήριαλ Μεσοχώρας, προστέθηκε από τα ορεινά της Ηπείρου η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Γεροβασίλη ότι η Μεσοχώρα θα προχωρήσει προσθέτοντας και κάποιες θετικές απόψεις για την αξία της ΥΗ ενέργειας. Ανάλογες δηλώσεις έκανε πολύ πρόσφατα στη Λάρισα και ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης δηλώνοντας ότι «το φράγµα (σ.σ. Μεσοχώρας) , από ότι συζητάµε και µε τον αρµόδιο υπουργό κ. Σκουρλέτη, νοµίζουµε πως δεν έχει κάποιο πρόβληµα περιβαλλοντικό».
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιµάζονται να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να αδειοδοτήσουν περιβαλλοντικά (η µοναδική κυβερ-νητική εκκρεµότητα που αποµένει) ένα ήδη ολοκληρωµένο εδώ και δεκαπέντε χρόνια πολύτιµο ΥΗ έργο, που πλέον «µιλάει από µόνο του» και «ζητά την λύτρωσή του». Όµως το πέρασµα από την περίοδο της ανευθυνότητας, των ιδεοληψιών, της ακτιβίστικης τακτικής και του παραλογισµού (θυµίζουµε δηλώσεις τους για κατεδάφιση το έργου !!) δεν θα είναι τόσο απλό και χωρίς ωδίνες. Ήδη εντός των τειχών του κόµµατος κάποιοι παρασκηνιακά συνεχίζουν να αντιδρούν ή να θέτουν εµπόδια για να κερδίσουν χρόνο, ενώ η επίσηµη ηγεσία δειλά και αργά προχωράει προς την υπογραφή της αδειοδότησης, παρότι στην περίπτωση της Μεσοχώρας ο χρόνος όπως προείπαµε είναι κυριολεκτικά «χρήµα».

Τίποτε λοιπόν δεν τελείωσε. Ο λαός της περιοχής µας, οι φορείς, οι Δήµοι και οι εχέφρονες πολιτικοί όλων των πολιτικών παρατάξεων οφείλουν να πιέζουν για το αυτονόητο, χωρίς εφησυχασµούς. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια γινήκαµε µάρτυρες στις πιο εντυπωσιακές «κωλοτούµπες» στον κόσµο. Οπότε τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται ως απίθανο. Και ας µην µας ξεγελούν οι στρογγυλεµένες τώρα απόψεις κάποιων ανεύθυνων πολιτικών, που µετά από τόσα χαµένα χρόνια «διαπιστώνουν» ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβληµα στη Μεσοχώρα ! Οι ίδιοι άνθρωποι, ο ίδιος χώρος πριν λίγα χρόνια, έως που ανέλαβε την κυβέρνηση, έλεγε τα ακριβώς αντίθετα. Στελέχη του, όπως και του οικολογικού χώρου, στο Περιφερειακό Συµβούλιο της Θεσσαλίας, κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής
γνωµοδότησης επί του έργου, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τις σχετικές εισηγήσεις. Και φυσικά αρνούνται έως σήµερα να θεωρήσουν την ΥΗ ενέργεια ως ΑΠΕ (δες τα πρακτικά Βουλής - 26/5/2016 - στην συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος), πολεµώντας τα αντίστοιχα έργα.


Και κάτι τελευταίο. Ο αναπληρωτής Υπουργός και γνωστός οικολόγος κ.Τσιρώνης ανέφερε στην πρόσφατη δήλωσή του, όπως προείπαµε, ότι η Μεσοχώρα δεν έχει περιβαλλοντικό πρόβληµα. Και εδώ γεννάται ένα ερώτηµα : άραγε το έργο της Συκιάς, στα σύνορα Καρδίτσας-Άρτας, λίγα χιλιόµετρα νοτιότερα της Μεσοχώρας, στην ίδια κοιλάδα επί του Αχελώου, µε απολύτως παρόµοια χαρακτηριστικά, τι είδους
ανυπέρβλητα περιβαλλοντικά προβλήµατα έχει ; Γιατί λένε ναι στη Μεσοχώρα (εάν τελικά το πούνε….) και όχι στη Συκιά; Με το θέµα αυτό οι φορείς που εκπροσωπούµε έχουν επανειληµµένα ασχοληθεί, όµως
για λόγους χώρου θα επανέλθουµε σε µία επόµενη παρέµβασή µας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass