ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

«Κατάμουτρη κοροϊδία τα μικροέργα του ΣΥΡΙΖΑ»

*Κάλεσμα συμμετοχής στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου ενόψει της έλευσης Τσίπρα από Ομοσπονδίες αγροτών και Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2017 22:04 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτ 2017 22:05

Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για «την απόφασή της να ακυρώσει την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου» καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας με κοινή ανακοίνωσή τους καλώντας παράλληλα τους αγρότες να μετάσχουν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Λάρισα, ενόψει της έλευσης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με αφορμή και το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.


Συλλαλητήριο που όπως ανακοίνωσε χθες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου, στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ.
Αναλυτικότερα, όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ανακοίνωση των αγροτικών ομοσπονδιών «με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας να παραμείνουν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, εξασφαλίζοντας το ψωμί των οικογενειών τους.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, ήδη, πολύ σοβαρά προβλήματα στην αναγκαία άρδευση των καλλιεργειών.
Η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου και τη χρησιμοποίηση των τεχνικών εξοικονόμησης νερού, θα έδινε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής μας, στην κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας, στη μείωση του αγροτικού εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας και, ταυτόχρονα, θα τροφοδοτούσε με φτηνές πρώτες ύλες την τοπική βιομηχανία, (εκκοκκιστήρια, εργοστάσια μεταποίησης τροφίμων, μονάδες επεξεργασίας ζάχαρης, σιτηρών, τυποποίησης οσπρίων κ.α.).
Χωρίς πρόσθετο νερό από τον Αχελώο στη διψασμένη Θεσσαλία και με δεδομένα τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που δημιουργεί η ΚΑΠ της ΕΕ, τα απανωτά μνημόνια και τα άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής μας δεν μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και γρήγορα θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση και να πουλήσουν «για ένα κομμάτι ψωμί» τη γη και το βιος τους στους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που καιροφυλακτούν να τους τα πάρουν.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας θα καλυφθεί από κάποια μικροέργα που θα προωθηθούν – το ίδιο ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ - μόνο ως κατάμουτρη κοροϊδία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων μπορούμε να το εκλάβουμε. Αυτά τα μικροέργα είναι μεν αναγκαία, αλλά με κανένα τρόπο δεν αποτελούν τη λύση για το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης.
 Η ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου δεν είναι θέμα «άγνοιας», ή «λάθους» από τη μεριά της κυβέρνησης. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που συνδέεται άμεσα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία, με κάθε μέσο και με όλα τα μέτρα που λαμβάνει, προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματικών ομίλων, που συνεπάγεται μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το κόμμα που, όχι μόνο είχε πάντα σταθερή και καθαρή θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου – σ’ αυτό το ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ και καμιά «πολιτική κωλοτούμπα» του - αλλά ήταν κι αυτό που πολεμούσε με τη μεγαλύτερη λύσσα την ολοκλήρωση των έργων. Μάλιστα, τοπικά στελέχη του είχαν δηλώσει πως τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό, πρέπει να γκρεμιστούν! Η εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου δεν θα έχει βαριές επιπτώσεις και μη αναστρέψιμες συνέπειες μόνο για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για τα άλλα λαϊκά στρώματα που ζουν στα χωριά και στις πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς:
Στερεί από τους κατοίκους των μεγάλων θεσσαλικών πόλεων τη δυνατότητα να έχουν το πόσιμο νερό που χρειάζονται, αφού αυτό που υπάρχει σήμερα δεν φτάνει για την κάλυψη των αναγκών τους.
Εντείνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Θεσσαλίας, που, λόγω της υφιστάμενης λειψυδρίας, είναι, ήδη, πολύ μεγάλη, καθώς θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες βλάβες σε όλα τα οικοσυστήματα της περιοχής μας, με αυξανόμενο τον κίνδυνο ερημοποίησης. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ, και των άλλων πολέμιων του Αχελώου, ότι πρόκειται για «φαραωνικού τύπου» έργα που θα δημιουργήσουν πρόσθετο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αποτελεί προσπάθεια ανατροφής της πραγματικότητας.
Αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας, στερώντας της τη δυνατότητα αξιοποίησης του υδροδυναμικού της περιοχής μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής του Αχελώου. Στα μπλόκα που θα ξαναστήσουμε, αυτή η διεκδίκηση, την οποία ξεκινήσαμε πριν από 40 χρόνια, θα είναι, πάλι, ψηλά στην αγωνιστική ιεράρχησή μας.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουμε μια πρώτη, άμεση απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να «τελειώσει τον Αχελώο», με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, που διοργανώνουμε μαζί με τον Εργατικό Κέντρο Λάρισας, εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους κι άλλους μαζικούς φορείς από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, την ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλ Τσίπρα, στο «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Οκτώβρη» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» και Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΚΛ
«Να απαντήσουμε αγωνιστικά με συγκέντρωση στο κυβερνητικό συνέδριο απάτη των εργαζομένων» σημειώνει σε ανακοίνωσή του Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων που υποστηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, εντείνει την εφαρμογή των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, με τα οποία κάνει τον βίο-αβίωτο στους εργάτες, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες και ΕΒΕ. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθούν να εξωραΐσουν, με ένα ακόμα «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα 10 και 11 Οκτώβρη, λέγοντας ψέματα ότι τελειώνουν τα δύσκολα και έρχεται η ανάπτυξη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα είναι δίκαιη για όλους. Η αλήθεια είναι ότι συζητούν πώς θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις στη Θεσσαλία και πανελλαδικά για την ανάπτυξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που επαγγέλλονται η κυβέρνηση, τα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος και της Ε.Ε., Περιφέρεια και Δήμοι, η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές και μας καλούν να βάλουμε πλάτη, δεν είναι προς όφελος των εργατών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass