ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στα 700 εκατ. ευρώ το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με πολλές δράσεις

* Κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με όλους τους φορείς πετυχαίνουμε πολλά»

Δημοσίευση: 17 Νοε 2017 22:08

Για την εξέλιξη και τη σημαντική πρόοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020, αλλά και για τον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα προόδου του, ενημερώθηκαν όσοι παρευρέθηκαν χθες στο ξενοδοχείο «Divani» στη Λάρισα στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ.

Μετά την έγκριση του Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2014, την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης το 2015, τη 2η Συνεδρίαση τον Οκτώβριο του 2016, και μια σειρά από ενδιάμεσες με «γραπτή διαδικασία» αποφάσεις που λήφθηκαν για το Πρόγραμμα, έφθασε και η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ενός Προγράμματος, που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Περιφέρειας για την υλοποίηση πολλών δράσεων και έργων.

 «Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον της Θεσσαλίας, μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Θεσσαλίας και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συναρμόδια υπουργεία» δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνεδρίασης παρουσίασε το πρόγραμμα σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 είναι προϋπολογισμού περίπου 570 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής της χώρας. Έχει δράσεις για τη φτώχεια, την επανένταξη στην εργασία, το περιβάλλον, για την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου, τους δρόμους, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την κοινωνική οικονομία. Έχει δράσεις για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και τον άνθρωπο. Έως το 2014-15 έχουμε από όλους τους χρηματοδοτικούς πόρους που μπορούσε να έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς. Έχουμε 1.144 έργα, προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ. Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει 670 εκατ. ευρώ, ίσως πάνε 700 με τις περαιτέρω εκχώρηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις περιφέρειες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, τους δήμους, τις ΔΕΥΑ, να εντάξουμε και εντάξαμε, ήδη έργα σε τομεακά προγράμματα και σε προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνεχίζουμε, όλοι μαζί, γιατί μαζί νικάμε, μαζί κερδίζουμε».

Το ΠΕΠ σε αριθμούς

Μιλώντας για την πρόοδό του ΠΕΠ Θεσσαλίας, τα παρακάτω στοιχεία έχουν ενδιαφέρον: Το ΠΕΠ με συνολικό προϋπολογισμό 401.130.674 ευρώ δημόσια δαπάνη, στηρίζεται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με ποσό 263.809.880 ευρώ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με ποσό 57.094.659. Έχει «Εξειδικευτεί» σε ποσοστό περίπου 78%, καταγράφοντας αύξηση από το 46% της 2ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης τον Οκτώβριο 2016. Οι Προσκλήσεις που εκδόθηκαν προς τους δικαιούχους για υποβολή προτάσεων έργων, φτάνουν πλέον στο 70% αντί του 27% τον Οκτώβριο 2016. Αντίστοιχα, η πρόοδος στον προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων ανέρχεται στο 39% αντί του 18% που ίσχυε πέρυσι. Τέλος, οι δαπάνες φτάνουν στο 10% αντί του 1,1 % που κατέγραφαν πέρυσι ως ποσοστό στο Πρόγραμμα.

Στην τοποθέτησή του ο Κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι «τον Μάρτιο του 2017, με το «κλείσιμο» του Προγράμματος 2007-2013, το μέρος που διαχειρίστηκε η Ειδική Υπηρεσία της Περιφέρειας έκλεισε με την απαραίτητη και αποδεκτή υπερδέσμευση, χωρίς να μείνει κανένα έργο «Ημιτελές», ενώ οι εν συνεχεία εθνικοί πόροι που απαιτήθηκαν ήταν μικρού ποσού. Έργα τμηματοποιημένα» (phasing) ή «μεταφερόμενα» για διαχειριστικούς λόγους στο ΠΕΠ 2014-2020, ήταν λίγα σε αριθμό και προϋπολογισμό, ώστε ναι μεν να στηρίξουν την απορρόφηση στο 2016 όπου υπήρχε κάποια ανάγκη, όχι όμως για να «ανεβάσουν» τα ποσοστά απορρόφησης του ΠΕΠ σημαντικά και κυρίως χωρίς να απομειώσουν τις δυνατότητες του Προγράμματος για υλοποίηση νέων χρήσιμων έργων».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass