Νέο «μπλόκο» Αποκεντρωμένης στον Δήμο

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΥΡΩΣΕ ΩΣ «ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ» ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.»

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2018 22:00

Ως «μη νόμιμη» ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Λαρισαίων με την τεχνική εταιρεία δημόσιου συμφέροντος, «Εγνατία οδός Α.Ε.», «μπλοκάροντας» μία ακόμη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απόφαση του Δήμου Λαρισαίων να συνεργαστεί με την «Εγνατία», προέκυψε, όπως είχε επισημανθεί από τον Δήμο «από την ανάγκη υλοποίησης ενός μεγάλου και φιλόδοξου τεχνικού προγράμματος, που έχει εκπονήσει η δημοτική αρχή και που τον πρώτο λόγο στην υλοποίησή του έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου». Απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα της αντιπολίτευσης όπως και του τοπικού ΤΕΕ, με την αντιπαράθεση να συνεχίζεται και μέσω ανακοινώσεων.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης για την «Εγνατία» έγινε γνωστή προχθές, όταν ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρ. και Δυτ. Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Νίκ. Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για δικαίωση. Ο κ. Παπαγεωργίου είχε παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της προγραμματικής σύμβασης και με ένταση είχε αντιταχθεί στην απόφαση.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, είχε τονίσει στη συνεδρίαση – στις 22 Μαρτίου – που ελήφθη η επίμαχη απόφαση, ότι με αφορμή τον φόρτο εργασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, προχωρά σε προγραμματική σύμβαση με την εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» προκειμένου να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, με την υλοποίηση διαφόρων έργων.

Μάλιστα στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και του ΤΕΕ, που σημείωναν την ανάγκη ενίσχυσης των Λαρισαίων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, ο κ. Καλογιάννης όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν αποσαφηνίσει ότι η «Εγνατία» θα δημοπρατούσε τις μελέτες και τα έργα.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

Η απόφαση (υπ’ αριθμ. 199/22-3-2018) του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας ελήφθη κατά πλειοψηφία, αλλά την περασμένη Τρίτη 22 Μαϊου, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας την ακύρωσε ως μη νόμιμη.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο δια ταύτα της απόφασης (ΑΔΑ: Ω555ΟΡ10-7ΣΜ) της Αποκεντρωμένης, «η σύναψη της προγραμματικής με τα προαναφερόμενα άρθρα και το προοίμιο αυτής είναι μη νόμιμη διότι αποτελεί κατ' ορθό νομικό χαρακτηρισμό εξ επαχθούς αιτίας σύμβαση παροχής υπηρεσιών και απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, καθότι οι συμβαλλόμενοι δεν συμπράττουν ισόρροπα για την υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου, αλλά ο Δήμος Λαρισαίων απλώς αναθέτει στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ την εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου έναντι αμοιβής.

Αποφασίζουμε: Ακυρώνουμε την υπ’ αριθμ. 199/22-3-2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων περί «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της 'ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ'» καταλήγει το σκεπτικό.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων, κατά τα προβλεπόμενα, μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον της επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 όπως έχει πράξει και για άλλες αποφάσεις.

Ωστόσο είναι η πολλοστή φορά που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας «επιστρέφει» στον Δήμο αποφάσεις (σ.σ. ως άκυρες ή με παρατηρήσεις για συμμόρφωση με τη νομοθεσία) προκαλώντας ερωτήματα για το «τι δεν πάει καλά».

Με δεδομένο ότι, αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης είναι ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων φορέων όπως οι δήμοι, ενώ υποχρέωση των υπηρεσιών του Δήμου Λάρισας όπως και της δημοτικής αρχής είναι να λαμβάνουν αποφάσεις τηρώντας τη νομοθεσία.

Επί της ουσίας πάντως μέχρι σήμερα «δεν έχει» υπάρξει απόφαση για μείζονος σημασίας θέμα της δημοτικής αρχής Λάρισας που να μην έχει επιστραφεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θέματα που μπορεί να αφορούν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την αλλαγή του χρόνου μέχρι και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Για τις εορταστικές δηλώσεις επιβάλλεται να ελεγχθεί ο Δήμος όπως και κάθε δημόσιος φορέας με αφορμή εντάλματα πληρωμών, διαδικασίες αναθέσεων κ.λπ. αλλά οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας αποτελούν έργα που βασίζονται στην πολιτική φιλοσοφία μιας δημοτικής αρχής και συνεπώς, δύσκολα γίνονται αντιληπτά ερωτήματα Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης προς την προϊσταμένη αρχή (σ.σ. το αρμόδιο Υπουργείο) για τις επιπτώσεις στην… καθημερινότητα των πολιτών, παρότι το ερώτημα δείχνει αληθοφανές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της έγκρισης – με καθυστέρηση που ξεπέρασε τους 8 μήνες – κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την Αποκεντρωμένη για το έργο της Μεγ. Αλεξάνδρου. Το έργο ξεκινά την επομένη του Αγίου Πνεύματος, μεθαύριο όταν θα έπρεπε να είχε ήδη παραδοθεί, αφού η σύμβαση μεταξύ Δήμου και αναδόχου υπογράφθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα.

Αλλά αν το έργο στη Μεγ. Αλεξάνδρου θα ξεκινήσει, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην ημέρα που η Αποκεντρωμένη θα εγκρίνει τις ρυθμίσεις για τα έργα στις οδούς Βενιζέλου και Φιλελλήνων. Εργα που ο Δήμος Λαρισαίων σχεδιάζει να υλοποιήσει τους θερινούς μήνες εκμεταλλευόμενος την καλοκαιρινή άδεια, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των κυκλοφοριακών επιπτώσεων.

Β.ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass