Κίνητρο ανάπτυξης ο θεματικός τουρισμός

Αναδεικνύει πόρους και ενισχύει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2018 18:41

«Μία πόλη όπως τα Τρίκαλα, που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει και σχεδιάσει δράσεις ως τμήμα του θεματικού τουρισμού (Μύλος των Ξωτικών, περιπατητικές διαδρομές στο βουνό του Ασκληπιού, τον Κόζιακα, ιαματικός τουρισμός στο Ρίζωμα, κ.ά.), δεν θα μπορούσε παρά να συμφωνεί στο πρώτο βήμα που γίνεται στην Ελλάδα, για τον προσδιορισμό ενός συνολικού θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης θεματικών τουριστικών προϊόντων».

Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στην «ΕτΔ», ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον Θεματικό Τουρισμό. Με το ίδιο βήμα και εκ παραλλήλου, θεσμοθετείται η δημιουργία νέων επαγγελμάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του θεματικού τουρισμού, προσθέτει ο κ. Παπαστεργίου, για να διευκρινίσει: «Για περιοχές της ελληνικής ενδοχώρας, η ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, (όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας, ο τουρισμός υπαίθρου, κ.λπ.), δεν αποτελούν απλώς και μόνο έναν τρόπο ανάδειξης και αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων. Αλλά ενισχύουν και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, προφέροντας πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία».

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»
Η έναρξη της συζήτησης για τον θεματικό τουρισμό, δεν παραλείπει να τονίσει ο κ. Παπαστεργίου, έρχεται σε μία περίοδο που ο Δήμος Τρικκαίων, «τρέχει» το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης «Ασκληπιός», εξηγώντας: « Σημαντικό μέρος αυτής της παρέμβασης είναι η ανάπτυξη του οικοτουρισμού/πράσινου τουρισμού (μονοπάτια του Ασκληπιού), καθώς και η ανάδειξη των αγροτουριστικών δυνατοτήτων της περιαστικής περιοχής της πόλης των Τρικάλων. Με την ένταξη του σχεδίου στην επικείμενη πρόσκληση του τοπικού προγράμματος LEADER και την ολοκλήρωση του «Ψηφιακού Ασκληπιείου» στο Πρίνος, προσδοκούμε να αναδείξουμε τη δυναμική του εγχειρήματος ως εκπαιδευτικού προορισμού, καθώς ο μαθητής - επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να «μυηθεί» στην ιατρική του Ασκληπιού και να γνωρίσει την ιστορική εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Παράλληλα, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αναγνώρισης του Ιαματικού Πόρου του Ριζώματος, αφού εκκρεμεί η δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ το αμέσως επόμενο διάστημα. Η αναγνώριση βέβαια του ιαματικού πόρου από μόνη της δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στην περιοχή, αν δεν ολοκληρώναμε και τη σχετική μελέτη αξιοποίησής του, που θα δώσει πραγματική προοπτική στην περιοχή. Κάτι που γίνεται με τη δημιουργία ενός σύγχρονου ιαματικού κέντρου και την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού».
Για να καταλήξει:
«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη συνεχή ανοδική πορεία του Μύλου των Ξωτικών, και το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στην τοπική μας οικονομία και στην εξωστρέφειά μας. Οι 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις του 2017-18 αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας, όπου με τη δημιουργία δύο νέων χώρων αναφοράς (Μουσείο Τσιτσάνη και Πολυχώρος Μύλου Ματσόπουλου), συμπληρώνεται το πολιτιστικό μας τουριστικό προϊόν, αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη πολιτιστική μας ταυτότητα».
Να σημειώσουμε ότι σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού», που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Τουρισμού με στόχο να τεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των θεματικών τουριστικών προϊόντων, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται η δημιουργία νέων επαγγελμάτων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του θεματικού τουρισμού.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ
(Της ανταποκρίτριάς μας Γεωργίας Κωστακοπούλου)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass