Πυρ κατά αγριογούρουνων!

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2018 22:15

Με την υπογραφή προχθές Τρίτη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, της απόφασης που αφορά στις «ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019» ολοκληρώθηκε το τρίπτυχο των απαιτούμενων αποφάσεων που χρειάζονταν για να ξεκινήσει ομαλά η θηρευτική δραστηριότητα στις 20 Αυγούστου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 18 Ιουλίου έχουν δημοσιευτεί οι αποφάσεις τελών και εισφορών για την έκδοση αδειών θήρας και ήδη Δασαρχεία και Κυνηγετικοί Σύλλογοι εξυπηρετούν χιλιάδες κυνηγούς.

Στις τάξεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας επικρατεί ικανοποίηση, τόσο για τον χρόνο έκδοσης της Ρυθμιστικής, όσο και για το περιεχόμενο, καθώς αφενός διατηρούνται σταθερές οι τιμές ανανέωσης αδειών, αφετέρου υιοθετούνται οι προτάσεις της για τα θηρεύσιμα είδη. Επίσης η απόφαση Φάμελλου για το κυνήγι του αγριόχοιρου προκαλεί ανακούφιση και στους πληγέντες παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων ζημιώνονται από τις επισκέψεις των αγριογούρουνων στα πεδινά.

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ- ΤΡΥΓΟΝΙ

Όπως είναι γνωστό στη φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας αυξάνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα η κάρπωση του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών και μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Φάμελλο «τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ζημιών από τον αγριόχοιρο, λόγω υπερπληθυσμού κυρίως υβριδίων, πέρα από την οριζόντια αύξηση της κάρπωσης που περιλαμβάνει η ρυθμιστική, καθώς κρίνεται αναγκαίο ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία της αγροτικής οικονομίας από τις ζημιές».

Ο Β. ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Βαγγ. Μπαλατσός σχολιάζοντας την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που αναφέρεται στην έναρξη του κυνηγιού στις 20 Αυγούστου και κυρίως στις αποφάσεις που αφορούν στο κυνήγι του αγριόχοιρου και του τρυγονιού εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς φαίνεται ότι ο υπουργός κ. Φάμελος έλαβε σοβαρά υπόψη του τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις και μελέτες της Συνομοσπονδίας για τα δύο αυτά θηρεύσιμα είδη, προχωρώντας στις απαραίτητες αλλαγές. Σχετικά με το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και παρά τη σκληρή στάση του Ευρωπαίου Επίτροπου για το Περιβάλλον που ζητούσε απαγόρευση κυνηγιού, έγινε αντιληπτή η αναγκαιότητα συνέχισής του και καταλήξαμε στον περιορισμό των θηρεύσιμων πτηνών.

Όσον αφορά στους αγριόχοιρους, οι οποίοι απασχολούν έντονα τον θεσσαλικό κάμπο με τις ζημιές που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες, εκτός από την πρόβλεψη για τα 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα, το Υπουργείο εξετάζει πρότασή μας για αύξηση της χρονικής προθεσμίας του κυνηγιού. Η ισχύουσα απόφαση επιτρέπει το κυνήγι αγριόχοιρου από 15 Σεπτεμβρίου ως 20 Ιανουαρίου. Εμείς προτείναμε, όταν τα τοπικά δασαρχεία, λόγω αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων και της ανεξέλεγκτης δράσης του στους αγρούς κρίνουν ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός να ανάβουν το πράσινο φως για το κυνήγι από 20 Αυγούστου ως 15 Σεπτεμβρίου και από 20/2 ως 10 Μαρτίου. Μάλιστα το κυνήγι σε αυτή την έξτρα περίοδο να γίνεται υπό την επίβλεψη εκπροσώπων των Δασαρχείων, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και της Ομοσπονδίας Κυνηγών και η λεία που θα προκύπτει να βγαίνει σε δημοπράτηση και τα έσοδα να προορίζονται για κοινωφελή ιδρύματα και Οργανισμούς.

Κλείνοντας ο κ. Μπαλατσός εύχεται σε όλους τους κυνηγούς, με αφορμή την επικείμενη έναρξη του κυνηγιού «καλή θήρα, χωρίς ατυχήματα», τους καλεί δε να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στη Ρυθμιστική, στη δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και στις αρμόδιες αρχές.

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, το θέμα των ζημιών που προξενούν τα αγριογούρουνα στην αγροτική παραγωγή του Δήμου Φερών στον Βόλο απασχόλησε τη συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτών της περιοχής με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζο.

Ο κ. Πρίντζος, παρουσία των αγροτών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, στους οποίους έθεσε το θέμα των καταστροφών καθώς επίσης ζήτησε να εξευρεθεί τρόπος για αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Ζήτησε επίσης την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στο βουνό «Καραντάου» του Δήμου Ρήγα Φεραίου καθώς και αύξηση των ημερών κυνηγίου σε όλο τον Ν. Μαγνησίας , ο οποίος και αντιμετωπίζει το πρόβλημα, διαφορετικά ανέφερε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων και οι καταστροφές θα μεγαλώνουν.

Ο κ. υπουργός ανέφερε στον κ. πρόεδρο ότι συμμερίζεται τις απόψεις του, το θέμα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις όχι μόνο στον Ν.Μαγνησίας αλλά και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδος και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του θέματος με παρέμβαση και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είναι και το πλέον αρμόδιο.

ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Και οι αγρότες χωριών του νομού Τρικάλων, εκφράζουν τους φόβους τους για επέκταση του φαινομένου επιδρομής των αγριόχοιρων στις καλλιέργειες καθώς και κει οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων είναι αρκετά μεγάλοι. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην Παναγίτσα, στο Ζάρκο και στην Πηνειάδα, όπου αγριογούρουνα οργώνουν στην κυριολεξία τις αγροτικές εκτάσεις για την ανεύρεση τροφής και νερού. Μάλιστα οι αρμόδιοι εφιστούν την προσοχή και σε διερχόμενους οδηγούς ώστε να κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους και να αποφύγουν… δυσάρεστες συναντήσεις που μπορούν να προκαλέσουν υλικές ζημιές στα οχήματά τους.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass