Εριξαν φως στην ιστορία των Αγραφιώτικων βουνών

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2018 17:00

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοινή εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας και Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ευρυτανίας με την υποστήριξη του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας.

Στο οδοιπορικό αυτό που ξανοίγεται στην ιστορία των Αγραφιώτικων βουνών παρουσιάστηκαν τρία θέματα: η χαρτογράφηση του ενιαίου ιστορικού και πολιτισμικού χώρου των Αγράφων , η λειτουργία της περιοχής και του οικωνυμίου Άγραφα ως συμβόλου, η ψηλάφηση του βιωμένου χρόνου της ιστορικής παρουσίας των ανθρώπων στο χώρο αυτό.

Για την ανάδειξη του πρώτου θέματος ήταν καθοριστικής σημασίας η προβολή βίντεο με θέμα τους χάρτες που αναφέρονται στην περιοχή αλλά και την αποτύπωσή της σε σχέδια. Το δεύτερο θέμα προσεγγίστηκε από την Μ. Παναγιωτοπούλου ( Των Αγράφων μηνύματα...άγραφα) από την οποία επιχειρήθηκε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της περιοχής προκειμένου να ερμηνευθεί η αναγωγή του οικωνυμίου σε σύμβολο ελευθερίας στη συλλογική συνείδηση.

Το τρίτο θέμα αναλύθηκε σε δύο επίπεδα• οι εμπεριστατωμένες ομιλίες των κυρίων Γεωργίου Κλήμου ( Ο κλήρος και οι σχέσεις του με το δημοτικό τραγούδι) , Ξενοφώντος Κουτή ( Κλεφταρματολισμός και κλέφτικο τραγούδι), Λευτέρη Κάμπα ( Τραγούδια και χοροί της Αργιθέας ) ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο του δημοτικού τραγουδιού για την προσέγγιση της ιστορίας της περιοχής. Παραλλήλως η παρουσίαση από την κ. Ελπινίκη Αγγελίνα ( Με αφορμή μια πετροπέρδικα ...)ενός φωτογραφικού λευκώματος από τις κοινωνικές εκδηλώσεις των κατοίκων της περιοχής πλαισίωσε με παραστατικό τρόπο την προσπάθεια να προσδιοριστεί η σχέση της δημοτικής μουσικής παράδοσης με την καθημερινότητα.

Οι εκδηλώσεις διανθίστηκαν και τις δύο μέρες από την μουσική και χορευτική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών της περιοχής.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ ( Του ανταποκριτή μας Φωτ. Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass