ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Αναζητώντας καλύτερο μέλλον για τον Ολυμπο...

Δημοσίευση: 23 Νοε 2015 0:21

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και... υπό την «σκιά» του 16ου Συμποσίου της ΠΟΠΣ Βλάχων (... έγινε στην ίδια αίθουσα), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας, το ενδιαφέρον Συνέδριο για τη φύση του Ολύμπου με το θέμα «Όλυμπος, το Βουνό των Θεών – Εξελικτική Πορεία στο πέρασμα των Αιώνων», που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Έργου «Πολιτιστικό Συμπόσιο Ολύμπου» (υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER).

Την εκδήλωση άνοιξαν σύντομοι χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστού και του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανάμεσα στα άλλα, ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός επισήμανε: «Ο Όλυμπος, ένας πόλος έλξης για όλο τον κόσμο, με τη φροντίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πέρασε εδώ και λίγο καιρό στη δημιουργία Πλανηταρίου, εδώ στην Ελασσόνα, ένα σημαντικό εργαλείο που ανοίγει δρόμους για την προβολή της περιοχής, με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Να θυμίσω πως το συγκεκριμένο έργο που παραδόθηκε πρόσφατα, δεν το έχει άλλη Περιφέρεια στην Ελλάδα. Θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Σημείο αναφοράς, ευκαιρία να προσελκύσει κόσμο και επισκέπτες. Ακόμη, προχωρήσαμε στη δημιουργία τουριστικού portal, διαδραστικού, που σιγά σιγά εμπλουτίζεται. Το πρώτο βήμα για την προέλκυση του κόσμου στο μυθικό βουνό έχει γίνει.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είχαμε και έχουμε συνεχή συνεργασία τόσο με την πρώην όσο και με τη σημερινή δημοτική αρχή Ελασσόνας και στηρίζουμε έμπρακτα τους αγώνες για τον Όλυμπο. Η αξιοποίηση του Ολύμπου είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Έγιναν κάποια βήματα που προχώρησαν αλλά δεν έφεραν ακόμη την προστιθέμενη αξία που θα θέλαμε. Η Περιφέρεια προσπαθεί. Όλοι έχουμε ευθύνες και δεν μεταφέρουμε ευθύνες. Η προσπάθεια από όλους είναι διαχρονική. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι στο χέρι όλων μας. Το «διά ταύτα» είναι δύσκολο. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε στην πιο δύσκολη στιγμή. Εμείς, προστατεύουμε τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους της υπαίθρου γιατί με αυτούς ζούμε. Εμείς θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον Όλυμπο!».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου υπογράμμισε: «Ξεκάθαρη η απόφαση της νέας δημοτικής αρχής να συνεργαστεί μεθοδικά και οργανωμένα, τόσο με την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και με όλους τους φορείς που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν. Υπάρχει συνέργεια και συνεχές κανάλι επικοινωνίας με τους άλλους δημάρχους γύρω από τον Όλυμπο, με τους οποίους καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι σχεδιάζοντας από κοινού τις επόμενες κινήσεις μας για τον Όλυμπο. Θυμίζω τις επαφές του Δήμου Ελασσόνας με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και αναμένουμε την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο. Το συγκεκριμένο Συνέδριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμβάλλει στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της αξιοποίησης του Ολύμπου. Θέλω να ευχαριστήσω από αυτό το βήμα τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το συνεχές ενδιαφέρον του».

Ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:

- Εθνικός Δρυμός Ολύμπου Προστασία και Προοπτική Ανάδειξης – Ανάπτυξης μέσα από την Αειφορική Διαχείριση (ομιλητής κ. Ζωή Φτίκα, δασολόγος – αντιπρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου).

- Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Lactimed και η συνεισφορά του στην ανάδειξη μικρών γαλακτοκομικών περιοχών – Το παράδειγμα της περιοχής Ολύμπου(ομιλητές: κ. Δημήτριος Γούσιος, καθηγητής Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Dr Δήμητρα Γάκη, Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι εισηγήσεις των κ.κ. Παναγ. Γούλα(προέδρου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας – καθηγητή (DVM, M.Sc., Ph.D.) και Νικ. Μπλάνα(επίκουρου καθηγητή / Τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων(Δ.Δ.Ε.) Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΙ Λάρισας (Σ.Δ.Ο.), τελικά δεν παρουσιάστηκαν, λόγω περιορισμένου χρόνου.

Παρόντες στο Συνέδριο για τη Φύση του Ολύμπου: οι βουλευτές κ.κ. Κ. Μπαργιώτας και Γ. Κατσιαντώνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Μαρία Μαμάρα και κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδημαρχοι κ.κ. Δ. Μπαλούκας, Ευφρ. Καρακαβανίδου – Σκρέτα, Αν. Σερετίδης, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φ. Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ελασσώνος ο π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ν. Πουτσιάκας, αυτοδιοικητικοί, ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγ. Γούλας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και όχι μόνο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠ Βλαχων κ. Μιχ. Μαγειρίας, ο πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» κ. Κ. Σκριάπας, κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass