ΗΠΑ: Χαρτιά σε 5 εκατομμύρια μετανάστες

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2016 0:14

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ φθάνει τελικά η προσφυγή που έρχεται από πολιτείες-ρεπουμπλικανικά «κάστρα» ενάντια στην μεταρρύθμιση-κλειδί στο μεταναστευτικό με διάταγμα Ομπάμα, η οποία απομακρύνει τον κίνδυνο απέλασης για περίπου πέντε εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Η ετυμηγορία αναμένεται τον Ιούνιο όταν θα έχει πλέον αρχίσει να χτυπά «κόκκινο» το θερμόμετρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Ήδη το μεταναστευτικό είναι από τα ζητήματα που προβάλλουν περισσότερο στην εκστρατεία των υποψηφίων για το χρίσμα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ικανοποιημένος με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξετάσει το ζήτημα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πολιτικές θα εγκριθούν ως σύννομες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Βράντι Χόφιν.

Το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα θεωρείται νίκη για την πρόεδρο Ομπάμα.

Οι εννέα δικαστές έλαβαν τη σχετική απόφαση σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Αποφασισμένος να παρακάμψει το Κογκρέσο, το οποίο κατηγορούσε για αδράνεια, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2014 την εφαρμογή σειράς μέτρων που έδιναν «ανάσα» σε χιλιάδες ανθρώπους που απειλούνταν άμεσα με απέλαση. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Μεξικανοί που βρίσκονταν παράνομα στις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, ο οποίος είχε αναγάγει το μεταναστευτικό σε βασική προτεραιότητά του ήδη από την πρώτη θητεία του, αποφάσισε, δύο χρόνια πριν λήξει και η δεύτερη θητεία του να καταφύγει σε διατάγματα, όπως το έκανε και πρόσφατα στο θέμα της οπλοκατοχής.

Ωστόσο, 26 πολιτείες -στη συντριπτική τους πλειοψηφία «προπύργια» των Ρεουμπλικανών- με «μπροστάρη» το Τέξας αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την πολιτική και προσφυγές τους έγινε δεκτές από κατώτερα δικαστήρια.

Οι προσφυγές ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά το διάταγμα Ομπάμα, με ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας να βάζει επί της ουσίας «πάγο» στη μεταρρύθμιση τον Φεβρουάριο κρίνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπερέβη τα καθήκοντά του παρακάμπτοντας το Κογκρέσο. Ο κυβέρνησης Ομπάμα έχασε την έφεση που κατέθεσε τον Νοέμβριο και η δικαστική εντολή παρέμεινε σε ισχύ.

Ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης εφόσον αποφανθεί υπέρ του το Ανώτατο Δικαστήριο, έτσι ώστε να μπορούν οι μετανάστες να αρχίσουν να καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις προτού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της χώρας, τον Ιανουάριο του 2017.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass