Κι εσείς Μακεδόνες κι εμείς Μακεδόνες…

ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ:

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2018 15:04
Χειραψία μεταξύ "Μακεδόνων" σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ Χειραψία μεταξύ "Μακεδόνων" σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Nikola Dimitrov είναι πεπεισμένος ότι οι πολίτες της πΓΔ της Μακεδονίας θα υποστηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιλέγουν με σύνεση όταν αντιμετωπίζουν μεγάλες ιστορικές προκλήσεις.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μας, διότι, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό σταυροδρόμι, κάνουμε σοφές επιλογές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι ακόμη και αυτοί, και από τις δύο πλευρές, που αντιτίθενται στη συμφωνία, αποδέχονται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη. Είμαστε γείτονες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το γεγονός, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας και να το βελτιώσουμε. Είναι πολύ εύκολο οι πολιτικοί να ζουν από τη διαμάχη αυτή, αλλά η επίλυσή της, δημιουργεί μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες και των δύο πλευρών», δήλωσε ο Dimitrov σε συνέντευξή που παραχώρησε στο IBNA στο περιθώριο της Συνόδου του Gymnich στην Βιέννη.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των όρων «Μακεδόνες» και «Μακεδονικός-ή-ό», ο Dimitrov δήλωσε ότι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα τους, σκέφτεται κάτι άλλο.

«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Dimitrov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε την ενέργειά μας σε κάτι χρήσιμο, δηλαδή στην οικονομική, διασυνοριακή συνεργασία και στην ασφάλεια, πρέπει να αφαιρέσουμε και να εκτρέψουμε αυτήν την αντιπαραγωγική συζήτηση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, εξηγώντας ότι η ιστορία των Βαλκανίων είναι πλούσια. Είναι καλύτερα να συμφωνήσουμε για το τι μπορεί να γίνει σήμερα καθώς και για την επόμενη μέρα.

«Τόσο εγώ όσο και ο φίλος μου Νίκος Κοτζιάς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που κάνουμε είναι να επενδύσουμε στη φιλία μας επειδή είμαστε φυσικοί σύμμαχοι. Με μια σωστή πολιτική, σε αρκετά χρόνια όλα τα διλήμματα θα εξασθενίσουν και θα αναρωτιόμαστε όλοι γιατί δεν το κάναμε αυτό στις αρχές της δεκαετίας του '90 και γιατί έχουμε βάλει μια ολόκληρη γενιά σε αυτή τη διαμάχη. Η δική μας (συμφωνία) είναι ένα συγκεκριμένο επίτευγμα που έχει δημιουργήσει μια de facto αλληλεγγύη και μια όμορφη γέφυρα φιλίας», πρόσθεσε ο Dimitrov. Αξιολογώντας (τη Συμφωνία) ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση στα Σκόπια, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά σχετικά με το να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass